· 

Bladerdeeg kerstboom met dadel karamel en pecan

bladerdeeg kerstboom vegan

Deze bladerdeeg kerstboom is echt zo'n klassieker die iedereen een keer gemaakt moet hebben met kerst. Je kunt er online super veel recepten voor vinden, vooral met nutella. Super lekker natuurlijk, maar ik vond het tijd voor een nieuwe classic. Ik vulde de kerstboom met dadel karamel, kaneel en pecan. Super leuk om te maken!

Wat heb je nodig?

- 2 rollen vegan bladerdeeg

- 175 g dadels, ontpit

- 1 el kaneel

- 1 el vanille aroma

- Warm water

- Flinke hand pecannoten, redelijk fijn gehakt

- 1 el aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten) of sojamelk

- Poedersuiker

Hoe maak je een bladerdeeg kerstboom?

- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

- Week de ontpitte dadels ongeveer 5 minuutjes in warm water zodat ze zacht worden. Giet het water af en knijp het overtollige water uit de dadels en doe de geweekte dadels in de keukenmachine samen met de kaneel en vanille aroma. Meng tot je een gladde en smeerbare substantie hebt. Voeg eventueel warm water toe tot je deze textuur verkrijgt. 

- Rol het bladerdeeg uit en snijd beide stukken bladerdeeg tot een grote driehoek. Snijd het onderin ongeveer 1 cm weg, maar houd in het midden een klein vierkantje aan de driehoek zitten, dit is de boomstam van de kerstboom.

- Leg een van de twee bladerdeeg kerstbomen op de bakplaat en besmeer de dadel karamel op er op uit en bestrooi met de gehakte pecannoten. Leg de andere bladerdeeg kerstboom er op en druk lichtjes aan. 

- Snijd het bladerdeeg aan beide kanten om de 1 cm op ongeveer 1 cm van het middenstuk. Pak een strook bladerdeeg, draai het een paar keer om zodat je een mooie wokkel vorm krijgt en herhaal dit tot je alle stroken bladerdeeg hebt gehad. 

- Snijd van het overtollige bladerdeeg een ster en druk deze aan de bovenkant van de kerstboom als een soort piek.

- Besmeer het bladerdeeg met aquafaba of sojamelk met behulp van een kwastje in. Bak het geheel voor ongeveer 20 a 25 minuten tot het bladerdeeg gaar en goudbruin is.

- Bestrooi met wat poedersuiker en serveer warm. 

Tip: Pin deze bladerdeeg kerstboom voor later!

vegan bladerdeeg kerstboom

Ga jij deze bladerdeeg kerstboom met dadel karamel en pecan maken deze kerst? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes. 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Mariëlle (dinsdag, 18 december 2018 00:31)

    Dit ziet er echt weer ge-wel-dig uit! <3

  • #2

    Merel (dinsdag, 18 december 2018 12:09)

    @Mariëlle: Thanks! <3

  • #3

    Carla van Kerkwijk (zondag, 24 februari 2019)

    Met kerst heb ik jouw recept gemaakt. HEERLIJK...Staat nu in mijn Winnaars lijst. Vandaag weer. Ik had het al de hele week in mijn hoofd. Maakt niet uit of je precies de hoeveelheden aanhoudt. DANK!!!

  • #4

    Merel (maandag, 25 februari 2019 02:58)

    @Carla: Ahh wat super om te horen dat 'ie zo in de smaak valt! En deze kerstboom kan ook prima als het geen kerst is toch? ;)