· 

Tips voor een productieve ochtend

miracle morning

Ik krijg wel eens de vraag hoe ik dat toch allemaal doe: een baan, een blog en taarten bakken op bestelling. Mijn geheim: goed slapen en vroeg opstaan! Veel van mijn collega’s verbazen zich er dagelijks over. Ik ben iedere dag om 07:00 al op het werk en de ochtend is voor mij, in tegenstelling tot veel andere mensen, het meest productieve deel van mijn dag. Waarom ik mezelf rond 06:00 al mijn bed uit sleep? Om meer te halen uit mijn dag! In dit artikel geef ik je tips hoe jij dit ook kunt doen. 

Zeg je slapeloosheid gedag!

Een productieve ochtend begint bij een goede nachtrust. Het is voor mij super herkenbaar, uren naar het plafond staren en gefrustreerd in bed liggen, omdat ik niet kon slapen. Niet heel bevorderlijk voor je productiviteit. Wat voor mij dan ook het meest heeft geholpen om mijn dag productief te beginnen, is om een oplossing te vinden voor mijn slapeloosheid. Lukt het je niet zelf om van je slapeloosheid af te komen? Praat hier dan over met je huisarts en zoek samen naar een oplossing voor dit probleem. Wist je bijvoorbeeld dat de zorgverzekering van FBTO een aanvullende module heeft waarin hulp bij slapeloosheid vergoed wordt? Met behulp van een online slaapcurcus krijg je acht weken lang persoonlijke tips en training van een slaapconsulent.

Dit zijn mijn tips tegen slapeloosheid: 

 • Een goed ritme is de key. Ga op vaste tijden slapen en sta rond dezelfde tijd op voor een betere nachtrust. Maar ook op vaste tijden eten is belangrijk voor een goed ritme. 
 • Leg je alcohol en cafeïne gebruik aan banden. Probeer zo min mogelijk koffie of alcohol te drinken voor het slapengaan. 
 • Beweeg! Bewegen is belangrijk voor een goede nachtrust. Maar intensief bewegen in de avond is juist nadelig voor het slapen. 
 • Verminder je schermtijd. Je hoort het super vaak en dat is niet voor niets. Computer-, telefoon- en televisieschermen beïnvloeden je nachtrust op een negatieve manier. 
 • Verminder stress. Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar even ontstressen voordat je gaat slapen helpt echt! Lees een boek, mediteer of schrijf stressvolle gedachtes van je af voor het slapengaan. 

Weet in ieder geval dat als je problemen hebt met slapen, dat je echt niet alleen bent. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat slaapstoornis na angststoornis samen met depressie de meest voorkomende mentale stoornis is. Het goede nieuws is dat er mogelijkheden zijn om er van af te komen. Ik ben daar het levende bewijs van!

miracle morning

Tips voor een productieve ochtend

Oke, je bent beter gaan slapen, en nu? Nu is het tijd om je wekker eerder te gaan zetten, zodat je een voorsprong hebt. Zelf sta ik doordeweeks rond 05:45 op en in het weekend probeer ik tot maximaal 08:00 te slapen. Nu wil dit natuurlijk niet zeggen dat dit de oplossing voor iedereen is, dus begin eens om de wekker één uur eerder te zetten en kijk na een tijdje wat voor jou werkt. 

Probeer als de wekker gaat zo snel mogelijk op te staan en niet te lang te snoozen of te blijven liggen, want daar word je dus helemaal niet productief van. Ban je telefoon om die reden uit de slaapkamer en zet je wekker liever op een “echte wekker”, zodat je niet in de verleiding komt om te blijven liggen en eerst de berichten op je telefoon te checken.

Na het opstaan helpt het enorm om het eerst even rustig aan te doen en kort te ontspannen, voordat je aan de slag gaat. Voor mij is dat even rustig mijn ontbijt eten en bedenken wat ik die dag wil gaan doen. Heb je weinig tijd in de ochtend? Zorg er dan voor dat je ontbijt al klaar staat, zodat je hier niet over hoeft te stressen. Probeer bij je ontbijt niet gelijk naar koffie te grijpen, maar drink een of twee grote glazen water. Dit helpt echt om wakker te worden! 

