· 

Vegan en glutenvrije brownie koeken

brownie koeken vegan

Het beste van twee werelden: brownies + koeken = brownie koeken! Het ziet er uit als koekjes, maar het smaakt echt precies zoals brownies. Chewy en zacht van binnen, een beetje een bite en vooral een super rijke chocoladesmaak. Dit wil je!

Vanaf morgen ga ik gezond eten - me everyday

Ik ben zo iemand die iedere dag bedenkt dat 'ie vanaf morgen weer gezond gaat eten. Ik heb de afgelopen weken alleen maar meer moeite gekregen met gezonder eten op de een of andere manier. Er zijn gewoon zoveel lekkere dingen, ik ben een echte zoetekauw en ben dol op lekkere dingen bakken zoals deze vegan brownie koeken, nou ja je snapt me wel. Ik heb besloten om vanaf nu (maar dan echt) weer een aantal weken super gezond te gaan eten en weer wat meer te gaan bewegen zodat mijn energielevel weer wat hoger wordt. Nou helpt het niet echt dat ik deze koeken nog in de koektrommel hebt liggen, maar het gaat me lukken deze keer, echt!

brownie koeken vegan

Ingrediënten

- 135 g pure chocolade

- 1 el kokosolie, gesmolten

- 50 g amandelmeel

- 35 g boekweitmeel

- 1/2 tl bakpoeder

- 2 el maizena

- 100 ml aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten)

- 100 g suiker

- Handje hazelnoten, gehakt

Hoe maak je vegan brownie koeken?

- Breek de chocolade in stukjes en smelt het au bain marie. Voeg de kokosolie toe, roer door en zet de gesmolten chocolade apart zodat het kan afkoelen.

- Meng de amandelmeel, maizena, boekweitmeel en het bakpoeder in een medium kom. 

- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

- Voeg de aquafaba toe aan een schone en vetvrij kom en klop de aquafaba op met een elektrische mixer. Klop tot de aquafaba pieken vormt. Controleer of je lang genoeg hebt geklopt door de kom op z'n kop te houden, als de opgeklopte aquafaba niet schuift heb je lang genoeg geklopt. Voeg de suiker theelepel voor theelepel toe terwijl je blijft kloppen.

- Voeg het meelmengsel toe aan de opgeklopte aquafaba en vouw het voorzichtig door elkaar. Doe het zo voorzichtig mogelijk omdat je anders alle lucht uit de aquafaba haalt. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe en vouw dit voorzichtig door het beslag tot alles is gemengd. 

- Schep het beslag met een (ijs)lepel op de bakplaat. Je kunt van dit beslag ongeveer negen grote brownie koeken maken. Verdeel de gehakte hazelnoten over de koeken.

- Bak de brownie koeken ongeveer 12 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden, haal de bakplaat uit de oven  en laat compleet afkoelen. De koeken voelen best wel zacht als ze nog warm zijn, zodra ze afkoelen dan worden ze ook steviger. 

- Bewaar de brownie koeken in een afgesloten trommel, ze blijven tot minimaal 7 dagen houdbaar.

Tip: Pin deze brownie koeken voor later!

brownie koeken vegan

Ga jij deze vegan en glutenvrije brownie koeken maken? Laat het me dan weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes!

Reactie schrijven

Commentaren: 8
  • #1

    Karlijn (vrijdag, 04 mei 2018 06:01)

    Oeh, dit lijkt me zo lekker! Ik had laatst brownies met appel gemaakt, maar ik ben eigenlijk meer fan van koekjes omdat je die makkelijker ergens mee naar toe kan nemen, dus dit recept is echt perfect :)

  • #2

    Merel (vrijdag, 04 mei 2018 13:45)

    @Karlijn: Super makkelijk voor onderweg ook inderdaad! :)

  • #3

    Mariëlle (zaterdag, 05 mei 2018 12:22)

    Oooh dit wil ik!! Ik eet sinds kort zoveel mogelijk glutenvrij, dus dit is ideaal :)

  • #4

    Kim (zaterdag, 05 mei 2018 13:09)

    Ze liggen hier in de oven om morgen mee te nemen naar een “high tea”, heel benieuwd hoe ze smaken!

  • #5

    Merel (zondag, 06 mei 2018 08:29)

    @Marielle: Dat wist ik helemaal niet! Dan komt dit recept inderdaad als geroepen!

  • #6

    Merel (zondag, 06 mei 2018 08:30)

    @Kim: Wat leuk! Super benieuwd hoe ze zijn gelukt en of iedereen er van heeft gesmuld!!

  • #7

    Stefanie (maandag, 07 mei 2018 15:53)

    Deze avond voor het eerst aquafaba gebruikt en woehoe het liep gesmeerd en de koekjes liggen in de koekjestrommel te wachten op onze kleine rakkers om op gepeuzeld te worden. Wat ik me wel afvroeg. Mijn exemplaren zijn lekker van smaak, maar nog zacht, geen crunch... is dit de bedoeling of heb ik ze te kort gebakken? In ieder geval sowieso een super recept en thx om het te delen zodat wij ervan kunnen genieten!

  • #8

    Merel (dinsdag, 08 mei 2018 00:27)

    @Stefanie: Wat goed!! Ze worden nooit mega crunchy, maar ze zouden wel een bite/ klein krokant laagje moeten krijgen aan de buitenkant. Waarschijnlijk net iets te kort in de oven dus inderdaad. Geniet van de koeken!!