· 

Vegan chocolade sinaasappel kerstbrood

vegan kerstbrood

Deze maand staat helemaal in het teken van vegan kerst recepten. We trappen deze reeks af met een vegan kerstbrood met chocolade sinaasappel smaak. Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat hoor! Echt een middelpunt op een mooi gedekte kerst ontbijt tafel. 

vegan kerstbrood

Wat heb je nodig?

Voor het kerstbrood:

- 250 ml plantaardige melk

- 50 ml kokosolie

- 60 ml ahornsiroop

- 60 ml sinaasappelsap

- Rasp van twee sinaasappels

- 1 el gist

- 350 g (spelt)bloem

- 2 tl kaneel

- 1/2 tl zout

Voor de vulling:

- 50 g pure chocolade, gehakt

- 3 el  kokos crème 

- Rasp van een sinaasappel

- Twee handjes walnoten, gehakt

- 2 el kokossuiker 

- 1 tl kaneel

Voor de topping:

Optioneel: poedersuiker,  gehakte chocolade, rasp van een sinaasappel, gehakte walnoot


Hoe maak je een vegan kerstbrood krans?

- Doe de plantaardige melk en kokosolie in een klein pannetje en verwarm totdat het begint te sudderen. Voeg de ahornsiroop, sinaasappelsap en rasp toe en meng. Breng het mengsel over in een beslagkom en laat afkoelen tot het lauw warm is. 

- Voeg de gist toe en meng. Zet de kom voor ongeveer een kwartier opzij zodat de gist activeert. 

- Wanneer de gist is geactiveerd, dit zie je wanneer het volume is toegenomen en er een schuim laagje op de vloeistof staat, voeg je 1/4 van de bloem toe. Meng het met een houten pollepel en voeg steeds 1/4 van de bloem toe en meng tot je alle bloem hebt toegevoegd. Als het goed is heb je nu een plakkerige deegbal die moeilijk is om door te roeren. 

- Bestuif een werkblad met bloem en kneed het deeg ongeveer tien minuten tot een gladde en elastische deegbal. Blijft het deeg plakkerig? Voeg dan extra bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg dan een klein beetje olie of amandelmelk toe.

- Vet een schone beslagkom in met een beetje olijfolie en leg de deegbal in de kom. Smeer een beetje olijfolie op het deeg en dek de kom af met een vochtige theedoek. Zet de kom op een warme plek weg zodat het deeg kan rijzen tot het in volume is verdubbeld. Hoe lang dit duurt hangt af van hoe warm de plek is, maar denk aan een uur. 

- Maak ondertussen de vulling door de chocolade en kokoscrème au bain marie te smelten tot een gladde chocoladesaus.  

- Zodra het deeg is gerezen duw je het deeg een aantal keer in. Breng het deeg over naar een met bloem bestoven werkblad en rol het uit naar een rechthoek van ongeveer een halve centimeter tot een centimeter dik. 

- Besmeer het beslag met de chocoladesaus, strooi de kokossuiker en kaneel over de saus en verdeel de gehakte walnoten over de vulling. Rol het deeg in de lengte tot een grote rol. 

- Snijd de deegrol in de lengte helemaal door. Leg de ene helft over de andere in een X-vorm. Vouw voorzichtig de kanten over elkaar heen alsof je aan het vlechten bent tot het hele deeg als een soort spiraal is gevlochten. Nu komt het lastige gedeelte: vouw de twee uiteindes aan elkaar zodat je een ronde krans krijgt. Dit kan een knoeiboel worden, maar dit maakt uiteindelijk voor het resultaat niet heel veel uit. 

- Bekleed een bakplaat met bakpapier en breng de krans over naar de bakplaat. Bedek de krans met een vochtige theedoek en zet weer weg op een warme plek voor ongeveer 30 minuten.

- Verwarm ondertussen de oven op 175 graden. Bak het kerstbrood voor ongeveer 25 a 30 minuten tot het goudbruin en stevig is. 

Optioneel: meng poedersuiker met water tot een dik glazuur en besprenkel het kerstbrood hiermee. Rasp een sinaasappel boven de krans, bestrooi met gehakte walnoten en chocolade voordat je 'm gaat aansnijden.

- Verdeel het kerstbrood in stukken en serveer tijdens het kerst ontbijt. Tip: het brood is het allerlekkerste wanneer het nog warm is! 

Tip: Pin dit vegan kerstbrood voor later!

vegan kerstbrood

Houd jij wel van een beetje uitdaging tijdens het kerst koken en ga jij dit vegan kerstbrood maken? Laat het me weten in de reacties! En vergeet niet je creaties te taggen met #blackbirdsandcakes zodat ik kan meegenieten. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Renee (vrijdag, 14 december 2018 07:55)

    Wat bedoel je met kokos crème? Is dat de dikke laag in de blikjes kokosmelk?

  • #2

    Merel (vrijdag, 14 december 2018 13:00)

    @Renee: kokoscreme is echt een bepaald product, je kunt dit bij AH of in de toko kopen. Bij AH zit het in kleine blikjes van het merk Blue Elephant en staat het bij de Aziatische producten en niet bij de kokosmelk. Maar je kunt hiervoor ook het witte/ dikke gedeelte uit een blik kokosmelk gebruiken hoor. :)