· 

Vegan borrelplank voor op nieuwjaarsavond

vegan borrelhapjes

Kerst is nog maar net voorbij en ik zit alweer met mijn hoofd bij de volgende feestdag. Over een paar dagen is het namelijk alweer nieuwjaarsavond. En om die avond een beetje te overleven heb je natuurlijk heel veel vegan borrelhapjes nodig. Ik maakte een vegan borrelplank met  zowel zoete als hartige snacks. De recepten deel ik in dit artikel!

Hoe stel je een perfecte borrelplank samen?

Naast de recepten voor de vegan borrelhapjes die je hier onder leest kun je jouw borrelplank ook nog opleuken met andere snacks. Ik heb zelf gekozen om vers fruit, avocado, tomaat, toastjes, chocolade en radijsjes toe te voegen. Maar je kunt het natuurlijk zo bont maken als je zelf wilt. Sanne van Omdat ik dat wil heeft een super epic blogpost geschreven over hoe je een borrelplank perfect maakt. Ik kan het zelf eigenlijk niet beter verwoorden dus bij deze de link naar haar artikel. En bekijk dan vooral ook even haar overheerlijke foto's!  

vegan borrelhapjes

Avocado truffels

Deze vegan truffels hebben maar vier ingrediënten en zijn super makkelijk te maken! Niemand zal raden wat het geheime ingrediënt is. De avocado maakt de truffels romig en een stuk minder machtig dan de originele versie. Een best verantwoorde snack dus!

Ingrediënten

Voor 10 avocado truffels

- 1 avocado

- 110 g pure chocolade

- snufje zout

- Cacao poeder

Hoe maak je de avocado truffels?

- Smelt de chocolade au bain marie. 

- Doe ondertussen het vruchtvlees van de avocado samen met een snufje zout in een keukenmachine en meng tot de avocado gepureerd is. Voeg de gesmolten chocolade toe en meng tot het een geheel is er een geen stukjes avocado meer te zien zijn. Zet het mengsel voor 30 minuten in de koelkast.

- Rol van het chocolade/avocado-mengsel circa 10 balletjes. Leg een beetje cacaopoeder op een bordje, rol hier de balletjes doorheen zodat ze helemaal gecoat zijn met een laagje cacaopoeder. Bewaar de truffels in de koelkast tot wanneer je ze gaat serveren.

vegan borrelhapjes

Gebakken amandel feta

Ik ben echt gek op vegan kaasjes, en dan vooral zelfgemaakte. Zelf vegan kaas maken hoeft helemaal geen rocket science te zijn en dat bewijzen zowel dit recept voor vegan feta en het recept voor de pecan-cashewkaas verderop in deze blog wel weer. Deze amandel feta is heerlijk op een toastje maar je kunt het ook verkruimelen over een salade of een pasta.

Ingrediënten

- 145 g amandelmeel

- 60 ml citroensap (2 a 3 citroenen)

- 125 ml water

- 3 el olijfolie

- 2 teentjes knoflook

- 1,5 tl zout

Hoe maak je vegan feta kaas?

- Meng alle ingrediënten in een blender tot een gladde crème. Dit kan eventjes duren en waarschijnlijk moet je af en toe alles van de wanden afschrapen zodat het goed glad wordt.

- Doe een kaasdoek of een ander stuk stof in een zeef, zet de zeef over een kom en breng het beslag over op de kaasdoek. Knoop de kaasdoek dicht met een elastiekje en laat de feta minimaal 12 uur uitlekken in de koelkast.

- Vet een kleine ovenschaal in met olijfolie en verwarm de oven voor op 180 graden. Vouw de kaasdoek open, haal het kaasje uit de kaasdoek en leg het in ovenschaal met de "mooie" kant naar boven. Bak de feta in ongeveer 40 minuten goudbruin. De vegan feta is klaar wanneer er scheuren aan de bovenkant komen. 

