· 

Reisverslag Israel + vegan hotspots Tel Aviv & Jeruzalem

Dacht je dat Berlijn de vegan hoofdstad van de wereld was? Dan heb je het mis! Ik reisde naar Tel Aviv en Jeruzalem eind vorige maand en Israel is niet alleen een prachtig land met veel cultuur, het is ook nog eens een heus vegan walhalla. In dit artikel vertel ik je alles over mijn reis door Israel en deel ik de lekkerste vegan hotspots in Tel Aviv en Jeruzalem met je!

tel aviv

Bezienswaardigheden Tel Aviv

Omdat je natuurlijk niet uitsluitend voor het eten naar Tel Aviv gaat heb ik ook nog kort de meest bijzondere bezienswaardigheden in Tel Aviv voor je op een rijtje gezet. Tel Aviv is geen prachtige oude stad met bijzondere gebouwen of een rijke historie, maar alsnog is er meer dan voldoende te beleven in de stad. Wij zijn in totaal zeven dagen in Israel geweest waarvan we vijf nachten in Tel Aviv verbleven. Als je zelf van plan bent om te gaan is vijf dagen wel een mooie tijd om alles op een rustige manier te verkennen.

tel aviv
tel aviv

Het fijne aan Tel Aviv is de sfeer. Het is een beetje te vergelijken met Berlijn vind ik zelf, maar dan met mooi weer en strand. De inwoners van Tel Aviv zijn veel rondom de stranden in de stad te vinden en dit is dan ook echt een plek waar je een middag moet doorbrengen als je in Tel Aviv bent. Wanneer je sportief bent aangelegd ga je van dit strand houden. Er zijn namelijk verschillende surfen, suppen, tennissen, volleyballen, fitnessen en nog veel meer, echt waar ik heb nog nooit zoveel sportende mensen bij elkaar gezien zelfs. Maar je kunt er ook heerlijk chillen op een terrasje of relaxen op een handdoekje. Het weer is namelijk stukke beter dan bij ons, wij bezochten Tel Aviv in November en konden nog genieten van 25 graden en zonnig weer.

tel aviv
tel aviv

Cultuur snuiven doe je in Jaffa, het oude centrum van de stad. Je kunt een leuke wandeling door de kleine straatjes maken langs de kerken, moskee en klokkentoren. Wat meer downtown Jaffa vind je dagelijks een rommelmarkt die erg leuk is om even doorheen te lopen op jacht naar souvenirs.

tel aviv
jeruzalem

Wij bezoeken standaard een markt als we op reis zijn. Je komt hier veel over het land en de inwoners te weten en je koopt er het meest exotische fruit. In Tel Aviv doet iedere inwoner hun inkopen op de Carmel Market. Een kleurrijke overdekte markt waar je terecht kunt voor fruit, groenten, brood, kruiden, souvenirs en zoetigheden. Je moet echt de halva proberen als je over de markt loopt, mijn nieuwe lievelingssnoep! 

tel aviv

Tel Aviv is erg goed op de fiets te verkennen. Het is redelijk vlak en er zijn veel fietspaden in de stad. Op iedere hoek van de straat kun je een fiets huren, en dat deden wij dan ook. We fietste door Hayarkon park, een gigantisch park compleet met pretpark, waterpark, botanische tuin en nog veel meer. 

Bezienswaardigheden Jeruzalem

Vanuit Jeruzalem ben je in ongeveer een uur met de bus in Jeruzalem. En hoewel de afstand in kilometer niet groot is, is Jeruzalem een totaal andere stad. De stad is een stuk conservatiever, je ziet veel gelovige op straat en er is buiten de oude stad om weinig leuks te beleven. Wij zijn twee nachten in Jeruzalem gebleven en ik denk dat dit ook gewoon meer dan voldoende is. Als je weinig tijd hebt zou je de grootste bezienswaardigheden ook in een dag met de bus vanuit Tel Aviv kunnen doen.