Wat ook helpt voor een productieve ochtend, is juist om jezelf in te spannen. Ik vind het heerlijk om op mijn vrije dagen te gaan sporten en sta dan om stipt 08:00 bij de sportschool als ‘ie open gaat. Dit geeft echt een energie boost om er de rest van de ochtend (en dag!) tegenaan te gaan.

miracle morning

Gebruik je extra tijd goed

Je hebt goed geslapen, bent extra vroeg opgestaan en hebt het rustig aan gedaan. En nu? Nu ga je beginnen aan je dag! Pak je laptop, ga naar kantoor of je studie, en kom maar op met dat werk! Het idee is dat je nu extra tijd en energie hebt om de rest van de ochtend productiever te zijn. Ik moet zeggen dat ik daar zeker verschil in merk. Door de rust die ik heb gepakt in de ochtend en vroeg te beginnen, loop ik een paar uurtjes voor op de meeste mensen. Ook ben ik dan al vroeg klaar met werk en heb hierdoor thuis meer tijd voor andere dingen.

Daarnaast merk ik ook dat de rust die ik in de ochtend neem, mij heel veel rust geeft gedurende de dag en hierdoor kan ik mijn tijd efficiënter indelen. Wat ik met die tijd doe? Ik gebruik het vooral om te gaan sporten, bloggen, lekker te koken, leuke dingen te doen en taart bestellingen te maken. Gebruik je extra tijd in ieder geval voor dingen waar jij blij van wordt, of dat nu nog meer werken is of lekker relaxen. 

miracle morning

Gezonde gewoontes

Vroeger opstaan en rustig beginnen zorgt er bij mij dus voor dat ik gezondere gewoontes heb ontwikkeld. Ik sport meer, ik slaap beter, leef regelmatig en heb meer tijd over voor ontspanning. Door dit te doen heb ik minder stress en zit ik ook veel beter in mijn vel. Mocht je zelf niet zo lekker in je vel zitten en hier zelf niet uitkomen dan kun je hier hulp bij krijgen. Want deze ochtend routine is super nuttig (voor mij), maar je kunt niet alles alleen oplossen. Praat er over met iemand of ga ermee naar de huisarts. Ook je zorgverzekering kan je hier bij helpen. 

FBTO heeft bijvoorbeeld de module “beter in je vel”. Hierbij kun je een hulp krijgen voor piekeren, relatieproblemen, slapeloosheid of andere dingen waardoor je jezelf niet helemaal fijn voelt. En ook fijn: zo’n module in je zorgverzekering kun je aan het eind van het jaar aan of uit zetten, zodat je niet voor zorg betaalt die je in dat jaar niet gebruikt.

Ben jij iemand die lekker productief is in de ochtend of moet je echt op gang komen in de ochtend? Laat het mij weten in de reacties! Als je deze tips gaat opvolgen of als je dit toevallig ook al een tijdje doet, laat mij dan vooral jouw ervaring weten. Ik ben erg benieuwd!

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met FBTO, dit beïnvloed mijn mening niet. 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Sarina (donderdag, 20 december 2018 03:05)

  Ik ben momenteel echt een snoozer in de ochtend. Wel merk ik als ik een goede nacht heb gehad, dat ik mijn ochtend veel beter begin. Ik kan dan ontbijten en rustig mijn ding doen. Normaal moet ik altijd haasten. Bedankt voor de tips!

 • #2

  Mariëlle (donderdag, 20 december 2018 08:50)

  Ik sta om 6.30 op maar wie weet vervroeg ik dat ook nog eens naar 6:00 uur :) Heerlijk zo'n productieve ochtend!

 • #3

  Merel (zaterdag, 22 december 2018 07:54)

  @Sarina: Vooral in de winter merk ik ook dat het erg lastig is hoor, het is nog donker en koud waardoor ik liever blijf liggen, haha. Hopelijk kun je wat met sommige tips! :)

 • #4

  Merel (zaterdag, 22 december 2018 07:57)

  @Mariëlle: Dat is ook al heel erg netjes toch? Ik werk 8 uur per dag en heb een half uur reistijd enkele reis, vandaar dat ik ook nog iets vroeger opsta. In het weekend blijf ik nog ietsje langer liggen en dan heb ik nog steeds super veel aan mijn ochtend :)