· 

10 must see docu's over duurzaamheid

documentaires over duurzaamheid

Zin om eens wat anders te kijken op Netflix dan Stranger Things? Dan heb ik wat voor je! Ik heb tien absolute must see documentaires over duurzaamheid voor je op een rijtje gezet, dus pak de popcorn er maar vast bij!

documentaires over duurzaamheid

Before The Flood

Over klimaatverandering is al veel geschreven door wetenschappers en journalisten. Maar toch blijft het lastig om dit bij het grote publiek onder het oog te brengen. Leonardo di Caprio besloot hier verandering in te brengen door een film te maken over klimaatverandering. In Before the Flood neemt hij je mee naar plekken waar klimaatverandering nu al gaande zijn. Ik vond het behoorlijk indrukwekkend om deze documentaire te zien. Vooral het stukje over de rijzende zeespiegel bij eilandengroep Kiribati heeft grote indruk op mij gemaakt. Before the Flood maakt klimaatverandering tastbaar en mag daarom niet ontbreken in dit lijstje.

De dvd van Before The Flood kan je via deze link kopen.

documentaires over duurzaamheid

Chasing Ice

Chasing Ice laat je op een bijna sprookjesachtige manier zien hoe klimaatverandering invloed heeft op het ijs op de wereld en wat de gevolgen daarvan zijn. De timelapse beelden van het smeltende ijs zijn erg indrukwekkend, maar het idee dat dit de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde is nog indrukwekkender. Naast een docu over duurzaamheid is dit ook een film van een man met een passie en een doel. Fotograaf James Balog wil kosten wat kost de klimaatverandering vastleggen en in Chasing Ice laat hij je zien hoe hij dat doet en hoe klimaatverandering er van dicht bij uit ziet. 

Chasing Ice is gratis te bekijken via Netflix

documentaires over duurzaamheid

Cowspiracy

Als je maar zin en tijd hebt om een film te kijken, dan moet je echt Cowspiracy kijken. In deze documentaire ontdekt Kip Anderson de grootste oorzaak van milieuverandering. In Cowspiracy laat Anderson onder andere zien hoe grote milieuorganisaties zoals Greenpeace opzettelijk zwijgen over de grote nadelen van dierlijke landbouw. Toen ik deze docu voor het eerst keek waren we nog maar net een weekje vegan gaan eten, na het zien stond ik echt 100% achter onze beslissing. Deze documentaire is een echte eyeopener en een must see voor iedereen die meer wilt weten over de invloed van onze eetgewoontes op het milieu.

Cowspiracy is gratis te bekijken op Netflix

documentaires over duurzaamheid

Sea the truth

In Sea the Truth staat de conditie van onze zeeën en oceanen centraal. In de film gaan twee jonge biologen, op verzoek van Marianne Thieme, op zoek naar informatie onze grootste ecosystemen. Onderwaterfotograaf Dos Winkel laat je prachtige beelden van de onderwaterwereld zien en legt uit welke problemen er spelen. Er komen onderwerpen aan bod als overbevissing en milieuvervuiling. Sea the Truth laat je naar de oceaan kijken zoals je dat nog niet eerder hebt gedaan. 

Sea the truth is via deze link gratis te bekijken. 

documentaires over duurzaamheid

Prijsvechter

De prijsvechter is een driedelige documentaire serie van de NPO waarin Roland Duong en Marijn Frank de oorzaken en gevolgen van onze "goedkooplust" onderzoeken. Deze documentaire laat zien dat we leven in een consumptiemaatschappij en in een weggooimaatschappij. Want zeg nu zelf, wanneer je iets koopt voor €1,50 bij Action, dan ga je het niet laten repareren wanneer het stuk is. De prijsvechter onderzoekt waar deze goedkope spullen vandaan komen en hoe het komt dat ze zo goedkoop kunnen zijn. Ook de invloed op het milieu van al deze "plastic troep" komt aan bod. Na het zien van de documentaire denk ik in ieder geval nog wel even na voordat ik zwicht voor een koopje.

De prijsvechter is online te bekijken via de NPO.

documentaires over duurzaamheid

No Impact Man

Kun je leven zonder enige impact te hebben op het milieu? Colin Beaven, ook wel "No Impact Man" laat het je zien in deze documentaire. Hij neemt je mee in zijn gezinsleven en laat je de aanpassingen zien die ervoor nodig zijn om geen impact te maken op het milieu. Het gezin heeft geen auto, geen tv, koopt geen nieuwe spullen, produceert geen afval en beschikt niet over elektriciteit.  Om geen impact te hebben op het milieu moet je dus veel opgeven, en dat levert zowel grappige momenten op als mooie inzichten. 

No Impact Man is online te bekijken via Netflix

The True Cost

The true cost neemt je mee in de wereld van mode. Deze documentaire laat je kennis maken met het begrip fast fashion. In the true cost worden beelden vertoond van de fabrieken in Azië waar arbeiders onder mensonterende omstandigheden moeten werken. Maar ook het milieu heeft te lijden onder de mode-industrie, het is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Dit komt niet alleen door de giftige stoffen die worden gebruikt bij de productie van kleding, maar ook doordat er zo enorm veel kleding wordt weggegooid.  Wees gewaarschuwd: na het zien van deze docu wordt je kijk op mode enorm veranderd.

