· 

Duurzaam op reis, kan dat eigenlijk?

duurzaam reizen

Ik ben gek op reizen, maar kun je eigenlijk wel duurzaam op reis? Ik zocht het uit en geef je tips in dit artikel.

De laatste tijd voel ik mezelf steeds schuldiger als ik weer eens een reisje plan. Van de ene kant ben ik enorm veel met duurzaamheid bezig, maar van de andere kant doe ik de impact van al mijn doelen te niet doe door het vliegtuig naar een ver oord te nemen. Het is voor mij een soort duivels dilemma. Want ik wil zo graag de wereld zien, maar ik wil 'm niet kapot maken natuurlijk. Tijd om eens wat beter uit te zoeken dus wat er mogelijk is op het gebied van duurzaam reizen. 

duurzaam reizen

Vervoer

Een reis valt of staat natuurlijk met vervoer. En het vervoer naar een reisbestemming heeft vaak de meeste impact op het milieu. Linda van Zaailingen heeft er een interessant en uitgebreid artikel over geschreven. Wat hier met name naar voor komt is dat je voor echt duurzaam reizen het vliegtuig zo veel mogelijk moet mijden (snik). 

 • Kies voor het meest groene vervoersmiddel. Per trein of touringcar maak je de minste milieu impact. Per vliegtuig het meest. Voor de sportievelingen onder ons: zeilen, wandelen en fietsen zijn de duurzaamste optie.
 • Ga minder vaak en minder ver. Het is meer duurzaam om minder vaak en minder ver op vakantie te gaan. Als je toch vaker weg wilt, kies dan voor een weekendje weg in eigen land. En als je toch ver wilt gaan, ga dan langer weg en neem een directe vlucht om je impact te verminderen. Het opstijgen van een vliegtuig kost namelijk extra kerosine en er vind veel vervuiling mee plaats.
 • Compenseer. Als je een vlucht boekt heb je vast al wel eens zo'n pop-up gezien over het compenseren van de CO2 uitstoot van de vlucht. De meeste Nederlanders doen hier helaas niets mee ondat ze het te duur vinden. Compenseren is niet de oplossing om vliegen milieuvriendelijk te maken maar het helpt wel degelijk.  Vergeet je vaak om je vlucht te compenseren? Dan is FlyGRN misschien wel een oplossing voor je! Hier kun je vluchten vergelijken en dan wordt automatisch je CO2 uitstoot gecompenseerd. 
 • Lokaal vervoer: Wanneer je op je bestemming bent aangekomen is het de meest duurzame keuze om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ga dus met de trein of bus. Dit is in sommige landen een hele ervaring an sich. Zo hebben veel bussen in Zuid Amerika gekleurde lichten en harde latin muziek. 
duurzaam reizen

Activiteiten

Wat je precies gaat doen op reis kan ook veel invloed hebben op het milieu. Zo is quad rijden niet echt milieu vriendelijk, maar een wandeling maken of fiets huren is al een stuk verantwoorder. 

 • Reis als en met een local: Er komen steeds meer initiatieven om met en als een local te reizen. Zo nemen locals je mee op tour of kun je slapen in een homestay. Dit is een leuke manier van reizen waarbij je een plek veel beter leert kennen. Daarnaast is het vaak beter voor het milieu maar ook beter voor de lokale economie. 
 • Milieuvriendelijke activiteiten: Ga wandelen, fietsen, kajakken of trek er op uit met een zeilboot. Deze activiteiten hebben de minste milieu impact. 
 • Ga niet naar dieronvriendelijke attracties: Dieronvriendelijke attracties horen niet bij duurzaam reizen. Dieren in bijvoorbeeld dolfijnenshows of olifantenritjes zijn er niet voor onze entertainment. Ze horen in de natuur. 
duurzaam reizen

Afval

Wanneer je onderweg bent creëer je altijd meer afval dan je zou willen (ik in ieder geval). Thuis ben ik goed voorbereid met bakjes en flesjes maar wanneer je hele dag op reis bent is dit nu eenmaal wat lastiger. 

 • Neem een waterfles mee: Wanneer ik een dagje weg ga is mijn dopper iets wat altijd mee gaat in mijn tas. Op reis maak ik hier sinds kort steeds meer gebruik van en dat scheelt enorm veel in afval.
 • Canvastassen: Het voelt een beetje suf om overal mijn eigen tasjes en zakjes mee naar toe te slepen maar ik doe het toch. Ze zijn vaak klein op te vouwen dus ze gaan makkelijk mee in een rugzak. Ik vind het echt heel handig voor wanneer je gaat shoppen of naar de markt gaat. Geen plastic tasjes meer nodig.
 • Neem een bestek set mee: Uit ervaring weet ik dat dit onderweg heel makkelijk kan zijn. Onderweg krijg je namelijk vooral plastic bestek. En als veganist is het extra handig, er is namelijk niet op iedere hoek van de straat vegan eten te krijgen (of je moet in Berlijn zijn) en op deze manier kun je zelf wat voorbereiden voor onderweg.
duurzaam reizen

Eten

Als je de documentaires Before the Flood of Cowspiracy hebt gezien dan weet je misschien al dat je eetgedrag een grote impact heeft op het milieu. Wanneer je thuis bent geldt dit natuurlijk ook, maar er van uitgaande dat je op reis iets meer onderweg bent en dus meer vervuilend bent is het extra belangrijk om hier rekening mee te houden. (Mocht je dat niet al doen)

 • Eet vegan: Dit is beter voor het milieu, de dieren en voor jezelf. Het scheelt namelijk in verre landen een hele hoop ellende wanneer je geen dierlijke producten eet.