jeruzalem
jeruzalem
jeruzalem
jeruzalem

Wat erg veel indruk op mij heeft gemaakt is de oude stad in Jeruzalem. Een doolhof aan steegjes, bazaars, en weggetjes langs de belangrijkste plekken voor drie verschillende religies. We bezochten de klaagmuur en de grafkerk van Jezus en liepen de hele middag rond in de steegjes. De moskee mochten we helaas niet bezoeken omdat dit alleen mogelijk is op bepaalde tijden voor niet moslims, erg jammer wel want de foto's zien er prachtig uit. 

jeruzalem
masada israel

Ook de markt in Jeruzalem, de Yehuda mark, is een bezoekje waard. De markt is grotendeels overdekt en je vind er talloze kraampjes met fruit, groeten, souvenirs, brood, kruiden en specerijen.

masada israel
dode zee
ein gedi

De dag dat we vanuit Jeruzalem vertrokken naar Tel Aviv hebben we een dagtrip gedaan langs Masada, Ein Gedi en de dode zee. We moesten mega vroeg ons bed uit omdat de tour al om 03:30 begon, maar het was het allemaal waard! Vooral het drijven op de dode zee vond ik bijzonder. 

Kosten

De kosten voor een vliegticket vanaf Eindhoven of Amsterdam zijn vrij goed te doen. Wij vlogen op en neer voor €100 per persoon. We sliepen voornamelijk in AirBnB's, daarvan ligt de prijs voor een appartement rond de €40 per nacht, wat redelijk meevalt voor een modern appartement op een goede lokatie. Het eten, tours en entreegelden liggen wel wat hoger dan in Nederland. Je bent al snel €80 voor een drie gangen diner met twee personen kwijt en de prijzen voor lunches zijn vergelijkbaar. Wat wel enigszins opvallend te noemen is, is dat het verschil tussen dure en "goedkope" restaurant vrij klein is. Een burger in een wat meer fastfood-achtig zaakje is soms net zo duur als een hoofdgerecht in een wat chiquere tent. En ook voorgerechten zijn vaak net zo duur als hoofdgerechten. Al met al is het redelijk goed te doen hoor, verwacht gewoon geen budget vakantie bestemming. 

Veiligheid in Israël

Waar ik na afloop veel vragen over kreeg was de veiligheid in Israël. De week nadat wij terug in Nederland waren besloot Trump Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël wat tot veel onrust heeft gezorgd in het Midden Oosten. Wij hebben hier helemaal niets van meegekregen en hebben ons de hele reis veilig gevoeld. Er is wel veel beveiliging in de vorm van het leger op de been, maar we hebben geen vervelende dingen gezien gelukkig. Mijn ervaring is natuurlijk geen garantie voor andere. Wat ik wel denk is dat Tel Aviv een erg veilige stad is om naar toe te gaan, dus wil je naar Israël reizen kun je dit altijd als uitvalsbasis gebruiken en de situatie in Jeruzalem per dag inschatten aan de hand van het nieuws en de inwoners. 

Vegan Tel Aviv

Zoals ik je hierboven heb verteld is Tel Aviv een super moderne en hippe stad. Dit merk je in alles. Er zijn volop hippe winkels, koffiebarretjes en restaurant. En met meer dan 400 restaurants met vegan opties is er meer dan genoeg om uit te kiezen. Je ziet het woord vegan werkelijk waar op iedere hoek van de straat en ook in de supermarkt is het vegan aanbod groot. Wij konden ons vegan hart dus helemaal ophalen bij al het lekkers.

vegan tel aviv

Bunny Chow

Bunny Chow kwamen we per toeval tegen in de Carmel Market. Ze verkopen er het gelijknamige Zuid Afrikaanse gerecht wat neerkomt op een broodje gevuld met curry. Ik had er nog nooit eerder van gehoord maar ik vond het echt te lekker. 

vegan tel aviv
vegan tel aviv

Anastasia

Anastasia is mijn favoriete restaurant in Tel Aviv. We hebben hier twee keer gegeten en ook twee keer precies hetzelfde besteld omdat het zo lekker was. We bestelde een kaasplankje met labneh, camembert, pecan-brie en ricotta en Israëlische shakshuka. De kaart is helemaal vegan en super divers. Je kunt er terecht voor all day breakfast, diner, lunch en borrel. Ook de toetjes zijn echt een aanrader!

