· 

Natuurlijk en milieuvriendelijk de was doen met Seepje (+WINACTIE!)

seepje

Om je garderobe duurzaam te maken is naast het maken van weloverwogen aankopen en fair fashion nog een ding dat belangrijk is om rekening mee te houden. Dat is namelijk het doen van de was. Wanneer je kleding goed verzorgd, gaat het langer mee. En het liefst wassen we die duurzame garderobe ook nog een beetje op een duurzame manier toch? Vandaag ga ik je meer vertellen over het merk Seepje waarmee je natuurlijk en milieuvriendelijk de was mee kunt doen.

Seepje?

Het merk Seepje maakt wasmiddelen en allesreiniger die gemaakt zijn van Nepalese vruchtschillen. Dit klinkt misschien heel erg raar maar in Nepal wordt dit dus al jaren door de inwoners zelf gemaakt op deze manier. Ik leg je even uit hoe het werkt. In de schillen van de Sapindus mukorossi vrucht zit een stof die saponine heet. Dit is een natuurlijke vorm van zeep die vrijkomt wanneer de schillen met water in aanraking komen. De producten van Seepje zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm, maar je kunt ook zelf de schillen kopen om hier de was mee te doen. Seepje doet dit allemaal voor een schonere en mooiere wereld. Door de schillen in Nepal te kopen zorgen ze voor goede werk en leefomstandigheden voor de boeren. Zo draag je door dit duurzame product te kopen ook bij aan verbeterde leefomstandigheden in Nepal. Helemaal fair trade dus!

Wassen met vruchtenschillen, hoe bevalt dat?

Ik was zelf al een flinke tijd met de vruchtenschillen van Seepje waar ik erg tevreden over ben. De schillen hebben namelijk geen verpakking en doordat je enkel met de schillen wast komt er ook minder troep in het riool. Ik kreeg van Seepje de vloeibare variant toegestuurd en heb dit een aantal maanden uitgetest en ik ben erg enthousiast hierover. Omdat ik al lang niet meer met vloeibaar wasmiddel hebt gewassen valt vooral de heerlijk frisse geur op. Mijn was is schoon en zacht. Er is eigenlijk zelfs geen wasverzachter nodig wanneer je wast met de vloeibare Seepjes.
Naast het vloeibare wasmiddel heb ik met de allesreiniger van Seepje schoongemaakt de afgelopen tijd. Ook dat was wennen nadat ik al een tijdje zelf allesreiniger maakte. De allesreiniger ruikt fris en maakt goed schoon. Ik vind het ook erg fijn dat ‘ie 100% natuurlijk is. 

seepje

Niet echt zero waste dus..

Als je mijn blog een beetje volgt weet je misschien dat ik veel bezig ben met zero waste leven. Om die reden gebruik in normaal gesproken de vruchtenschillen als wasmiddel en maak ik schoon met DIY schoonmaakmiddelen. De allesreiniger en het vloeibare wasmiddel van Seepje zitten in een fles, niet helemaal zero waste dus zou je zeggen. Maar dat is toch niet helemaal waar. De verpakkingen van Seepje zijn namelijk gemaakt van oude melkflessen. En de etiketten op de verpakking zijn gemaakt van afval dat ontstaat bij de productie van suikerriet. De flessen zijn recyclebaar en door het leuke design kun je ze naderhand zelfs gebruiken als vaas.

Eindoordeel

Kort samengevat voelt alles aan de producten van Seepje goed. Er wordt gedacht aan de milieuvriendelijkheid van het verpakkingsmateriaal, het is fair trade, het ruikt fris en het maakt perfect schoon en dat alles met vruchtenschillen. Ik ben fan van dit merk met een missie!

seepje

Win een Seepje pakket

Ben je benieuwd geworden naar de producten van Seepje? Ik mag een poets-pakket weggeven met daarin:

 • Seepje allesreiniger ”Frisse mintjes”
 • Seepje vloeibaar wasmiddel ”Vers geperste lente geur” voor de bonte was
 • Seepje superschillen proefverpakking
 • Een wasmand gemaakt van gerecyclede KLM-pakjes

Om mee te doen mag je tot 11 januari 2018 een vriend taggen onder het bericht over deze blogpost op mijn Facebookpagina.  

Hoe maak jij je huishoudelijke taken duurzamer? En ga jij meedoen met de winactie? Laat het me weten in de reacties!

*Ik heb deze producten gekregen van Seepje. Dit beïnvloed mijn mening niet.

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Anita H. (maandag, 08 januari 2018 08:42)

  Ik ben er eigenlijk nog te weinig mee bezig. Ben wel heel nauwkeurig in het splitsen van afval (oud papier, kunststof, glas, batterijen).

 • #2

  Stefanie (maandag, 08 januari 2018 10:01)

  Wauw, zo goed! Wij hebben bv. geen diepvries. Dat betekent dat we enkel kopen wat nodig is + ons brood komt van de plaatselijke bakker. Onze radiator kunnen we vanop afstand regelen. Als we niet thuis zijn, is het dus niet zo warm. Mooi initiatief en ik doe graag mee aan deze winactie!

 • #3

  Mariëlle (dinsdag, 09 januari 2018 13:09)

  Ik heb op dit moment nog vegan AH eigen merk wasmiddel, maar dat is én niet natuurlijk en niet zero waste... Ik doe héél graag mee, want ik wil Seepje zo graag proberen :)

 • #4

  Merel (woensdag, 10 januari 2018 15:29)

  @Anita: Nou dat is toch al best goed bezig toch? Je moet ergens beginnen!

 • #5

  Natascha (woensdag, 10 januari 2018 15:31)

  Wat een leuke foto's weer! Ik ken wel de seepje wasmiddel, verder nog niet!

 • #6

  Merel (woensdag, 10 januari 2018 15:32)

  @Stefanie: Ik heb ook lang geen diepvries gehad, dan maak je inderdaad alles sneller op dan met vriezer. De verwarming op afstand bedienen staat ook nog op mijn verlanglijstje. Ik g a voor je duimen met de winactie hoor! :)

 • #7

  Merel (woensdag, 10 januari 2018 15:33)

  @Marielle: Ik ga heel hard voor je duimen voor de winactie! Ik denk echt dat je Seepje heel erg fijn gaat vinden!

 • #8

  Merel (woensdag, 10 januari 2018 15:35)

  @Natascha: Aw dankjewel! De rest is ook erg fijn, de wasnoten gebruik ik al erg lang en nog altijd met tevredenheid. Het is super simpel, zero-waste en je was wordt gewoon schoon.