Accommodaties

Ook de soort accommodatie waar je verblijft speelt een rol bij de duurzaamheid van een reis. Nu kun je jezelf natuurlijk wel voorstellen dat een camping een stuk duurzamer is dan een all-in resort. Maar gelukkig hoef je niet alleen nog maar te kamperen wanneer je duurzaam op reis wilt.

 • Airbnb: Via Airbnb kunnen kamers bij mensen thuis of hele woningen worden geboekt. Dit is een super toffe manier om de stad als local te verkennen, maar het is ook een duurzamere manier van reizen dan in een hotel. Daarnaast draag je bij aan de lokale deeleconomie. 
 • Eco lodges: Eco lodges zijn accommodaties die dusdanig zijn opgezet dat ze zo min mogelijk impact hebben op de manier. Eco lodges liggen vaak midden in de natuur en zijn prachtige plekken om te verblijven. Nadeel is wel dat ze meestal ver weg zijn waardoor je weer meer moet reizen wat dan weer minder duurzaam is. (duurzaam dilemma)  
 • Minder luxe: Hoe minder luxe een accommodatie heeft hoe beter eigenlijk. Kies dus liever voor een camping of guesthouse in plaats van een resort. Verblijf je toch liever in een hotel? Er zijn tegenwoordig steeds meer eco-keurmerken voor hotels. Al zeggen die niet alles over hoe duurzaam een accommodatie nou werkelijk is.  
duurzaam reizen

Wat ga ik hier mee doen?

Ergens voel ik mezelf enigzins hypocriet wanneer ik dit schrijf. Sinds een tijdje ben ik namelijk helemaal om en kies ik alleen nog maar voor AirBnB of eco hotels, ga ik goed voorbereid op reis zodat ik zo min mogelijk afval veroorzaak en let ik er op dat ik lokaal zoveel mogelijk met het OV reis. Je kunt vast al raden waar het is misgaat.. Het vliegen is voor mij een soort groene guilty pleasure. Hoe meer ik over de impact van vliegreizen nadenken, hoe meer schuldig ik mezelf er over ga voelen. Want al ben ik nog zo goed op weg met vegan eten en een poging tot zero waste leven, ik doe de impact van mijn normaal zo groene lifestyle helemaal teniet wanneer ik een paar keer per jaar het vliegtuig neem. Ook al weet ik de gevolgen van mijn wanderlust, ik heb nog niet helemaal het gevoel dat ik klaar ben om dit op te geven. Maar nu ik het zo goed heb uitgezocht en het weet, kan ik er natuurlijk niet niets mee doen. De aankomende periode zal ik er dan ook beter over nadenken hoe ik duurzaamheid en mooie reizen het beste kan combineren op een manier die bij mij past. Ik ben in ieder geval super benieuwd naar hoe jij dit duurzame dilemma aanpakt, tips zijn altijd welkom!

Hoe je ook op reis gaat, geniet er zo veel mogelijk! Dat doe ik in ieder geval ook, even weg zijn van je werkplek en computer bureau is namelijk wel zo goed voor je rust. Ik ben heel erg benieuwd naar wat je van dit artikel over duurzaam reizen vond en wat jij zelf doet om een reis zo duurzaam mogelijk te maken. Laat je het me weten in de reacties? 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Jessica (zaterdag, 02 september 2017 09:00)

  Duurzaam reizen wordt gelukkig steeds populairder :) Ik probeer alles altijd zo veel mogelijk lokaal te regelen, zodat het geld daadwerkelijk naar de lokale bevolking gaat. Daarnaast vind ik de markt bezoeken niet alleen erg leuk maar ook handig als je eten wilt inslaan. En ik heb het gevoel dat Nederlanders echte wandelaars zijn, zowel in steden als in de natuur. Als ik een half uurtje ergens naartoe moet lopen doe ik dat liever dan de bus pakken, want dan heb je gelijk je beweging voor de dag gehad ;) Maar daar is niet iedereen het altijd mee eens haha ;p

 • #2

  Marianne - Groene stapjes (zondag, 03 september 2017 01:29)

  Volgens mij kampen veel groene bloggers met hetzelfde dilemma als jij. Ik heb zelf niet zo veel behoefte om heel ver te reizen, dus het is inmiddels ook al meer dan 5 jaar geleden dat ik het vliegtuig heb gepakt. Wel reis ik veel met de auto, ook niet echt groen... Maar! Er gaat verbetering in komen! Ik leer op dit moment zeilen en hoop ooit met mijn gezin op die manier op vakantie te kunnen gaan. Lekker bewegen en de omgeving zien vanaf het water. Heerlijk!

 • #3

  Linda - Zaailingen (zondag, 03 september 2017 09:25)

  Stomme blogs zijn dit om te schrijven hè? :P
  Ik heb ook nog niet helemaal voor mezelf op een rijtje hoe ik het ga aanpakken. In ieder geval niet meer zomaar vliegen, zeker niet als er een alternatief is. Wat actiever op zoek naar bestemmingen dichterbij enzo. Maar dan nog, ik zal sowieso nog blijven vliegen vanwege familie en ja, die wanderlust is niet niks. Hoewel ik me ook steeds meer afvraag of we niet een beetje doorslaan in onze verwennerij...
  Geniet in ieder geval van de reis die je toch al gepland had! Gelukkig is dat vegan paradise ;)