Hummus

Israël is natuurlijk het land van de hummus. En als echte hummus fan moesten we natuurlijk naar een hummus restaurant. Je vindt Hummus op de Carmel markt en ze verkopen echt de beste hummus ooit. Kleine waarschuwing wel, want als je dit hebt geproefd wil je de Nederlandse hummus eigenlijk niet meer.

vegan tel aviv
vegan tel aviv

Meshek Barzilay

Meshek Brazilay is een van de betere vegan restaurants in Tel Aviv. Ze hebben een mooie kaart waarvan het lastig is om een keuze te maken. Uiteindelijk is het gelukt en aten we ons aan een geroosterde groenten terrine met vegan roomkaas, courgettebloemen gevuld met witte bonen creme, gnocchi met tomaat en amandel feta, een Indiase thali en een dronken peren taartje. Echt alles was gewoon zo ontzettend lekker, dit is echt een must visit in Tel Aviv!

vegan tel aviv

Bana

Bij Bana waan je jezelf eventjes in Stockholm. Het is erg mega hip en tof ingericht met heel veel planten. Je kunt hier de hele dag terecht, maar wij gingen er lunchen. Tijdens de lunch is er een groot lunch buffet met groenten gerechten waar je uit kunt kiezen. Ik werd helemaal vrolijk van het eten en van deze plek en zou er absoluut geen moeite mee hebben om hier dagelijks een hapje te eten, zo lekker! 

vegan tel aviv

Zakaim

We hadden al veel gelezen en gehoord over Zakaim dus het restaurant stond bovenaan ons lijstje. Toen we binnenstapte dachten we even dat we verkeerd zaten, wat werd omschreven als een kwalitatief goed en boutique restaurant zag er in onze ogen helemaal niet zo goed uit maar we gaven het toch een kans. Het eten was erg lekker en origineel. Zakaim is van origine een Perzisch restaurant dat sinds een aantal jaar de overstap naar vegan eten heeft gemaakt. Sindsdien is het drukker dan ooit en ze hebben geen moment spijt van de overstap gehad. 

vegan tel aviv

Goodness

Ik kreeg Goodness getips van Kim van BirdWonders. Het is wat meer een fastfood restaurant en je vind er met name burgers en wraps op het menu, prima van smaak maar niet mega bijzonder. De toetjes daarentegen zijn echt waanzinnig. We bestelde een chocolade toetje dat werd geserveerd in een chocolade bal, aan tafel werd het overgoten met warme chocoladesaus waardoor de bol open ging er er super veel lekkers tevoorschijn kwam. Het andere toetje was een dessert met karamel, banaan en oreo-ijs wat ook echt heel erg lekker was. 

vegan tel aviv

Cookeez

Cookeez is een ijszaak waar ze ijs sandwiches verkopen. Het is geen 100% vegan keten maar ze hebben we standaard een soort vegan koekje en twee soorten vegan ijs in het assortiment. 

Alegria

Alegria is een redelijk simpel en klein lunchzaakje met verschillende vegan opties. Op de menu kaart vind je vooral veel sandwiches en salades met vegan kaasjes. Wij namen een broodje camembert en een kikkererwten omelet. Erg lekker! 

vegan tel aviv

416

Fouronesix is by far het meest fancy en hippe restaurant van Tel Aviv. Het is naast vegan restaurant ook een cocktailbar en het interieur is geweldig met enorm veel planten. We hebben erg lekker gegeten. We namen een Marokkaans stoofpotje en een vegan steak, ja echt een vegan steak! Een grote pan vol met gebakken aardappels, tomaat, gebakken ui, paddenstoelen en sappige steaks, echt heel bijzonder om dit te eten. We zaten door de grote porties eigenlijk al te vol voor een toetje maar deelde toch een bord met verschillende soorten vegan truffels, geen spijt van deze keuze want echt het was zo goed. Het enige jammere dan fouronesix is dat de service vrij onpersoonlijk is, je het eten snel achter elkaar krijgt en daardoor binnen no time alweer buiten staat. Maar alsnog moet je gewoon hierheen omdat het eten te lekker is.

vegan tel aviv

The Green Cat

Een all vegan pizza restaurant! The Green Cat is een wat alternatieve plek zonder menu maar waar je wel super lekkere pizza's kunt eten. Je hebt dagelijks de keuze uit verschillende toppings waarmee je zelf je pizza kunt samenstellen. 