The true cost is online te bekijken via onder andere Netflix.

documentaires over duurzaamheid

Minimalism

In Minimalism laten Ryan Nicodemus en Joshua Fields Millburn je zien hoe het is of als minimalist in het leven te staan. Ze bekijken minimalisme uit hun eigen oogpunt maar laten ook andere minimalisten en  tiny house bewoners aan het woord. Ik vind het inspirerend om te zien hoe je meer kunt leven met minder spullen en de documentaire heeft mij ook zeker in laten zien dat je niet gelukkig wordt van spullen. De docu zet je echt aan het nadenken over wat er belangrijk is in het leven. 

Minimalism is gratis te bekijken via Netflix.

documentaires over duurzaamheid

Meat The Truth

Meat The Truth is de voorganger van Sea The Truth die ik hierboven heb besproken. Meat The Truth is een spraakmakende documentaire, gepresenteerd door Marianne Thieme, die een aanvulling vormt op eerdere klimaatfilms. In eerdere klimaatfilms werd er veel gekeken naar de problematiek en oorzaken van milieuvervuiling. Alleen werd daar steeds een van de grootste vervuilers verzwegen. Dat is namelijk de veehouderij en de wereldwijde consumptie van dierlijke producten. In Meat The Truth komt juist deze oorzaak en alle gevolgen daarvan aan bod. Een indrukwekkende documentaire die je zeker eens moet kijken!

Meat The Truth is gratis te bekijken via deze link

documentaires over duurzaamheid

A Plastic Ocean

A plastic ocean gaat over de plasticsoep in onze oceanen. Het laat cijfers zien van hoeveel plastic we verbruiken (best wel schrikken) en er word onderzoek gedaan op de zeebodem waar je enorm veel afval tegenkomt. Iedereen kent denk ik het fenomeen plasticsoep wel, maar ik had het persoonlijk nog niet eerder zo sterk in beeld gebracht zien worden. Wat veel indruk op mij heeft gemaakt zijn de grote hoeveelheden plastic die zeevogels binnen krijgen. A plastic ocean is een absolute must see en mag in dit lijstje over docu's over duurzaamheid niet ontbreken.

A Plastic Ocean is online te bekijken via Netflix.

Kende jij al deze documentaires al? Of heb jij nog aanraders voor mij? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 15
 • #1

  Mariëlle (donderdag, 01 februari 2018 10:29)

  Zielige docu's, daar durf ik niet aan te beginnen haha :P Ik heb wel what the health gekeken en volgens mij ook die over minimalisme. Maar ik ga je lijstje opstaan :)

 • #2

  Marianne - Groene stapjes (donderdag, 01 februari 2018 13:57)

  Een aantal heb ik gezien, maar de meeste nog niet. Het zijn niet echt feel good movies hè � Bedankt voor het lijstje, ik sla hem op!

 • #3

  Merel (vrijdag, 02 februari 2018 01:40)

  @Marielle: Ze zijn ook (gelukkig) niet allemaal vol leed hoor. Daar houd ik namelijk ook niet zo van.

 • #4

  Merel (vrijdag, 02 februari 2018 01:41)

  @Marianne: Nee niet echt helaas, maar als je daarna iets kunt doen wat goed voelt voor de wereld of je achteraf denkt ja daar doe ik het voor is het wel een beetje feel good. Maar inderdaad, niet nadat je eerst dagen lang verdrietig bent.

 • #5

  Wiets (vrijdag, 02 februari 2018 03:19)

  Tip: het einde van ons bezit. Was een Zembla-aflevering volgens mij.

 • #6

  Merel (vrijdag, 02 februari 2018 07:30)

  @Wiets: Thanks! Die ga ik onthouden. Zembla heeft altijd goede docu's.

 • #7

  Mariska (vrijdag, 02 februari 2018 10:45)

  Fijn lijstje! Ga ik in mijn achterhoofd houden als 'to wach list'. Tip: Reizen Waes aflevering over Tuvalu.

 • #8

  Merel (vrijdag, 02 februari 2018 12:51)

  @Mariska: Bedankt voor de tip! Ik heb Reizen Waes wel eens gezien, maar deze aflevering ken ik nog niet.

 • #9

  Joyce (vrijdag, 02 februari 2018 13:11)

  Earthlings was voor mij ook zo'n docu

 • #10

  Merel (vrijdag, 02 februari 2018 13:23)

  @Joyce: Ik heb 'm ook gezien maar vond 'm vreselijk. Zo veel leed. Ik kijk 'm echt nooit meer.

 • #11

  Daan (dinsdag, 12 juni 2018 04:16)

  Leuke tips! Ga binnenkort wat docu's kijken.

 • #12

  Merel (dinsdag, 12 juni 2018 14:38)

  @Daan: Ik ben benieuwd wat je er van gaat vinden!!

 • #13

  Jesper (woensdag, 13 juni 2018)

  Leuke blog en thanks voor de aanrader!

 • #14

  Kimberley (woensdag, 19 juni 2019 03:24)

  Een hele goeie is sustainable (op netflix). Dit is een serie met wel een positieve vibe, over hoe je het verschil kan maken.

 • #15

  Merel (woensdag, 19 juni 2019 11:05)

  @Kimberley: Bedankt voor de tip! Die kende ik nog niet. Ik ga 'm binnenkort kijken! :)