· 

Vegan aquafaba mayonaise maken met staafmixer

vegan aquafaba mayonaise

In dit artikel deel ik een super simpel recept voor vegan aquafaba mayonaise met je. Deze vegan mayonaise is super makkelijk en snel te bereiden met een staafmixer. Na vijf minuutjes staat dit sausje al langs je frietjes op tafel.

Aquafaba

Ondertussen ben je vast al wel bekend met het fenomeen aquafaba. Zo niet, dan volgt hier even een kleine introductie. Aquafaba is het vocht uit een blik kikkererwten. Dit vocht kan worden gebruikt als ei-vervanger in een gerecht. Als je aquafaba opklopt reageert het hetzelfde als eiwitten. Hierdoor kun je dus met het vocht ui een blik kikkererwten dingen maken als meringues, chocolademousse en macarons. En nee dit is echt geen grap. 

Ik heb zelf al het een en ander geëxperimenteerd met dit bijzondere ingrediënt. Ik deed al eens een poging tot macarons en meringues en chocolademousse maak ik zelfs regelmatig. En iedere keer als ik een recept maak met aquafaba blijf ik het fascinerend vinden.  

Vegan mayonaise

De meeste recepten voor vegan mayonaise worden gemaakt met sojamelk, mocht je daar niet zo goed tegen kunnen dan heb ik goed nieuws voor je! Deze aquafaba mayonaise is namelijk soja vrij. En nog beter nieuws, deze vegan mayo is mega snel te maken. Mocht je jezelf dus last minute bedenken dat je geen sausje in huis hebt dan is dit dus je redder in nood.

vegan aquafaba mayonaise

Ingrediënten

- 3 el aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten)

- 1 el citroensap

- 1 tl appel cider azijn

- 1 tl rijststroop

- 1/2 tl zout

- 1/2 tl mosterd

- 185 tot 250 ml plantaardige olie*

*= gebruik neutraal smakende  olie zoals zonnebloemolie of druivenpitolie. Gebruik geen extra vierge olijfolie, dan wordt het namelijk bitter. Bewerkte olijfolie werkt wel prima. 

Hoe maak je vegan aquafaba mayonaise?

- Voeg de aquafaba, citroensap, azijn, rijststroop, mosterd en zout in een hoog glas. Ga hier in met een staafmixer in en blend tot het gecombineer is. 

- Terwijl je blend, voeg je heel rustig olie toe (een eetlepel per keer) tot je een dikke, witte, romige vegan mayonaise krijgt. De hoeveelheid olie kan verschillen, maar houd rekening mee met 185 ml tot 250 ml olie.

- Bewaar de aquafaba mayonaise tot twee weken in een luchtdicht bakje in de koelkast.

Tip: Pin dit vegan mayo recept voor later!

vegan aquafaba mayonaise

Ga jij deze vegan aquafaba mayonaise maken? Laat het me dan weten in de reacties of tag je creaties op social media met #blackbirdsandcakes zodat ik ze kan delen met mijn volgers!

Reactie schrijven

Commentaren: 10
  • #1

    amke (donderdag, 22 februari 2018 10:41)

    Dit is echt geniaal! Ga ik zeker een keer proberen! Had inderdaad al eens zelf vegan mayo gemaakt op basis van sojamelk, maar zo'n experimentje als dit ga ik natuurlijk niet uit de weg ;).

  • #2

    enigma (donderdag, 22 februari 2018 11:49)

    Hoi, ik schreef zelf al eerder een artikel over aquafaba ( zie https://y.is/CpEED )
    Vind je het goed dat ik een link naar jouw post toevoeg in mijn artikel ?

  • #3

    Mariëlle (donderdag, 22 februari 2018 13:22)

    Jeetje, dit ziet er lekker uit :O Dat ga ik onthouden!

  • #4

    Merel (vrijdag, 23 februari 2018 00:50)

    @Amke: Jaaa doen hoor! Dit vind ik persoonlijk veel lekkerder dan mayonaise met sojamelk. Soja heeft best veel smaak en aquafaba een stuk minder waardoor het meer mayo-achtig gaat smaken.

  • #5

    Merel (vrijdag, 23 februari 2018 00:51)

    @Enigma: Dat is helemaal goed hoor, dankje!

  • #6

    Merel (vrijdag, 23 februari 2018 00:51)

    @Marielle: Ja het is ook echt heel lekker en romig. Guilty pleasure, haha.

  • #7

    Claire (vrijdag, 23 februari 2018 03:06)

    Ohhhh jeetje die foto's! Ze zijn zoooo mooi. Het recept lijkt me echt heel lekker. Hoe doe je dat toch steeds Merel!! :)

  • #8

    enigma (zaterdag, 24 februari 2018 10:09)

    Done : neem je even een kijkje ? Je linkje staat net boven de grote foto. https://y.is/CpEED
    Als het je uitkomt, mag je eventueel ook een linkje in jouw blog verwerken... ;-)

  • #9

    Merel (maandag, 26 februari 2018 02:37)

    @Claire: Dankjewel!! Zo lief :)

  • #10

    Merel (maandag, 26 februari 2018 02:37)

    @Enigma: Bedankt voor het linken naar mijn artikel!