· 

De ultieme hygge zondag

hygge zondag

Zondagen zijn voor bakken, uitslapen, niks doen, filmavonden, boeken lezen, uitgebreid koken en boswandelingen. Of kort gezegd: zondagen zijn voor hygge. In dit artikel vertel ik je wat je kunt doen om de meeste hygge uit je zondag te halen!

Wat is hygge?

Voor wie nu denkt, huh, waar heb jij het nou weer over, wat is hygge? Ik zal je even bijpraten! Denemarken scoort altijd hoog op de lijst met de gelukkigste landen van de wereld. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? De Denen denken zelf dat ze dit aan hygge te danken hebben. Hygge (uitspraak: hue-ge) kan niet een op een vertaald worden naar het Nederlands maar laat zich het best omschrijven als gezelligheid of welzijn. Het grote verschil met gezelligheid is dat hygge meer intiem is en ook in je eentje kan. En dat terwijl wij gezelligheid vaak linken aan feestjes met grote groepen vrienden en familie. Hygge gaat dus wel wat verder dan alleen gezelligheid en wordt ook wel omschreven als ‘de kunst van het creëren van intimiteit’, ‘behaaglijkheid van de ziel’ en ‘genieten van de aanwezigheid van kalmerende dingen’. Het draait dus vooral om een warme sfeer en fijne ervaringen. Hygge kan zowel de warme gloed van kaarslicht zijn als een huisgemaakte maaltijd eten met vrienden en familie. Lekker eten en drinken is een belangrijk onderdeel van hygge. 

De ultieme hygge zondag

Zondag is een perfecte dag om het hygge te maken. Het is een dag waarop je het rustig aan doet en weinig te doen hebt maar uiteindelijk is het  ook nooit echt een heel interessante of gezellige dag. Het komt er toch al snel op neer dat je vanuit je luie stoel wat films kijkt op Netflix, je de was doet en uiteindelijk eten laat bezorgen. Dat kan anders! Daarom heb ik de ultieme hygge zondag voor je gepland. Een dag vol gezelligheid, warmte en momentjes voor jezelf. Deze planning is vooral fijn om in de koudere en donkere maanden te plannen maar kan prima het hele jaar door! Hieronder lees je hoe deze hygge dag er uit ziet!

hygge zondag

Slow flow morning

Sta deze zondag extra rustig op en doe vervolgens minimaal een half uur iets leuks en ontspannends voor jezelf. Neem een lang bad, steek wat kaarsjes aan en lees een boek of tijdschrift of doe een halfuurtje aan yoga of meditatie. Op deze manier begin je helemaal zen en vol energie aan je zondag.

Hygge brunch

Nadat je iets voor jezelf hebt gedaan is het tijd voor brunch. We gaan vandaag niet voor een boterham met pindakaas maar voor je favoriete gerechten! Wat dacht je bijvoorbeeld van zelfgemaakte croissantjes, een acai bowl, een bagel met vegan creamcheese en/of het ultieme zondagochtendgerecht: pancakes! Kun je wel wat extra inspiratie gebruiken voor recepten en toppings? Bekijk dan deze pagina over pannenkoeken maken!  

Zondag bakdag!

Na het ontbijt is het tijd om iets lekkers te bakken om vanavond op te eten. Om het in de Scandinavische sfeer te houden ben ik zelf gegaan voor kaneelbroodjes. Maar of je nu zandkoekjes of een grote chocolade taart maakt, uiteindelijk maakt het niet zo veel uit. Het gaat er om dat je ontspannen bezig bent met het maken van iets lekkers.

hygge zondag

Spelletjesmiddag

Nu de taart staat af te koelen is het tijd voor een spelletjes middag. Steek de kaarsen aan, nodig wat vrienden uit, schenk warme chocolademelk of koffie in, zet hapjes op tafel en spendeer een paar uur met het spelen van spelletjes en het hebben van goede gesprekken. Ben je liever alleen vandaag? Dan is een puzzel maken een goede optie!

Ga naar buiten

Nadat je spelletjes hebt gespeeld is het tijd om naar buiten te gaan. Maak voor het ultieme hygge gevoel een boswandeling, maar een flinke stadswandeling mag natuurlijk ook! Een stevige wandeling in de natuur zorgt ervoor dat er serotonine in je hersenen vrij komt wat ervoor zorgt dat je ontspant en blij wordt. Een wandeling is dus de perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Meer voordelen van wandelen in de natuur lees je hier. Extra fijn: als je weer thuis bent beloon je jezelf met een kop thee, glühwein of warme chocolademelk!

All about comfortfood

Bij een hygge diner draait alles om comfort food. Maak je favoriete maaltijd, experimenteer en maak een nieuw recept of maak je lievelingseten uit je kindertijd. Wat je ook gaat maken, maak het in ieder geval extra gezellig in de keuken door kaarsen aan te steken, je favoriete muziek op te zetten en er een glas wijn (of thee) bij te drinken. Wil je het extra hygge maken? Nodig dan vrienden of familie uit om te komen eten. Hygge draait namelijk ook om tijd doorbrengen met de mensen waar je van houdt!

Movienight!

Na het diner is het tijd voor een filmavond. Pak er een dekentje bij, steek de kaarsjes aan en kies een lichte, inspirerende, sfeervolle of grappige film uit. Het is vandaag misschien niet de beste dag om een horrorfilm te kijken. Als je helemaal gesetteld bent op de bank is het tijd om je zelfgebakken taart of koekjes er bij te pakken en deze ultieme hygge dag af te sluiten. 

Tip: Pin dit artikel voor later!

hygge zondag

Ga jij het deze (of een andere) zondag extra hygge maken en deze planning voor de ultieme hygge zondag volgen? Laat het me weten in de reacties of tag je hygge momenten met #blackbirdsandcakes op Instagram zodat ik mee kan kijken! Geniet er van! 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Veerle (dinsdag, 11 februari 2020 07:12)

    Jaaa love it! Ik heb vorig jaar een boek gelezen over hygge en alleen door dat te lezen met een kop thee voelde ik me al helemaal gelukkig. En eigenlijk is tegenwoordig elke dag hygge bij mij, zeker in de herfst en winter <3

  • #2

    Merel (dinsdag, 11 februari 2020 09:37)

    @Veerle: Dat heb ik ook elke dag in de herfst en winter inderdaad! Sinds ik dat heb ontdekt en dat soort momenten erken voel ik me veel vrolijker in de koude en donkere maanden!