· 

Mijn ervaring met een menstruatiecup

menstruatiecup

Inmiddels gebruik ik alweer een hele tijd een menstruatiecup. Na lang twijfelen ben ik helemaal om! In dit artikel deel ik mijn ervaring met je. Voordat ik overtuigd was liep ik namelijk tegen best wel wat dingen aan, wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen en vond ik het zelfs een best wel eng idee. Om die drempel weg te nemen lees je hieronder alles over het gebruik van een menstruatiecup.

Wat is een menstruatiecup?

Tampons, maandverband en inlegkruisjes kennen we inmiddels wel. Maar tegenwoordig gebruiken steeds meer vrouwen een menstruatiecup. Maar wat is dat nu eigenlijk? De naam zegt het eigenlijk al. Een menstruatiecup is een klein, flexibel cupje dat je kunt inbrengen en gebruikt om je menstruatie op te vangen. 

Waarom zou je er een gebruiken?

Nou heel leuk allemaal, maar waarom zou je voor een menstruatiecup kiezen in plaats van voor maandverband of tampons te gaan? Ik heb de voordelen even voor je op een rijtje gezet!

 • Duurzaam. Door het gebruik van een cup produceer je veel minder afval. Het is namelijk herbruikbaar en gaat tot wel 10 jaar meer.
 • Goedkoop. Je investeert eenmalig €20 a €40 voor een menstruatiecup en kunt vervolgens jaren vooruit, daarmee bespaar je een hele hoop geld!
 • Comfort. Je voelt de cup bijna niet zitten en je kunt er alles mee doen wat je normaal ook doet. Sporten, zwemmen, alles kan!
 • Geen giftige stoffen. Een cupje bevat, in tegenstelling tot veel maandverband en tampons, geen giftige stoffen. 
 • Altijd iets in huis. Je hoeft nooit meer snel naar de winkel als je ongesteld bent geworden, je hebt namelijk altijd iets in huis.
 • Lange bescherming. Je hoeft je cup maar een keer in de twaalf uur te legen waardoor het een langere bescherming geeft dan maandverband of tampons.
menstruatiecup

Hoe kies je een cup?

Toen ik eindelijk zo ver was dat ik een menstruatiecup wou gaan proberen vond ik het best wel lastig om te bepalen welke cup nu de juiste voor mij was. Je hebt namelijk cups in verschillende soorten maten, vormen en materialen. Welke cup het beste bij je past heeft te maken met de vorm van je lichaam, hoe sterk je bekkenbodem spieren zijn en hoe heftig je menstruatie is. Het is een beetje uitproberen wat het beste voor jou werkt. Wat ik zelf heel erg handig vind zijn de setjes van Practicups. Je bestelt dan voordelig twee cups in verschillende maten zodat je er altijd een hebt die past. Bij de meeste vrouwen zullen de beide maten passen en kun je de grote cup gebruiken op je zware dagen en de kleinere maat op lichtere dagen. Een setje van twee menstruatiecups kost €27,25 en kun je hier bestellen

Hoe breng je een cupje in?

Er zijn verschillende manieren om een cup in te brengen. Het is een beetje experimenten wat voor jou het beste werkt. Ik kan je aanraden om een filmpje te kijken hierover op YouTube zodat je goede instructies hebt. Voor het inbrengen van een cup begin je met het vouwen van de cup op een manier die voor jou het prettigst is. Vervolgens breng je de cup in zoals een tampon, het gevouwen cupje klapt dan uit. Controleer of het cupje goed zit door met je vinger langs de rand te gaan en te checken of het goed is uitgeklapt. 

Het gebruik

Nadat je de menstruatiecup hebt ingebracht blijf je tot wel 12 uur beschermd. Je kunt ondertussen gewoon sporten, dansen, springen, zwemmen of wat dan ook. Na die tijd haal je het cupje er uit door het vacuüm te verbreken. Vervolgens pak je het cupje vast en haal je het er uit. Je kunt nu het bloed er uit kiepen in de wc. Voordat je ‘m weer opnieuw inbrengt spoel je de cup goed af met water. Is je menstruatie afgelopen? Kook dan je cup een aantal minuten uit in een pannetje met water en berg het op voor volgende maand.  

menstruatiecup

FAQ

Op mijn Instagram pagina vroeg ik je om je vragen over dit onderwerp met me te delen zodat ik deze kon beantwoorden in mijn blog. Ik had niet verwacht dat ik zoveel vragen zou krijgen dus bij deze een overzichtje van de vragen en antwoorden!

