· 

Hoe vervang je een ei tijdens het bakken

ei-vervangers vegan

Een ei vervangen wanneer je een vegan taart gaat bakken, hoe doe je dat eigenlijk? Ei vervangen in een recept kan nog best wel een uitdaging zijn. In dit artikel laat ik je zien welke ei-vervangers er zijn en wanneer je deze gebruikt. 

Geprakte banaan

Door geprakte banaan te gebruiken als ei-vervanger zorg je voor vochtigheid in een baksel. Gebruik banaan wanneer je een ei wilt vervangen in koekjes, broden, muffins en pannenkoeken. Vervang een ei met ½ geprakte banaan. Het enige nadeel is dat banaan als ei-vervanger zorgt voor een banaansmaak in een baksel. Maar dit kun je natuurlijk ook zien als een voordeel natuurlijk! 

Gemalen lijnzaad

Gemalen lijnzaad zorgt voor binding en een stevige structuur in een taart. Gebruik gemalen lijnzaad als je een ei wilt vervangen in koekjes, brownies, wafels en broden. Gemalen lijnzaad kan een taart erg stevig maken dus gebruik naast gemalen lijnzaad ook altijd bakingsoda en azijn om het baksel luchtiger te maken. Vervang een ei door 1 el gemalen lijnzaad met 3 el warm water te mengen en dit even te laten staan tot je een papje krijgt. 

Chiazaad

Chiazaad zorgt voor binding en structuur en is voor dezelfde toepassingen te gebruiken als een lijnzaad-ei. Denk dus aan wafels, koekjes of muffins. Vervang een ei in een recept door 1 el chiazaad te mengen met 2,5 el water, roer en laat staan tot er een gel ontstaat. Misschien ken je deze eigenschap van chiazaad al wel uit chiapudding

Appelmoes

Appelmoes zorgt voor vochtigheid en structuur in een baksel en kan ook worden gebruikt als olie vervanger. Gebruik appelmoes in taarten, cupcakes en muffins. Let bij appelmoes wel op dat je een suikervrije variant neemt, anders kan het de smaak van een baksel erg beïnvloeden. Vervang een ei met ¼ cup appelmoes. 

Kant en klare ei-vervanger

Een kant en klare ei-vervanger zorgt voor luchtigheid en het rijzen van een baksel. Deze ei-vervangers zijn te koop in biowinkels. Ei-Ersatz is bijvoorbeeld te koop bij Ekoplaza. Vervang een ei zoals aangegeven op de verpakking. Dit soort ei-vervangers zijn voor ook geschikt voor het maken van een omelet of scrambled egg. 

Aquafaba

Zorgt voor luchtigheid en structuur. Aquafaba is het vocht uit een blik bonen, vooral het vocht kikkererwten is hiervoor geschikt. Door aquafaba op te kloppen krijg je het zelfde product als opgeklopt eiwit, je kunt hier dan ook erg goed vegan meringues, chocolademousse en pavlova mee maken. Ook is aquafaba te gebruiken in cupcakes, wafels en taarten. Vervang een ei in een recept met 3 el aquafaba.

Bakingsoda met azijn

De combinatie van bakingsoda met azijn zorgt voor luchtigheid in een baksel. Door baking soda met azijn te mengen ontstaat er een chemische reactie waarbij koolstof dioxide vrij komt. Dit zorgt voor een luchtige taart of cake. Gebruik dit als ei-vervanger in een taart, wafel, pancakes, muffins of brood. Let op: gebruik liever appel cider azijn of witte wijn azijn, dit smaakt iets beter en geeft een minder heftige smaak aan het recept. Vervang een ei in een recept door 1 tl bakingsoda te mengen met 1 el azijn.

Tip: pin deze ei-vervangers voor later!

ei-vervangers vegan

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Mariëlle (vrijdag, 26 januari 2018 10:50)

    Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo vaak iets bak, dus heb het nog niet echt nodig gehad. Maar wat een super fijn overzicht :)

  • #2

    Merel (vrijdag, 26 januari 2018 15:24)

    @Marielle: Dankjewel! Gewoon een keer wat lekkers bakken en iedereen verbazen hoe lekker vegan eten kan zijn! :) zo leuk vind ik dat altijd.