· 

Vegan cosmetica, alles wat je moet weten

vegan cosmetica

Ik krijg regelmatig de vraag hoe je nu eigenlijk weet of cosmetica vegan is. Toegegeven, ik vind dit zelf ook best lastig maar in de afgelopen jaren ben ik er toch wel wat handiger in geworden. In dit artikel geef ik je een aantal tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van vegan cosmetica.

Verschil tussen vegan en dierproefvrije cosmetica

Vaak wordt er gedacht dat alle dierproefvrije beauty producten altijd vegan zijn. Dit komt omdat er vaak termen als diervriendelijk worden gebruikt om dierproefvrij aan te duiden. Helaas is dit niet helemaal het geval. Ook in dierproefvrije cosmetica kunnen namelijk dierlijke producten zitten, en dat is dus niet echt diervriendelijk. Vegan cosmetica is zowel dierproefvrij als vrij van dierlijke producten. 

Vegetarisch vs vegan beauty producten

Ook wordt er ook vaak gedacht dat cosmetica dat gelabeld is als vegetarisch ook vegan friendly is. Ook dit is helaas niet waar. Vegetarische beauty producten kunnen namelijk alsnog dierlijke producten bevatten. Niet alle ingrediënten in cosmetica zijn namelijk afkomstig van dode dieren. Ingrediënten als eiwitten, honing, bijenwas, schellak en melkbestanddelen worden weggehaald bij een levend dieren en worden daarom als vegetarisch gezien. Vegan cosmetica bevat geen enkele dierlijke producten zijn. 

vegan cosmetica

Cosmetica van vegan merken

De eerste tip is eigenlijk de makkelijkste. Je hebt verschillende merken die alleen maar vegan producten verkopen. Super handig want dan hoef je dus niet de hele ingrediënten door te zoeken. Een lijst met vegan cosmetica merken kun je hier vinden. Het lastige met vegan cosmetica merken is dat ze wat moeilijker verkrijgbaar zijn, vaak moet je hier echt voor naar speciaalzaken, natuurwinkels of online shoppen. 

vegan cosmetica keurmerk

Vegan keurmerken

Dat een merk niet vegan is, wil niet zeggen dat het geen vegan producten in het assortiment heeft. En met een beetje geluk zijn deze dan ook nog eens gelabeld met een vegan keurmerk. Wanneer je een vegan keurmerk op de verpakking van een product ziet hoef je de ingrediëntenlijst niet meer te checken, dat heeft de organisatie achter het keurmerk al voor je gedaan, super handig! Er zijn drie verschillende betrouwbare vegan keurmerken. Het ‘Cruelty Free and Vegan’, dit keurmerk komt van dierenrechtenorganisatie Peta en certificeert alleen merken en geen losse producten. Daarnaast heb je het ‘Vegan’ logo van van de Vegan Society en het ‘Certified Vegan’ keurmerk van de organisatie Vegan Action. Deze keurmerken keuren alleen vegan producten en dus niet de merken. Bij al deze keurmerken wordt bij een product gecontroleerd of de ingrediënten vegan zijn en of het product en de ingrediënten dierproefvrij zijn.

vegan cosmetica

Dierlijke ingrediënten in cosmetica

Een beetje voor de hand liggend misschien, maar wanneer het merk zelf niet vegan is en er geen vegan keurmerk op de verpakking te vinden is check dan de ingrediëntenlijst. Het lastige hieraan is dat producten van cosmetica niet verplicht zijn op de bron van een ingrediënt erbij te zetten. Zo kan squalaan in beauty producten afkomstig zijn van olie uit de lever van een haai (ja echt), maar ook uit olijfolie. Maar dat weet je dus niet wanneer je de lijst bekijkt. Daarnaast weet je ook nooit zeker of een ingrediënt is getest op dieren. Dierlijke producten die veel in cosmetica voorkomen zijn:

  • Bijenwas

  • Zijde

  • Karmijn

  • Keratine

  • Honing

  • Talg

  • Lanoline

  • Schellak

  • Dieren haren (in make-up kwasten)

  • Stearinezuur (kan ook uit plantaardige bron afkomstig zijn)

Wanneer je een van deze ingrediënten op een verpakking van een beautyproduct ziet is het product niet vegan. Wil je checken of een ingrediënt vegan is? Dat kun je doen op deze website

Is vegan cosmetica ook natuurlijk?

Ik kan hier een heel kort antwoord op geven en dat is nee. Dat cosmetica vegan is wil niet direct zeggen dat het ook natuurlijk is. Veel mensen denken wel dat dit aan elkaar gelinkt is maar eigenlijk kan een vegan beauty product ook enkel uit chemische ingrediënten bestaan. Dit is eigenlijk hetzelfde als dat veel wordt gedacht dat vegan eten altijd gezond is, maar oreo’s, friet en cola zijn vegan en niet per se gezond. Maar ook andersom geldt dat niet alle natuurlijke cosmetica ook gelijk vegan is. 

kruidvat natures

Ja maar vegan cosmetica is zo duur…

Ik hoor dit zo vaak van mensen als het om groene en vegan beauty producten gaat. Maar vegan cosmetica hoeft echt niet perse heel duur te zijn hoor, sterker nog de meeste producten die ik zelf gebruik zijn juist vaak hartstikke budget-friendly. Zo schreef ik laatst een review over de vegan skincare producten van Kruidvat Natures. Zoals je in de review kunt lezen zijn deze producten super fijn in gebruik, vegan, dierproefvrij en ook nog eens hartstikke betaalbaar. De producten zijn gelabeld met het vegan keurmerk, en dat vind ik zelf heel erg fijn want dan hoef ik niet de ingrediëntenlijst te checken. En dit soort producten doen ook echt niet onder van kwaliteit hoor. Zo gebruik ik een mascara en eyeliner van het merk Catrice die beide maar een aantal euro kosten en een conditioner van het merk Inecto dat ook erg budget-friendly is. Je zou eigenlijk niet verwachten dat dit soort budget merken vegan zijn. De gedachte hierachter is dat veel grotere (en duurdere) merken ook in China verkopen, hier zijn dierproeven helaas nog verplicht waardoor ze nooit vegan zijn. 

Zoals je kunt lezen is het vinden van vegan cosmetica misschien niet altijd even makkelijk. Ingrediënten zijn niet altijd duidelijk gelabeld en lang niet alle vegan producten bevatten een keurmerk. Daarom is online informatie extra belangrijk. Met Google en de dierproefvrije beauty lijst van blogger Naoki kom gelukkig al heel erg ver. En kom je er zelf niet uit? Vraag het dan aan de fabrikant. Let jij er op of beautyproducten vegan en/of dierproefvrij zijn? Laat het me weten in de reacties. Ik ben ook ontzettend benieuwd naar jouw favoriete vegan cosmeticaproduct.  

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kruidvat, dit beïnvloed mijn mening niet. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0