· 

Vegan chocoladetaart met framboosvulling en kokos

vegan chocoladetaart

Ik krijg ZO vaak de vraag of ik een recept voor een vegan taart met jullie wil delen. Omdat ik ook taarten op bestelling maakt voelt het altijd een beetje als beroepsgeheim om mijn recepten te delen. Maar omdat het kerst is, en je vast heel lief bent geweest dit jaar is dit vegan taart recept mijn kerstcadeautje voor jou!

Wat heb je nodig?

Alle ingrediënten dienen op kamertemperatuur te zijn voordat je ze gaat gebruiken!

Voor de taart:

- 475 ml amandelmelk

- 2 tl appel cider azijn

- 310 g ongezoete appelmoes 

- 160 ml kokosolie, gesmolten

- 2 tl vanille aroma

- 325 g bloem

- 250 g rietsuiker

- 100 g cacaopoeder 

- 2 tl baking soda

- 1 tl bakpoeder

- 1/2 tl zout

Voor de botercrème: 

- 250 g vegan boter (zoals Wajang)

- 250 g vegetable shortening (te koop bij toko's of online bij taartwinkels)

- 550 g poedersuiker

- 1 tl vanille aroma

- 1/4 tl zout

Voor de framboosvulling:

- 100 g bevroren framboos

- 6 el chiazaadjes

Overige:

- 3 vegan ijshoorntjes

- kokosrasp


Hoe maak je vegan chocolade taart?

Voor de chocolade taart: 

- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet twee bakvormen van 20 cm in met kokosolie en bestuif met bloem.

- Meng in een grote kom de amandelmelk met de appel cider azijn, appelmoes, kokosolie en vanille aroma en zet aan de kant.

- Zeef boven in een grote kom de bloem, rietsuiker, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder en zout. Wat achter blijft in de zeef kun je gewoon nog in de kom doen. Meng met een garde de droge ingrediënten.

- Voeg 1/3 van de natte ingrediënten toe bij de droge en meng met een garde. Voeg vervolgens weer 1/3 toe en meng, en voeg uiteindelijk het laatste beetje van de natte ingrediënten toe en meng het beslag tot er geen klontjes meer zijn.

- Verdeel het beslag over de twee ingevette bakvormen en bak in ongeveer 30 a 40 minuten (afhankelijk van je oven) gaar. De taart is gaar als je er met een sateprikker in prikt en die er droog uitkomt.

- Laat de taart eerst ongeveer 30 minuten afkoelen op een rek, haal vervolgens de taart uit de vorm en laat compleet afkoelen op een rek. 

- Snijd de bolle bovenkant van de taart met een groot mes zodat de bovenkant helemaal plat is.

Voor de framboosvulling:

- Doe de bevroren framboos in een pannetje en verwarm op laag vuur. Plet de frambozen met een vork of stamppot stamper. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat ongeveer 5 minuutjes pruttelen. Voeg de chiazaadjes toe en laat het een paar minuutjes pruttelen tot je een dikke jam krijgt. Blijft het te dun? Voeg dan meer chiazaadjes toe.

Voor de vegan botercrème: 

- Meng de boter en vegetable shortening met een elektrische mixer tot er geen klontjes meer zijn en je een romig en luchtig geheel hebt.

- Voeg de vanille aroma en zout toe en mix tot de smaken zijn opgenomen.

- Voeg de helft van de poedersuiker toe en mix eerst zachtjes en vervolgens steeds harder (dit doe je om te voorkomen dat alles onder de poedersuiker zit). Wanneer de poedersuiker er redelijk doorheen is gemengd voeg je de andere helft toe en mix je een aantal minuten tot dat de suiker zo veel mogelijk is opgelost en je een gladde en romige botercrème hebt. Is je botercrème te stijf? Voeg dan een klein beetje amandelmelk toe. 

- Koel de botercrème voordat je 'm gaat gebruiken, laat een halfuurtje op temperatuur komen voordat je met decoreren begint.

Voor de vegan kerst taart:

- Doe een klein beetje botercrème op een platte bord of plaat. Leg er een van de twee chocolade taarten op en druk aan. Doe een laagje botercrème op de buitenste 0,5 a 1 cm van de taart, doe in het midden de framboosvulling en smeer uit. De buitenste laag dient als een soort dam zodat de framboosvulling er niet uit gaat lekken. 

- Doe de tweede laag taart op de vulling en druk aan. Besmeer de bovenkant en zijkant van de taart met botercrème, dit hoeft er niet netjes en mag er juist een beetje grof uitzien met een structuur.

- Als de taart helemaal bedekt is met een laagje botercrème bestrooi je de taart kokos en druk je het voorzichtig tegen de zijkanten aan zodat er een dun laagje kokosrasp om de taart zit. 

- Breek eventueel een klein stukje van de onderkant van de ijshoorntjes om ze op de gewenste hoogte te maken. Besmeer de ijshoorntjes rondom met botercrème en zet ze op de taart. Bestrooi ook de ijshoorntjes met kokosrasp net zoals de taart. 

vegan chocoladetaart

Reactie schrijven

Commentaren: 8
  • #1

    Ashley (woensdag, 19 december 2018 12:17)

    Wauw, dit ziet er fantastisch uit zeg!!!

  • #2

    Merel (donderdag, 20 december 2018 00:26)

    @Ashley: Dankjewel! <3

  • #3

    Kim (maandag, 31 december 2018 11:36)

    Oké als ik nou echt geen shortening heb of kan vinden hier in de buurt. Waar kan ik het dan door vervangen? En wat verandert dat aan het resultaat?

  • #4

    Merel (woensdag, 02 januari 2019 00:23)

    @Kim: Je zou het dan kunnen vervangen met meer boter. Je gebruikt shortening vooral voor de stabiliteit van de botercrème. Boter heeft een laag smeltpunt waardoor het buiten de koelkast gaat smelten, shortening heeft een heel erg hoog smeltpunt waardoor je botercreme niet van de taart loopt als 'ie buiten de koelkast blijft. Dat is dus iets om rekening mee te houden, maar geen heel groot probleem :)

  • #5

    Mandy (zondag, 14 april 2019 17:33)

    Hoi, is er iets waarmee je de kokos olie kan vervangen?

  • #6

    Merel (maandag, 15 april 2019 01:36)

    @Mandy: Je kunt de kokosolie vervangen met zonnebloemolie of vegan boter.

  • #7

    Marielle (donderdag, 06 juni 2019 12:03)

    Dat ziet en jummie uit!! �
    Kun je de cacaopoeder ook uit de taart weglaten? Behalve ikzelf zijn er hier geen chocoladeliefhebbers, en om nou die taart alleen op te eten...... �

  • #8

    Merel (vrijdag, 07 juni 2019 12:00)

    @Marielle: Dit recept is echt voor een chocoladetaart, voor een vanilletaart kun je beter een recept daarvoor opzoeken. Loving It Vegan heeft een lekker recept daarvoor op de website staan en de vegan citroen cake van BBC good food is ook erg lekker.