The green roll

Een all vegan sushi restaurant, echt zo leuk! Toen ik er een foto van plaatste in mijn Insta-story ontplofte mijn inbox. Iedereen wil dit restaurant in Nederland en ik ook, dus wie gaat dit geniale concept in Nederland toepassen. Ik beloof je bij deze om vaste klant te worden! 

Vegan Jeruzalem

Hierboven heb ik al geschreven dat Jeruzalem een totaal andere stad is als Tel Aviv, dat is ook in de restaurants te merken. Verwacht geen hippe restaurants en vegan eten op iedere hoek van de straat. Er is wel voldoende aanbod en we hebben ook prima gegeten, maar het is gewoon net wat anders. 

Village Green

Bij Village Green kun je terecht voor soepen en een klein warm buffet. De kaart is vegetarisch maar er zijn ook een aantal vegan opties te vinden. Wij kwamen er twee keer voor koffie en koekjes en vonden het in ieder geval een gezellig tentje. 

vegan jeruzalem

Gela

Gela is een vegan ijswinkel keten die je zowel in Jeruzalem als Tel Aviv vind. Je koopt hier de lekkerste ijsjes, pancakes en wafels. Probeer zeker het pistache ijs, ik was bijna vergeten hoe lekker het was, maar wauw! 

vegan jeruzalem

Veggies Bar

Veggies Bar kwamen we tegen toen we op zoek waren naar een ander restaurant. Het is een klein eetcafe met een vegan kaart. Je vind er vooral fastfood opties, het eten is niet mega bijzonder maar wel gewoon prima. 

vegan jeruzalem

Nagila

Bij Nagila hebben we erg lekker gegeten. We bestelde een lasagne en gegrilde aubergine met typisch Israëlische toppings. De sfeer in het restaurant was ook erg gezellig en het personeel was hartelijk. Nagila wekte een beetje een huiskamer gevoel op qua eten en sfeer, erg leuk om te gaan eten in ieder geval! 

vegan jeruzalem

Nocturno

Nocturno is een hip cafe met dagelijks verschillende vegan opties. De burger behoord tot een van de beste vegan burgers die ik ooit had en ook de shoarma wrap was lekker. Als toetje namen we chocolate fingers en halva parfait, altijd fijn als er in een niet vegan restaurant toch vegan desserts op de kaart staan. Aanrader! 

Heel veel respect als je dit hele reisverslag en de leukste vegan hotspots in Tel Aviv en Jeruzalem tot het einde hebt overleefd. Het is namelijk een gigantisch artikel geworden met mega veel foto's. Ik hoop dat ik een beetje over heb kunnen brengen hoe divers en leuk Israël is als vakantiebestemming. Kom Israël op jouw travel-list? Laat het me weten in de reacties! 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Mariëlle (zondag, 31 december 2017 07:26)

  Ik wist nooit zo goed wat ik me er bij voor moest stellen, maar wat gaaaaf!!!

 • #2

  Merel (dinsdag, 02 januari 2018 10:18)

  @Marielle: Ja het is echt een mooie bestemming! En echt dat eten <3

 • #3

  geertkok@hotmail.com (dinsdag, 12 maart 2019 11:32)

  Hoe mooi.....en "smakelijk" is uw verslag ….. Men zou er zo zin in hebben om te vertrekken ! Toen ik juist hoorde dat Ryanair vanuit België vluchten naar Tel Aviv zal aanbieden heb ik uw reisverslag gevonden en "helemaal" uitgelezen.....misschien voor een volgende reis !!!
  Groeten,
  Geert