· 

Makkelijk Marokkaans stoofpotje met kikkererwten en zoete aardappel

Marokkaans stoofpotje

Nieuw jaar dus weer volop gezonde voornemens natuurlijk. Ik doe dit jaar ook een keer mee met die gezonde voornemens en ga proberen iets vaker te sporten en minder te snoepen. Dit Marokkaanse stoofpotje met lekker veel groenten is een prima recept om die gezonde voornemens mee vol te houden!

Marokkaans stoofpotje

Eigenlijk is het wel logisch dat we massaal weer gezond willen gaan eten wanneer het nieuwe jaar begint. December en november zijn voor mij maanden dat ik het liefst als ik thuis kom op de bank ga zitten met een kop thee en wat lekkers erbij en weinig trek heb in smoothies en salades

En natuurlijk heb ik ook weer veel te veel gegeten met de kerst. Eerlijk gezegd heb ik niet meer heel gezond gegeten sinds ik terug ben van mijn vakantie in Israel. En die oliebollen rond de jaarwisseling zijn ook gewoon veel te verleidelijk om alvast te beginnen met gezond doen. Dat mag best wel weer even anders dus! 

Voor de aankomende week heb ik een aantal gerechten op het menu gezet die gevuld zijn met groenten maar toch makkelijk om te maken zijn en een vol gevoel geven. Dit Marokkaanse stoofpotje met zoete aardappel en kikkererwten is precies zo'n gerecht waarvoor je wilt thuis komen.

Marokkaans stoofpotje

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor het stoofpotje:

- 2 el olijfolie

- 3 teentjes knoflook

- 4 sjalotten

- 800 g tomatenblokjes uit blik

- 2 tl baharat kruiden (te koop bij AH)

- 1/2 tl paprika poeder

- 1/2 tl chilipoeder

- 1/2 tl zout 

- 2 el kokosbloesemsuiker

- Peper, naar smaak

- 1 el tomatenpuree

- 400 g kikkererwten

- 300 g zoete aardappel

- Handje rozijnen

- 10 kalmata olijven

Toppings:

- Handje amandelen, gehakt

- Peterselie, gehakt

Optioneel: tahini

Voor de mint yoghurt saus:

- 6 el ongezoete plantaardige yoghurt

- 1 el citroen sap

- 1 el olijfolie

- Handje munt, gehakt

- Peper en zout naar smaak

Voor de avocado salade:

- 2 avocado's 

- Handje munt, gehakt

- Sap van 1/2 citroen

Om te serveren:

- 250 g couscous, bereid volgens de verpakking


Hoe maak je een Marokkaans stoofpotje?

Voor het stoofpotje:

- Snipper de sjalotten, hak de knoflook fijn en snijd de zoete aardappel in blokjes van ongeveer 1 cm. 

- Verwarm de olijfolie in een pan en bak hier in de sjalotten tot ze doorzichtig worden. Voeg de knoflook toe en bak 1 a 2 minuten mee. Voeg alle kruiden toe aan de pan en bak ze ongeveer 2 minuten mee. Roer regelmatig om te voorkomen dat de kruiden verbranden. 

- Voeg de tomatenpuree toe aan de pan, meng en bak kort mee. Voeg de tomatenblokjes, zoete aardappel en 1 el kokosbloesemsuiker toe aan de pan, meng, doe een deksel op de pan en laat de saus ongeveer 20 minuten zacht pruttelen tot de saus is ingedikt en de zoete aardappel gaar is.

- Voeg naar smaak meer kokosbloesemsuiker of peper toe. 

- Doe de kikkererwten, olijven en rozijnen in de pan en laat ze 5 minuten mee verwarmen.

Voor de mint-yoghurt saus:

- Meng alle ingrediënten bij elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Voor de avocado salade:

- Haal het vruchtvlees van de avocado uit de schil, snijd de avocado in kleine stukjes en meng met de munt en het citroensap.

Om te serveren:

- Verdeel de couscous, avocado salade en het Marokkaanse stoofpotje over vier borden. Maak af met de mint-yoghurt saus, gehakte amandelen, peterselie en tahini. 

Tip: Pin dit recept voor later!

Marokkaans stoofpotje

Ga jij dit jaar ook weer beginnen met gezonder eten? Laat het me weten in de reacties! En vergeet mij niet te taggen in je foto's van dit Marokkaanse stoofpotje met #blackbirdsandcakes.

Reactie schrijven

Commentaren: 8
  • #1

    Mariëlle (zaterdag, 06 januari 2018 05:44)

    Ik heb zoiets als dit nog nooit gemaakt, maar ik moet het toch eigenlijk eens gaan proberen. Een beetje variatie is welkom :)

  • #2

    Djuli (zondag, 07 januari 2018 13:42)

    Mmm wat een goed idee, die avocado erbij!

  • #3

    Joyce (maandag, 08 januari 2018 00:33)

    Wow Merel, dit ziet er super lekker uit! :D

  • #4

    Merel (maandag, 08 januari 2018 03:47)

    @Marielle: Het is super makkelijk om te maken en je kunt het ook goed bewaren wat ook niet helemaal verkeerd is als je alleen woont natuurlijk.

  • #5

    Merel (maandag, 08 januari 2018 03:48)

    @Djuli: Dankjewel! Maakt het net wat frisser. Granaatappelpitjes zijn er ook heel erg lekker bij overigens!

  • #6

    Merel (maandag, 08 januari 2018 03:49)

    @Joyce: Dankjewel! Het smaakt ook nog eens super lekker!

  • #7

    Yolanda (woensdag, 31 januari 2018 13:17)

    We hebben dit vanavond gegeten en wat was het lekker!! Inderdaad nog wat over om nog een keer te eten en dan maak ik die saus en de salade er ook weer bij. Wat een verrukkelijke combi van smaken zo!
    Ik ben echt onder de indruk van je recepten, al eerder gezegd:), en daarom ook op je gestemd!

  • #8

    Merel (donderdag, 01 februari 2018 00:39)

    @Yolanda: Wat een ontzettend leuk berichtje, dankjewel! Ik ga 'm zelf vanavond ook weer eten en hierdoor krijg ik er nog meer zin in. En wat lief dat je op mij hebt gestemd! Dubbel dankje :)