· 

Podcasts: Mijn zeven favorieten!

podcast tips

Muziek, boeken, vlogs en films mogen even blijven liggen. Ik heb namelijk een nieuwe verslaving: podcasts! En ik geloof dat ik niet de enige ben, steeds meer mensen gaan namelijk podcasts luisteren. Mocht je zelf ook al fan zijn, of wil je juist beginnen met het luisteren van podcasts? Dan heb ik hieronder wat tips voor je op een rijtje gezet!

Podcasts, luister jij ze al?

Voor wie nu denkt, podcasts? Waar heb je het over? Heb ik wat gemist? Dat heb je zeker! Een podcast is een programma dat je online kunt luisteren. Een soort radio on demand zeg maar. Je kunt de afleveringen online downloaden of luisteren via een streamingdienst. Zo kun je dus onderweg in de auto of trein of gewoon thuis je favoriete podcast beluisteren. Zelf luister ik het liefst podcasts op Spotify als ik in de auto onderweg ben naar werk. Als je Spotify bij KPN neemt krijg je trouwens maandelijks korting op je abonnement, handig! Ik merk dat het aantal podcast bij Spotify enorm blijft groeien de afgelopen maanden. Een tijdje terug hebben ze namelijk twee podcasts uitgevers overgenomen, zo valt er steeds weer wat nieuws te ontdekken. De afgelopen tijd worden podcasts steeds populairder en beginnen steeds meer artiesten, auteurs, bloggers en vloggers hun eigen podcasts over de meest uiteenlopende onderwerpen. Of je nu van formule 1, wie is de mol, feminisme of mindset houdt, er is sowieso een podcast te vinden die past bij je wensen. Om je een beetje de weg te wijzen tussen de gigantische jungle aan podcasts, heb ik hieronder mijn favorieten op een rijtje gezet.

De groene podcast

De groene podcast is een Nederlandse podcast over groen(er) leven gemaakt door Merel Wildschut van De Groene Meisjes en Dennis Gaens van Ondercast. Vorig jaar brachten ze seizoen één uit dat bestaat uit vier afleveringen over het onderwerp voedselverspilling. Kromme komkommers, koken met restjes en kleine pruimen, alles komt aan bod! Ik vond het enorm leuk en leerzaam om te luisteren en hoop van harte dat er nog een tweede seizoen aan gaat komen!

Damn, honey!

“Een podcast over alle shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen”. Zo omschrijven Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen hun podcast zelf. Misschien ken je deze vrouwen al wel van hun gelijknamige boek. Hoe dan ook is deze podcast echt een aanrader wanneer je jezelf wilt verdiepen in feminisme. In de afleveringen bespreken Marie Lotte en Nydia samen met andere gasten onderwerpen als stemmen op een vrouw, dik zijn en diversiteit in de modewereld. Ze weten al deze zware onderwerpen op een positieve en leerzame manier te verpakken, ik ben fan!

The minimalist podcast

Misschien ken je de documentaire The Minimalist van Netflix al wel. Ik raakte zelf door deze docu geïnspireerd om meer minimalistisch te gaan leven. Om deze motivatie voor een minimalistische lifestyle wat beter vol te houden ben ik sinds kort de The Minimalist podcast van de makers van de documentaire gaan luisteren. Met onderwerpen als opruimen, self care en gewoontes is het echt de go to podcast voor iedereen die minimalistisch leeft of wil gaan leven. 

Think sustainability

De Think sustainability podcast is een Engelstalige podcast die over alles gaat wat met duurzaamheid te maken heeft. Zero waste, kolenmijnen, klimaatverandering en het dieet van de toekomst: alles komt aan bod! Het interessante aan deze podcast vind ik dat de onderwerpen zo enorm breed zijn en dat in de podcasts wordt gesproken met experts om onderwerpen echt uit te graven zonder dat het saai wordt. 