Optioneel: Maak een kruiden olie door dille, oregano en tijm met een paar twee eetlepels olie te mengen en smeer dit over de gebakken feta kaas. 

vegan borrelhapjes

Pompoen hummus

Sinds ik in Israël ben geweest is mijn hummus-verslaving weer helemaal terug van weggeweest. Om de kikkererwten af te wisselen kun je ook pompoen gebruiken. Echt heel erg lekker voor de afwisseling! 

Ingrediënten

- Flespompoen van circa 800 gram

- 1 el olijfolie

- Sap van 1 citroen

- 1 teentje knoflook

- 5 el tahini

- 1/4 tl zout

- 1/4 tl chilipoeder

Optioneel: sesamzaadjes, chiliflakes, gehakte peterselie

Hoe maak je pompoen hummus?

- Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in kleine blokjes. Meng de olijfolie met de pompoen en rooster de pompoen in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 30 minuten tot de stukjes zacht zijn.

- Doe de pompoen stukjes samen met de overige ingredienten in een keukenmachine en laat draaien tot er een gladde hummus ontstaat. 

- Doe de hummus in een bakje en maak optioneel af met de sesamzaadjes, chiliflakes en gehakte peterselie.

vegan borrelhapjes

Vegan kaas met cashew en noten

Dit vegan kaasje is net zoals de feta van hierboven super makkelijk om te maken. Je hebt maar een aantal ingrediënten nodig en het is toch heel erg smaakvol. Je kunt met dit recept flink variëren met kruiden of andere noten en ingrediënten die je lekker vindt. Een mooi basic vegan kaas recept om in je recepten repertoire op te nemen. 

Ingrediënten

- 150 gram cashewnoten, overnacht geweekt of van te voren 15 gekookt in water

- Sap van 1 citroen

- 6 el edelgistvlokken

- 2 el gesmolten kokosolie

- 2 tl shiro miso

- 1 teentje knoflook

- 1/4 tl zout

- 4 takjes verse tijm

- Twee flinke handen pecan noten, gehakt

Hoe maak je vegan kaas?

- Giet de cashewnoten af en doe samen met de edelgistvlokken, citroensap, miso, knoflook en zout in een keukenmachine of krachtige blender. Blend het mengsel tot een gladde, dikke crème. Dit kan even duren en het is waarschijnlijk tussendoor nodig om het van de zijkanten te schrapen. Voeg de blaadjes van de tijm toe en meng nog even kort. 

- Bedek een klein schaaltje met plasticfolie, schep hier het kaasmengsel op en draai de bovenkant dicht zodat je een soort bal krijgt. Zet het kaasje ongeveer 1 uur in de vriezer of een paar uur in de koelkast tot het stevig is.

- Haal het vegan kaasje uit de plasticfolie, en druk de gehakte pecannoten er rondom in tot het hele kaasje bedekt is. Bewaar in de koelkast tot je het gaat serveren. 

vegan borrelhapjes

Mini vegan saucijzenbroodjes

Van dit soort mini saucijzenbroodjes kwamen vroeger bij ons regelmatig op het kerstontbijt. Ze kunnen met hun formaat ook prima als borrelhapje. Wanneer je ze als lunch wilt maken kun je ze ook gewoon als een normaal formaat saucijzenbroodje maken.

Ingrediënten

- 5 bevroren vellen vegan bladerdeeg (ik gebruikte Koopmans Origineel)

- 400 g linzen uit blik

- 1 el olijfolie

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 100 g kastanjechampignons

- 1 tl komijn

- 1 tl garam masala kruiden

- 1/4 tl nootmuskaat

- 1/4 tl venkelpoeder

- 2 el sojasaus

- 1 tl gebroken lijnzaad

- 2 el sojamelk

- Sesamzaadjes

Hoe maak je vegan saucijzenbroodjes?

- Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Je wilt dat ze deel ontdooit zijn en niet helemaal slap, leg ze eventueel in de koelkast als ze te zacht worden.

- Verwarm de oven op 190 graden en bedek een ovenrooster met bakpapier.

- Doe de linzen in een keukenmachine en blend tot een puree, er mogen best nog wat hele linzen in zitten.

- Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de champignons in kleine blokjes. Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de ui en knoflook toe en bak tot de ui zacht is. Voeg de champignons toe en bak tot het vocht uit de champignons is verdampt. Voeg de kruiden en sojasaus toe en bak kort mee. Voeg de linzenpuree toe en bak nog 2 a 3 minuten mee. Doe de gebroken lijnzaad door het mengsel roer goed door, zet het vuur uit en zet apart.

- Snijd de bladerdeeg vellen in de lengte door de midden. Verdeel het linzen/champignon mengsel in tien gelijke delen. Maak hier kleine worstjes/balletjes van en leg deze in het midden van de strook bladerdeeg. Vouw de buitenkanten van het bladerdeeg over de vulling en draai de saucijzenbroodjes om zodat de naad naar beneden ligt. Druk lichtjes aan zodat 

- Bestrijk de vegan saucijzenbroodjes met sojamelk met behulp van een kwastje, besprenkel met sesamzaadjes en bak in 25 a 30 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Tip: Pin dit recept voor later!

vegan borrelplank

Ga jij deze vegan borrelplank of een van deze hapjes maken op nieuwjaarsavond of op een feestje? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes 

Reactie schrijven

Berichten: 14
  • #1

    Susanne (woensdag, 27 december 2017 08:45)

    Zooooo mooi gedaan! Geweldig! Ziet er heerlijk uit!

  • #2

    Marianne - Groene stapjes (woensdag, 27 december 2017 08:50)

    Leuke ideeën! Die bewaar ik zeker voor oudejaarsavond �

  • #3

    Linda - Zaailingen (woensdag, 27 december 2017 09:15)

    Wat schitterend weer, Merel! Die saucijzenbroodjes klinken zoveel lekkerder dan met een nepworstje en dat cashewkaasje moet ik natuurlijk sowieso proberen :)

  • #4

    Amke (woensdag, 27 december 2017 16:07)

    Oooo, wat ziet dit er heerlijk uit! Ik krijg meteen zin om met die vegan kaasjes aan de slag te gaan! Dank je wel voor deze receptjes!

  • #5

    Djuli (donderdag, 28 december 2017 05:30)

    Wauw, dit ziet er weer geweldig uit, Merel! Heel leuk idee voor oud & nieuw!

  • #6

    Karlijn (vrijdag, 29 december 2017 04:16)

    Mmm, vegan sauzijnenbroodjes klinken echt heel lekker!

  • #7

    Lazy Bird (maandag, 01 januari 2018 16:08)

    Mijn mond valt letterlijk open: wat een lekkere recepten en wat een PRACHTIGE foto's!!!

  • #8

    Merel (dinsdag, 02 januari 2018 10:08)

    @Susanne: Dankjewel voor het lieve compliment!

  • #9

    Merel (dinsdag, 02 januari 2018 10:08)

    @Marianne: Dankjewel! Leuk om te horen :)

  • #10

    Merel (dinsdag, 02 januari 2018 10:09)

    @Linda: Ik dacht al dat jij de kaasjes zou gaan waarderen ;) en helemaal mee eens, van die nep worstjes zijn gewoon niet zo leuk en dit wel!

  • #11

    Merel (dinsdag, 02 januari 2018 10:10)

    @Amke: Dankjewel! Super leuk jouw enthousiaste reactie. Laat me weten als je iets gaat proberen! :)

  • #12

    Merel (dinsdag, 02 januari 2018 10:11)

    @Djuli: Thanks! Ja ik mis soms wel een beetje de wat leuke hapjes op verjaardagen enzo wordt het toch regelmatig hummus, chips en groenten terwijl dit soort dingen dus gewoon mogelijk zijn!

  • #13

    Merel (dinsdag, 02 januari 2018 10:12)

    @Karlijn: Ze zijn echt heerlijk!

  • #14

    Merel (dinsdag, 02 januari 2018 10:15)

    @LazyBird: Dankjewel voor het leuke compliment!!