· 

Is alcohol vegan?

is alcohol vegan?

Ik krijg wel eens de vraag of ik alcohol drink en of alcohol eigenlijk wel vegan is. Toen ik zelf net begon met mijn vegan lifestyle wist ik eigenlijk ook niet dat er best wat voorwaarden aan deze vraag zaten. In dit artikel lees je antwoord op de vraag "is alcohol vegan".

Nou, is alcohol eigenlijk wel vegan?

Om gelijk maar even met deze vraag te beginnen. Een alcoholische drank is een drank die alcohol, om precies te zijn ethanol bevat. Ethanol is opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof en is op zichzelf dus vegan. Je voelt het vast al aankomen, er is ook een maar. In alcoholische dranken wordt de alcohol vaak verkregen door middel van gisting van suikerhoudende vloeistoffen. Tijdens dit productieproces kan het voorkomen dat sommige dranken troebel worden, dit is vooral zo bij wijn. Om de drank te stabiliseren en te klaren wordt het gefilterd. Bij dit filterproces worden vaak dierlijke hulpmiddelen gebruikt zoals visslijm, melkeiwit en gelatine. Deze stap in het proces kan er dus voor zorgen dat een alcoholische drank niet vegan is. 

Vegan bier

Bier is in de meeste gevallen vegan. Het kan voorkomen dat er melk of honing in een biertje zit of dat het wordt gefilterd met dierlijke hulpmiddelen zoals visslijm. Swinckels is een van de weinig biermerken die niet vegan is, deze brouwerij gebruikt namelijk dierlijke stoffen bij het productieproces. Welke bier merken dan wel vegan zijn? Ik heb een klein overzichtje voor je gemaakt met grote vegan bier merken hieronder!

 • Hertog Jan
 • Heineken
 • Brand
 • Jupiler
 • Amstel
 • Desperados
 • Leffe
 • Bavaria

Vegan wijn

Bij vegan wijn ligt het wat ingewikkelder dan bij bier. Wijn wordt altijd geklaard, wat inhoudt dat de wijn helder wordt gemaakt. Voor dit filterproces zijn hulpmiddelen nodig, die kunnen van plantaardige oorsprong zijn maar vaak gaat het om dierlijke hulpstoffen. Vaak zijn biologische wijnen wel vegan. Hieronder vindt je een lijstje met vegan wijnmerken die in de supermarkt te koop zijn.

 • Wild Pig 
 • Slurp
 • La Tulipe de la Garde
 • Stormhoek
 • Adobe
 • Albert Heijn huismerk

Vegan sterke drank

Sterke drank is meestal helder en hoeft niet geklaard te worden wat inhoudt dat het dus bijna altijd vegan is. Dit is helaas niet altijd het geval, dus check het van te voren altijd het etiket voor de zekerheid. Likeur is echter niet altijd vegan omdat er gebruik wordt gemaakt van dierlijke ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan ei in advocaat, E120 (karmijn) in rood gekleurde drankjes, honing in whiskey of zuivel in Baileys. Tegenwoordig gaan er wel steeds meer merken over op veganversies van alcoholische dranken. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe vegan Baileys gemaakt van amandelmelk. 

Vegan cocktails

Als je nu denkt dat wanneer je zeker bent dat de dranken in de cocktail vegan zijn, de cocktail ook vegan is heb je het mis. In sommige cocktails gaat namelijk rauw eiwit, room of honing zonder dat je dit van te voren weet. Ik was hier zelf niet al te bewust van en dacht dat het geen wat op de kaart stond, in de cocktail ging. Later op de avond kregen we een cocktail met een duidelijk schuimlaag, toen ik aan het personeel navraag deed bleek dat er al de hele avond verborgen dierlijke ingrediënten in mijn drankjes zaten. Ik heb flink gebaald maar het was voor mij wel een leermoment. Geef bij het bestellen van cocktails dus altijd aan dat je vegan bent zodat de bartender hier rekening mee kan houden.

Hoe weet je of een drank vegan is?

Weten of alcohol vegan is? Dan check je toch gewoon het label? Was het maar zo eenvoudig. Volgens de wetgeving is het niet verplicht om hulpstoffen op het etiket te vermelden. Dus is een wijn geklaard met gelatine, dan staat dit niet op het etiket. Aan het label van bier en wijn is het dan ook onmogelijk af te lezen of het wel of niet vegan is. Bij sterke drank staan de ingrediënten wel op het label, maar ook hier kun je niet zien of het is gefilterd met dierlijke materialen. Dus hoe weet je dan of drank vegan is? Gelukkig zijn daar handige websites voor. Barnivore is een internationale database waar heel veel soorten drank opstaan en informatie over of deze al dan niet vegan friendly zijn. In Nederland hebben we Vegan Wijn Database van Ricksmind, hier vindt je welke wijnen die verkocht worden in de supermarkt vegan zijn, handig! 

Alcohol is dus vegan, maar het productieproces is dat niet altijd. Wist jij dit al? En wat vindt je van dit artikel? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Mariëlle (donderdag, 05 april 2018 10:53)

  Goed artikel! Ik stond er een jaar geleden echt niet bij stil. Gelukkig weet ik nu wat ik kan pakken ALS ik al iets pak, meestal niet namelijk haha :)

 • #2

  Merel (vrijdag, 06 april 2018 00:21)

  @Marielle: Thanks! Ik drink ook zelden hoor. En inderdaad, toen ik net de overstap maakte had ik echt geen idee.