· 

Gevulde pompoen met parelcouscous

vegan kerst hoofdgerecht

Kerstachtiger gaat het niet worden dan deze mini pompoentjes gevuld met parelcouscous, appel en cranberry. Zo schattig! Je kunt dit recept zowel als hoofdgerecht maken, maar als je met een grote groep bent kan het ook als bijgerecht bij (bijvoorbeeld) de vegan bladerdeeg kerstkrans

Wat heb je nodig?

- 6 mini pompoenen

- 2 el olijfolie

- 150 g parelcouscous

- 1 groene appel

- Blik van 400 g kikkererwten

- 2 stengels bosui

- 75 g gedroogde cranberry

- 60 g pecannoten

- 100 g baby spinazie

- Tijm

- 6 el tahin

- 6 el (warm) water (+evt. meer)

- 1/4 tl kurkuma

- Sap van een halve citroen

- 1 teentje knoflook

- 2 el edelgistvlokken

- Peper en zout naar smaak

- Granaatappelpitjes van een halve granaatappel

Hoe maak je gevulde pompoen?

- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

- Snijd ongeveer 1/4 van de bovenkant van de pompoenen af en haal de pitjes en het zachte vruchtvlees uit de pompoen. Besmeer de pompoenen aan de binnen en buitenkant met olijfolie, ook de afgesneden bovenkant. Zet het dekseltje weer op de pompoen en zet ze op de bakplaat. Bak de pompoen ongeveer 30 a 35 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn. De pompoen is gaar als je er met vork doorheen kunt prikken.

- Maak ondertussen de vulling. Kook de parelcouscous zoals aangegeven staat op de verpakking. Snijd de appel in kleine blokjes en de bosui in dunne plakjes. Hak de pecannoten grof en giet de kikkererwten af en spoel ze met water. Snijd de baby spinazie klein. 

- Meng de gekookte parelcouscous met de appel, bosui, gedroogde cranberry, pecannoten en kikkererwten. Rits de blaadjes van de tijm takjes als je verse gebruikt, of doe er 1 el gedroogde tijm bij. 

- Maak een dressing door de tahini, water, citroensap, kurkuma, geperste knoflook, edelgistvlokken en peper en zout te mengen. Is de dressing heel erg dik? Voeg dan nog wat extra water toe. Meng de dressing met de parelcouscous salade. 

- Als de pompoen gaar is, haal dan de dekseltjes van de pompoen en vul ze met de parelcouscous salade. Bestrooi met granaatappelpitjes en eventueel nog wat extra tijm. Zet het dekseltje weer op en serveer.

- Je hebt waarschijnlijk nog extra parelcouscous salade over. Serveer dit in een apart bakje bij het gerecht of bewaar als lunch voor een andere dag. 

Tip: Pin deze gevulde pompoen voor later!

vegan kerst hoofdgerecht

Ga jij deze gevulde pompoen met parelcouscous eten deze kerst (of op een andere dag, mag ook), laat het me weten in de reacties of tag je creatie op social media met #blackbirdsandcakes zodat ik jouw foto kan delen met mij volgers!

Reactie schrijven

Commentaren: 7
  • #1

    Karlijn (zaterdag, 15 december 2018 01:02)

    Oeh, klinkt heel lekker! En wat een schattige pompoenen, ik wist niet eens dat die bestonden (of ik heb gewoon nooit opgelet in de winkel).

  • #2

    Merel (maandag, 17 december 2018 09:47)

    @Karlijn: Leuk zijn ze he? Ik zag ze eigenlijk tot mijn grote verbazing liggen een aantal weken geleden in de kleine Albert Heijn hier om de hoek, ik wist gelijk wat ik er wat mee wou gaan maken!

  • #3

    Nienke (donderdag, 20 december 2018 04:06)

    Hoi Merel,

    Ik kan geen kleine pompoenen vinden wel bolcourgetten. Kan ik deze er ook voor gebruiken?

  • #4

    Merel (donderdag, 20 december 2018 04:13)

    @Nienke: Ja hoor, natuurlijk! :) Je kunt overigens ook een grote pompoen gebruiken, dan moet je de baktijd eventueel wat aanpassen. Maar een bolcourgette is juist ook een super leuk en lekker idee!

  • #5

    Kati (maandag, 24 december 2018 04:32)

    Ik ga dat gerecht voor deze avond maken maar vraag me af, is dit een warme couscoussalade of koud ?

  • #6

    Merel (maandag, 24 december 2018 04:49)

    @Kati: Kan beide, het ligt er een beetje aan wat je voorkeur heeft. Je kunt het alvast voorbereiden en de couscous koud in de pompoen doen, maar als je last minute de couscous kookt en 'm dan vult is het meer lauwwarm. De dressing kun je er wel het beste pas op de als je 'm gaat serveren.

  • #7

    Kati (maandag, 24 december 2018 05:43)

    Bedankt voor het antwoord , prettige feestdagen