· 

3 x Vegan kerst cocktails

kerst cocktail

Kerst is natuurlijk veel meer dan lekker eten, er horen ook drankjes bij! Misschien heb je ze nodig om de kerst te overleven, daar kan ik best inkomen, maar ik vind bijpassende drankjes bij het eten vooral heel erg feestelijk en lekker. In dit artikel deel ik drie vegan cocktail recepten met je voor tijdens, voor en na het kerstdiner!

kerst cocktail

Granaatappel champagne als aperitief

Is er ook maar iets feestelijker als een glas champagne? Deze cocktail is dan ook het perfecte drankje om het kerstdiner mee te beginnen. Niet zo'n fan van granaatappel? Je kunt dit ook maken met ander (rood) fruit. 

Wat heb je nodig voor vier glazen?

- 120 ml granaatappelsap (te koop bij de Turkse supermarkt)

- 75 cl vegan champagne 

- 1/2 granaatappel

- 1 takje rozemarijn, in vier gesneden

 

Hoe maak je het?

- Haal de granaatappel pitjes uit de granaatappel. 

- Doe in elk glas 30 ml granaatappelsap, verdeel de champagne over de glazen. Verdeel ook de granaatappelpitjes en rozemarijn over de glazen en serveer direct.

kerst cocktail

Gin tonic met sinaasappel, kaneel en tijm

Tijdens het diner eens wat anders drinken dan wijn? Dan is deze gin tonic misschien wel een idee! Door de sinaasappel, kaneel en tijm krijgt het drankje direct wat winters en past het daardoor perfect bij de meeste kerstgerechten! Liever geen alcohol? Laat dan de gin weg en je hebt een andere soort frisdrank dan normaal. 

Wat heb je nodig voor vier glazen?

- 200 ml gin

- 800 ml tonic

- Ijsblokjes

- 1 sinaasappel

- 8 takjes tijm

- 4 kaneelstokjes

- Vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het? 

- Snijd de sinaasappel in parten, houd de schil er aan. 

- Verdeel de gin over de glazen, vul ze voor de helft met ijsblokjes en schenk de tonic erbij. 

- Doe in elk glas twee partjes sinaasappel, twee takjes tijm, een kaneelstokje en vers gemalen zwarte peper. 

kerst cocktail

Vegan warme chocolademelk met Baileys en koffie

Heb je na het eten echt geen ruimte meer voor een toetje? Dan kan wellicht dit drankje er nog wel bij in plaats van het toetje. Door de koffie en ahornsiroop krijg je wellicht ook nog een beetje energie voor de rest van de avond. En zo niet, dan kruip je toch gewoon met een dekentje en kerstfilm op de bank?  Drink je geen alcohol? Dit drankje is ook lekker zonder Baileys. 

Wat heb je nodig voor een groot glas?

 

- 120 ml amandelmelk

- 120 ml havermelk

- 1 el ahornsiroop

- 1 tl vanille aroma

- 2 el cacaopoeder

- 1 espresso

- 50 ml vegan Baileys

- 1 tl speculaas kruiden

 

- Vegan slagroom, kant en klaar of zelf gemaakt 

- 30 g pure chocolade

Optioneel: vegan marshmallows 

 

Hoe maak je het?

- Meng de amandelmelk, havermelk, ahornsiroop, vanille aroma en cacaopoeder in een pannetje en verwarm om laag vuur tot een je een warme chocolademelk hebt.

- Zet ondertussen een espresso en smelt de pure chocolade in de magnetron.

- Doe de espresso, baileys, speculaaskruiden en warme chocolade melk in een groot glas en meng het geheel. Spuit of schep een toef slagroom om de drank en besprenkel met de gesmolten chocolade. Drink warm.

Tip: Pin deze vegan cocktails voor later!

kerst cocktails

Ga jij een van deze feestelijke drankjes maken? Of misschien wel allemaal? Laat het me weten in de reacties! En vergeet niet je creaties te taggen met #blackbirdsandcakes op social media. Ik deel al jullie creaties in mijn Instagram stories! 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Mariëlle (maandag, 10 december 2018 14:39)

    Ik drink geen alcohol, maar dit ziet er allemaal heel tof uit!

  • #2

    Merel (woensdag, 12 december 2018 01:33)

    @Mariëlle: De warme chocolademelk is zonder alcohol ook heel erg lekker! :)