· 

Vegan B.L.T. met bacon van rijstvellen

vegan b.l.t. bacon

Het eeuwige "ja maar bacon" excuus kan vanaf nu officieel van tafel (als dat al niet eerder kon)! Want deze vegan B.L.T. met bacon gemaakt van rijstvellen is net zo crunchy en chewy als de real deal dus nu kun je voortaan gewoon deze dier, milieu en mens-vriendelijke bacon eten.

De zoektocht naar de perfecte vegan 'bacon'

Sinds ik vegan ben werd heb ik al heel wat recepten voor vegan 'bacon' geprobeerd. Nu moet ik eigenlijk toegeven dat ik nooit zo van bacon heb gehouden en ik het vooral een uitdaging vond om een product na te maken dat mensen zo met vlees relateren. En stiekem ben ik ook wel van de vegan variant gaan houden! Ik maakte het van aubergine, shiitake en van tempeh, het was lekker en qua smaak kwam het zeker in de buurt maar het miste allemaal toch wel wat aan structuur. Toen ik vegan bacon maakte van kokosflakes voor bij spaghetti carbonara was ik er van overtuigd dat dit het dichtstbij de structuur was dat je kon komen. Een tijdje terug vond ik via Pinterest dat je ook vegan bacon kunt maken van rijstvellen, ik vond het een beetje een gek idee maar gaf het toch een kans. En echt hoor, qua looks, structuur en smaak lijkt het echt super erg! Ik maakte een paar kleine aanpassingen aan het recept en hoop dat jij het net zo lekker gaat vinden!

vegan b.l.t. bacon

Ingrediënten

Voor 3 B.L.T sandwiches

Voor de vegan bacon:

- 6 rijstvellen

- 2 el zonnebloemolie

- 3 el sojasaus

- 3 el edelgistvlokken

- 1 tl liquid smoke (of vervang met gerookte paprika poeder)

- 1 el ahornsiroop

- Snuf zwarte peper

- Snuf (gerookte) paprika poeder

Voor de vegan B.L.T.:

- 6 boterhammen

- 3 el vegan mayonaise (of hummus)

- Tomaat

- Vegan rijstvel bacon

- 1 krop mini romaine sla

- 1/2 kleine rode ui

- Snuf peper en zout


Hoe maak je vegan B.L.T.?

Voor de vegan bacon:

- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier

- Knip de rijstvellen in dikke lange stroken, in de oven gaan ze een beetje krimpen dus houd hier rekening mee met het knippen. 

- Meng alle ingrediënten, op de rijstvellen na, in een grote kom met een garde en zet een grote kom met lauw/warm water klaar.

- Leg twee stroken rijstvellen op elkaar en druk ze op elkaar terwijl je ze in de kom water doet, de twee rijstvellen plakken nu als het goed is aan elkaar. Laat het water er kort uitlekken en haal de rijstvellen door de marinade. Leg op de met bakpapier bekleedde bakplaat en herhaal tot alle stroken rijstvellen gemarineerd op de bakplaat liggen.

- Bak de vegan bacon 6 a 8 minuten in de voorverwarmde oven tot ze knapperig zijn. Let wel goed op, ze kunnen snel verbranden!

Voor de vegan B.L.T.:

- Snijd de tomaat in dunne plakken, was de romaine en pluk de blaadjes van de krop en snijd de ui in dunne halve ringen.

- Besmeer een boterham met 1 el mayonaise, leg hier een paar blaadje romaine op, de gesneden tomaat, ui en een paar plakken vegan rijstvel bacon. Besprenkel naar smaak met peper en zout en leg er een boterham op. Herhaal met de andere boterhammen tot je drie vegan B.L.T sandwiches hebt. 

Tip: Pin deze vegan B.L.T. voor later!

vegan b.l.t. bacon

Ga jij deze vegan B.L.T. met rijstvel bacon maken? Laat het me weten in de reacties en vergeet niet om je creaties te taggen met #blackbirdsandcakes op social media!  Ben je trouwens nog benieuwd naar een bepaald recept, of zou je graag een bepaald gerecht geveganized zien? Laat het me dan ook in de reacties, dan ga ik graag de uitdaging aan! 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Mariëlle (zaterdag, 25 augustus 2018 05:48)

  Dit zou bij mij echt fout gaan denk ik haha :P Sowieso heb ik nooit de echte variant gegeten (gelukkig), maar het ziet er goed uit!

 • #2

  Merel (zondag, 26 augustus 2018 06:03)

  @Mariëlle: Haha nee joh het klinkt ingewikkelder dan dat het daadwerkelijk is! Ik denk dat je dit wel kunt maken hoor! :)

 • #3

  Karlijn (donderdag, 30 augustus 2018 02:16)

  Aah, nu weet ik eindelijk wat ik met die rijstvellen kan doen die al weken in de kast liggen! Ik ga het gelijk straks proberen te maken :)

 • #4

  Merel (vrijdag, 31 augustus 2018 14:49)

  @Karlijn: Ik ben heeel erg benieuwd of ze zijn gelukt en hoe je het vond!!