· 

Papier besparen en plannen met Greenbook

uitwisbaar notitieboekje

Als iemand die veel met zero waste en duurzaamheid leven bezig is, wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk doen op alle vlakken. Je wilt zo min mogelijk plastic verpakkingen om je aankopen en je wilt ook dat de producten die je koopt duurzaam geproduceerd zijn. Greenbook is zo'n product wat dit allemaal is!

Papierverspilling

Je zou denken dat in het tijdperk van e-readers, computers en mail het papierverbruik drastisch moet zijn gezakt de afgelopen jaren. Maar niets is eigenlijk minder waar. Het papierverbruik stijgt juist jaarlijks met zo'n 2%. Dat dit verbruik toeneemt komt doordat we liever van een papier lezen dan van een beeldscherm en er weinig alternatieven zijn voor papier.

In Europa verbruiken we zo'n 160 kilogram papier per jaar per persoon. En voor wie niet door heeft hoeveel dat is, even een rekensom: een A4tje weegt ongeveer 5 gram, dat wil dus zeggen dat we per jaar 32.000 A4tjes gebruiken, stel je dat aantal maar even voor in je woonkamer en dan praten we verder. Dit papier komt van verschillende bronnen, denk aan kassabonnen, folders, printjes op je werk of school, boeken, kranten en notitieboekjes. 

Wat kun je doen tegen papierverspilling?

Als we even naar de bovengenoemde bronnen van papierverbruik kijken zijn er een aantal simpele dingen die we kunnen doen tegen papierverspilling. Een nee-nee sticker helpt tegen ongewenste folders, je kunt kassabonnen weigeren, de krant of een magazine lezen via blendle en een e-reader aanschaffen om boeken mee te lezen. Zelf heb ik de afgelopen tijd deze acties ondernomen om mijn papierverbruik te verminderen. Vooral tegen het gebruik van een e-reader zag ik erg op, maar eerlijk gezegd valt het me 100% mee! Het is handig voor op reis en het leest prima weg. 

uitwisbaar notitieboekje

Uitwisbaar notitieboekje

Het enige waar ik wel moeite mee had is het wegdoen van notitieboekjes. Ik ben standaard druk met to-do lijstjes, doelen, boodschappenlijstjes, weekmenu's en weet ik wat nog meer allemaal en dat is gewoon niet zo handig op mijn telefoon. (en op mijn telefoon kan ik ook geen tekeningetjes maken natuurlijk!) Gelukkig bestaat ook hier een zero waste oplossing voor en dat is Greenbook. Greenbook is een uitwisbaar notitieboekje dat werkt met een soort whiteboard pagina's. Dit uitwisbare notitieboekje komt met verschillende pagina designs voor verschillende doelen. Zo kun je dus helemaal zero-waste notities maken!

Meer dan alleen papier besparen

Met je Greenbook bespaar je niet alleen papier, het product is ook nog eens duurzaam geproduceerd. Het notitieboekje in CO2 neutraal, biodegradeerbaar, waterbesparend en fair trade. 

Hoe bevalt Greenbook?

Ik gebruik Greenbook nu een tijdje en dat bevalt erg goed. Door de verschillende pagina designs kun je jouw Greenbook precies inrichten zoals je fijn vindt. Wat voor mij vooral inhoud dat ik veel doe met de nutrition planner en de to-do lijstjes. Ik vind het fijn om iedere week weer met een schone lei te beginnen en alles uit te vegen zodat ik weer kan gaan plannen voor de aankomende week. Ook het boodschappen doen werkt een stuk handiger met een uitwisbaar notitieboekje, wat we hebben gekocht wordt weggeveegd en zo hebben we altijd inzichtelijk wat we nog moeten kopen voor ons weekmenu. 

Voor mij is een uitwisbaar notitieboekje een onmisbaar item geworden in onze zero wast lifestyle. En ik kan het dan ook iedereen aanraden die graag minder papier wilt verspillen of op een andere manier duurzaam bezig wilt zijn.

Waar te koop?

Wil je een gepersonaliseerde Greenbook? Die kun je vinden in de shop van agreenstory. Wil je een standaard uitwisbaar notitieboekje? Die koop je inclusief accessoires voor €20,95 bij bol.com

Wat doe jij tegen papierverspilling? En lijkt zo'n uitwisbaar notitieboekje je wel wat? Laat het me weten in de reacties! 

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Florentina (dinsdag, 16 januari 2018 09:01)

  Het zou ideaal zijn voor in mijn tas voor div notities en to do lijstjes en voor op mijn werk voor alle telefoonnotities die anders door de schredder moet ivm privacygevoelige gegevens.
  We hebben al een sticker op de deur dat we geen folders willen, gebruiken daar de folder app voor en al het overige papier leveren we in bij de scouting. Onze agenda hebben we in onze telefoon en in de trapkast hebben we een uitwisbare maandkalender die elke maand uitgewist wordt en opnieuw ingevuld wordt met de afspraken voor ons gezin.

 • #2

  Pieter (dinsdag, 16 januari 2018 09:59)

  Gebruik niet zo veel papier meer. En dan nog bij voorkeur hergebruik. Maar dit lijkt mij wel leuk, maar blijven de bladzijden wel wit na dat ze een stevige tijd gebruikt zijn. Ik herinner mij nog de uitwisbare memoblokken, wel een pagina maar die werden al snel grijsblauw met strepen!

 • #3

  Mariëlle (dinsdag, 16 januari 2018 13:55)

  Ik kan er nooit tegen als ik mijn notitieboekje verpest met een fout geschreven letter ofzo, dus dit zou alleen al ideaal zijn om die reden! Maar ik wil ook meer zero waste gaan, dus ik ga dit zeker onthouden :)

 • #4

  Merel (donderdag, 18 januari 2018 15:00)

  @Florentina: Wat een goede stappen allemaal al zeg! Wij hebben ook een agenda op de telefoon, enorm handig ook dat je die kunt delen met andere.

 • #5

  Merel (donderdag, 18 januari 2018 15:02)

  @Pieter: Ik heb meerdere boekjes, de langste heb ik nu vanaf de zomer en die is nog steeds mooi. Wat best een wonder want normaal gingen notitieboekjes altijd kreukelen. Ik heb nu ook een schoonmaakvloeistof voor mijn Greenbook gekregen, maar met wat afwasmiddel en een vochtig doekje krijg je 'm ook mooi schoon.

 • #6

  Merel (donderdag, 18 januari 2018 15:03)

  @Marielle: Haha precies dat is de reden dat ik niet aan bullet journal doe. Lijkt me ontzettend leuk maar ik kan niet tegen foutjes of als iets net niet helemaal mooi is, haha!