 • Wat voor verschillende cups zijn er en hoe weet ik welke ik moet kiezen? Menstruatiecups verschillen in de vorm, maat en het materiaal. Om te weten welke cup goed bij je past zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. De maat van de cup is afhankelijk van je leeftijd, of je al eens bent bevallen en van de baarmoedermondhoogte. Daarnaast is ook de sterkte van je bekkenbodemspieren belangrijk bij het uitzoeken van het materiaal van je cup. Sommige cups zijn heel erg zacht en flexibel, deze kies je wanneer je minder sterke spieren hebt. Heb je juist sterke bekkenbodemspieren? Ga dan voor een wat stugger materiaal. Het is ook belangrijk om rekening te houden met allergieën bij het uitzoeken van een geschikte menstruatiecup. Daarnaast kan het handig zijn dat wanneer je last hebt van een zware menstruatie, je een cup uitkiest met een grotere inhoud. 
 • Hoe komt het dat mijn een cup lekt? Het lekken kan meerdere redenen hebben. Een van de redenen kan zijn dat je cup te vol zit en je het niet op tijd hebt geleegd. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het vacuüm niet goed werkt door dat de cup niet goed is uitgeklapt of doordat de gaatjes bovenin het cupje verstopt zitten. Controleer altijd voor het inbrengen of de gaatjes open zijn en na het inbrengen of het cupje goed is uitgeklapt.  
 • Hoe weet je wanneer je het cupje moet legen? Met een menstruatiecup ben je tot in ieder geval 12 uur beschermd. Je kunt de cup altijd eerder legen, maar dat hoeft gemiddeld gezien niet. Zelf leeg ik de cup op de eerste dagen van mijn menstruatie vaker omdat het anders kans op lekken geeft. 
 • Is het legen niet lastig op een openbare toilet of op het werk? Omdat je met de cup redelijk lang beschermd bent komt het niet super vaak voor dat je het op een openbaar toilet hoeft te legen. Zelf zorg ik er voor dat ik altijd een flesje water mee heb waarmee ik de cup kan schoonmaken voor het geval ik het moet legen op een openbaar toilet. Wat ik wel merk is dat wanneer je op reis bent, je (vooral in Azië) regelmatig een kraantje of waterpunt bij een toilet hebt wat ik in dat geval erg fijn vind. 
 • Kun je een cup gebruiken als je niet tegen tampons kunt? Ik heb zelf tampons nooit kunnen verdragen en heb daarom altijd maandverband gebruikt. Een menstruatiecup voel je in tegenstelling tot een tampon niet zitten. Mocht je het cupje wel voelen zitten dan komt dit vaak door het steeltje, deze kun je er gewoon vanaf knippen om dat tegen te gaan. Dit wil trouwens niet zeggen dat dit voor iedereen zo is, maar het kan in principe dus wel. 
 • Hoe maak je de cup schoon? De cup maak je tussen het gebruik schoon met water, let bij het spoelen goed op dat de gaatjes bovenin ook goed schoonmaakt zodat ze niet verstopt raken. Als je de cup weer voor een maandje wilt opbergen kook je de cup uit in een pannetje met water om het te steriliseren. 

Mijn ervaring met een menstruatiecup

Sinds ik gestopt ben met de pil kan ik er niet meer onderuit en word ik iedere maand ongesteld. Zoals waarschijnlijk iedere vrouw heb ik altijd een hekel gehad aan ongesteld zijn. Je voelt je niet fijn, het is niet comfortabel, je hebt last van buikkrampen, noem het maar op. Voordat ik een menstruatiecup ging gebruiken heb ik altijd maandverband gebruikt. Ik heb tampons nooit fijn gevonden en dacht om die reden dat zo’n cupje dan ook niets voor mij zou zijn. Uit duurzaamheidsoogpunt wou ik het toch gaan proberen en na lang twijfelen heb ik er gewoon eentje gekocht. Dat bleek al gelijk heel erg goed te gaan. Natuurlijk is het inbrengen en uithalen de eerste keren een beetje prutsen, maar je wordt er vanzelf beter in! Wat ik het allerfijnste vind van een cup is dat je bijna vergeet dat je ongesteld bent. Je voelt het namelijk niet zitten en kunt er alles mee doen. Het voelt ook veel hygiënischer. Ik kan het iedere vrouw aanraden!

Tip: Pin dit artikel voor later!

menstruatiecup

Gebruik jij al een menstruatiecup? Of overweeg je er een te gaan gebruiken? Laat me in de reacties weten wat jouw ervaring is! 

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Iris (maandag, 01 april 2019 14:12)

  Hoi Merel
  Top, je artikel over de cup! En ja hoor ik gebruik er ook een, van Lunette. Ik ben er erg tevreden mee, mijn eerste vergat ik toen ik 'm uit ging koken, toen maar een nieuwe besteld met een kookbekertje waarmee je de cup in de magnetron kunt koken, heel handig en veilig ;) Ik heb een grote maat en die zit gewoon goed, ik heb wel het steeltje eraf geknipt. Sinds kort heeft mijn dochter van 17 er ook een, een kleine maat en ook zij is er ook tevreden mee.

 • #2

  Katrien (dinsdag, 02 april 2019 03:42)

  12u is bij mij een grote utopie. 4u is zo ongeveer het maximum, soms om het uur. Organicup.

 • #3

  Nynke (dinsdag, 02 april 2019 10:04)

  Toffe foto's!
  Ik gebruik al een aantal jaar de cup en zou nooit meer zonder willen <3. Ik vond alleen dat het best lastig was om te juiste te vinden, omdat er zoooveel maten en modellen zijn. Daarom hebben we Cupkiezer gebouwd, waardoor we hopelijk meer mensen aan de juiste cup kunnen helpen :) Want ze mogen nog een stuk bekender worden!

 • #4

  Mariëlle (dinsdag, 02 april 2019 13:31)

  Wat een super uitgebreid artikel topper!! Ik kan écht niet meer zonder <3

 • #5

  Merel (woensdag, 03 april 2019 06:40)

  @Iris: Zo'n kookbekertje klinkt ideaal! Ik moest stiekem wel een beetje lachen om het idee van een drooggekookt cupje, haha. Wel fijn dat je dochter er ook een kan gebruiken. Ik wou dat ik zoiets op die leeftijd had.

 • #6

  Merel (woensdag, 03 april 2019 06:41)

  @Nynke: Er zijn inderdaad zooooveel modellen en materialen! Ik ben dan ook super blij met jullie fijne cupkiezer! <3

 • #7

  Merel (woensdag, 03 april 2019 06:42)

  @Mariëlle: Thanks girl! Ik kan ook echt niet meer zonder!

 • #8

  karen (donderdag, 30 april 2020 23:21)

  Thanks for the info! I would like to share this content with my colleagues at https://uautonoma.cl/