Echt gebeurd

Echt gebeurd is een wat luchtigere podcast dan de meeste in dit rijtje. Maar daardoor echt niet minder leuk! In deze podcast vertellen mensen mooie, grappige, emotionele en bijzondere verhalen die ze hebben meegemaakt. Op veel vlakke super herkenbaar, maar soms ook ingrijpend. Echt een aanrader is het maandelijkse puber dagboek. 

Food blogger pro podcast

Misschien is deze podcast niet voor al mijn volgers interessant, maar voor mijn collega bloggers is dit zeker een aanrader! De food blogger pro podcast neemt je mee in de blogwereld en vertelt je alles over de do’s and don’ts van het bloggen. Er komen verschillende bloggers aan het woord en in de afleveringen gaan ze in gesprek over onderwerpen als fotografie, hoe je van bloggen je werkt maakt en marketing. Maar ook praktische zaken als instellingen voor je blog of het optimaliseren van SEO komen aan bod. Ik heb er in ieder geval al enorm veel van geleerd! 

Het groene hart van

De laatste in dit rijtje is gelijk ook mijn favoriet! Het groene hart van is een podcast van de makers van Happinez en Jelle van Growthinkers. In iedere aflevering gaan ze samen op zoek naar het groene hart van hun gast. In eerdere afleveringen waren onder andere al Sophie Hilbrand, Lisa Stel, Jessie Kroon en Dennis Storm te gast om te praten over hun groene hart. Het leuke aan deze podcast is, is dat iedereen op een andere manier met duurzaamheid bezig is. Zo woont de een super duurzaam, terwijl de ander vooral minimalistisch of zero waste leeft, en gaat het in een andere aflevering juist over de vegan lifestyle. Aanrader dus!

Tip: Pin deze podcast tips voor later!

podcast tips

Luister jij ook podcast? En staat jouw favoriet ook tussen dit rijtje of heb je juist heel andere aanraders? Laat het me dan weten in de reacties! 

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Tine (woensdag, 24 april 2019 00:27)

  Wat een leuk lijstje! Ik ben ook nog maar net begonnen met podcasts luisteren, dus er staan nog heel wat nieuwe podcasts tussen voor mij. Mijn absolute favoriet is Talking Tastebuds, van Venetia Falconer, zeker checken als je deze nog niet kent!

 • #2

  Karlijn (woensdag, 24 april 2019 05:40)

  Als Damn, Honey je interesseert, vind je misschien Secret Feminist Agenda ook leuk. Het gaat over vergelijkbare onderwerpen, maar wel op een iets complexere / academische manier. Zeker een aanrader!

 • #3

  Mariëlle (woensdag, 24 april 2019 13:00)

  Wat een leuk lijstje! Ik luister ze eigenlijk nooit, maar weet wel dat je er veel inspiratie uit kunt halen :)

 • #4

  Merel (donderdag, 25 april 2019 00:58)

  @Tine: Die eerste kende ik, maar die andere nog niet. Ik ga het zeker opzoeken! :) Thanks!

 • #5

  Merel (donderdag, 25 april 2019 01:00)

  @Karlijn: Thanks voor de tip! Ik ga 'm luisteren, klinkt heel erg interessant!

 • #6

  Merel (donderdag, 25 april 2019 01:04)

  @Mariëlle: Ja dat is ook echt zo! Het is ook super ontspannen om te doen :)

 • #7

  Veerle (zaterdag, 27 april 2019 10:23)

  Tof! Ik kende ze allemaal al en luister ze ook vaak, behalve die over food bloggers. Thanks voor de tip, want ik denk dat ik daar zeker wat aan ga hebben! x

 • #8

  Djuli (zondag, 28 april 2019)

  Leuk lijstje! Ik luister vaak naar The Ground Up Show van Matt D'Avella. Zijn YouTube videos zijn ook leuk!

 • #9

  Merel (zondag, 28 april 2019 15:36)

  @Veerle: Geen dank! Hopelijk vind je ze ook leuk :)

 • #10

  Merel (zondag, 28 april 2019 15:37)

  @Djuli: Thanks voor de tip! Ik ga het opzoeken, ook op YouTube! :)