· 

Basic vegan chocolade cake

vegan chocolade cake

Een vegan chocolade cake stond al een tijdje op mijn lijstje om te maken voor op mijn blogs. Niets fancy, gewoon een chocolade cake net als vroeger. 

In dit recept voor vegan chocolade cake gebruik ik cups. Persoonlijk vind ik dit een super makkelijke manier om ingrediënten mee af te meten en om mee te kopen. Je kunt een setje maat cups kopen bij bol.com of in een kookwinkel. Als je geen maat cups in huis hebt kun je ook een grote koffiemok of een maatbeker gebruiken. Een cup is 240 ml, dus wanneer je de ingrediënten tot 240 ml afmeet zit je altijd goed!

vegan chocolade cake

Ingrediënten

Belangrijk: alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn als je begint met bakken

- 2,5 cup (spelt)bloem

- 1 cup cacao poeder

- 1,5 cup kokosbloemsuiker of rietsuiker

- 1,5 cup amandel melk

- 1/3 cup warm water

- 1/3 cup pindakaas

- 85 gram pure chocolade

- 1,5 tl bakpoeder

- 1 tl bakingsoda

- 1/3 cup kokosolie, gesmolten

- Snufje zout

- 1 el appel cider azijn

Voor de chocolade ganache:

- 60 g pure chocolade

- 2 el amandelmelk

Optioneel: extra gehakte chocolade

Hoe maak je een vegan chocolade cake?

- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in met kokosolie.

- Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en laat even afkoelen.

- Meng in een grote kom de suiker, kokosolie en pindakaas. Voeg de gesmolten chocolade toe en meng opnieuw. Voeg de amandelmelk en het water toe en meng opnieuw.

- Meng in een andere kom de bloem, chocolade poeder, bakpoeder, bakingsoda en zout. 

- Zeef de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten terwijl je goed blijft roeren. Blijf mengen tot er geen klontjes meer in het beslag zitten. Voeg als laatste de appel cider azijn toe en roer het beslag goed door.

- Stort het beslag in de ingevette cakevorm en bak de vegan chocolade cake in 45 a 50 minuten gaar in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als je er een sateprikker in prikt en deze er schoon uit komt. Laat de cake ongeveer 20 minuten afkoelen in de vorm, haal de cake uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

- Smelt ondertussen de chocolade voor de chocolade ganache au bain marie of in een magnetron, laat afkoelen en meng met 2 el melk. Bedek de bovenkant van je cake met een laagje chocolade ganache, besprenkel optioneel met extra gehakte chocolade en laat hard worden. 

Tip: Pin dit recept voor later!

vegan chocolade cake

Kun jij net als ik chocolade ook echt niet weerstaan en ga je deze vegan chocolade cake maken? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes.

Reactie schrijven

Commentaren: 10
  • #1

    Mariëlle (zondag, 21 januari 2018 05:34)

    Laat ik dat eens allemaal in huis hebben haha ;) Maar dan moet ik hem alleen opeten :P Ik ga het onthouden voor als ik bezoek krijg!

  • #2

    yvonne (zondag, 21 januari 2018 12:09)

    Kan de cake ook bewaard worden in de diepvries?

  • #3

    Marianne - Groene stapjes (zondag, 21 januari 2018 13:08)

    Oh my! Dat lijkt me echt m-e-g-a lekker! Dit recept ga ik onthouden!

  • #4

    Merel (maandag, 22 januari 2018 13:35)

    @Marielle: Hihi zelfbescherming, heel goed! ;)

  • #5

    Merel (maandag, 22 januari 2018 13:36)

    @Marianne: Dankjewel! Laat me weten als je m hebt gemaakt!

  • #6

    Merel (maandag, 22 januari 2018 13:36)

    @Yvonne: Je kunt ze prima invriezen in plakjes. Dat hebben wij zelf ook gedaan :)

  • #7

    Iris (maandag, 05 februari 2018 10:15)

    Kan ik de olie ook weglaten in dit recept of is het echt een essentieel ingredient?

  • #8

    Merel (dinsdag, 06 februari 2018 00:16)

    @Iris: Je kunt proberen de olie door appelmoes te vervangen, ik zou 'm niet zomaar weglaten.

  • #9

    Hester (zondag, 01 april 2018 10:22)

    Super lekker recept! Zou het ook zonder suiker kunnen dit ivm diabetes.

  • #10

    Merel (maandag, 02 april 2018 04:59)

    @Hester: Je zou misschien de olie kunnen vervangen door appelmoes en een deel van de melk door een zoetstof om het toch wat te zoeten. Door de suiker helemaal weg te laten krijg je wel een ander soort structuur in je beslag/cake, dus ik denk dat je 'm misschien niet helemaal kunt weglaten. Er zijn wel recepten te vinden voor vegan suikervrije chocolade cake overigens zoals deze bijvoorbeeld: https://elavegan.com/chocolate-zucchini-cake-vegan-recipe/