· 

Makkelijke vegan donuts

vegan donuts recept

Hebben deze vegan donuts een introductie nodig? Eigenlijk niet he.. De foto's zeggen eigenlijk al meer dan duizend woorden dus lees snel verder voor het recept van deze makkelijke donuts! 

Voordat je begint...

Voordat je gelijk verder scrollt naar het recept, er zijn een paar kleine dingetjes die je moet voorbereiden. Dit is namelijk geen gefrituurde vegan donut maar een donut uit de oven. En oke, oke, misschien is het dan wel geen officiële donut maar minstens net zo lekker. Maar voordat je deze wannabe donuts gaat maken heb je een donut pan nodig. Dan is eigenlijk net zoiets als een cupcake blik maar dan in (je raad het al) donut vorm. Je kunt de vorm kopen met ruimte voor twaalf schattige mini donuts of voor zes grotere donuts. Zelf ben ik normaal niet zo van de keukenapparaten, vormen en blikken die je maar voor een doel kunt gebruiken maar de donut vormen heb ik inmiddels al heel vaak gebruikt en ik ben er echt super blij mee! 

vegan donuts recept

Wat heb je nodig?

Voor zes donuts

Voor de vegan donuts:

- 150 g bloem

- 75 g suiker

- 1 tl bakpoeder

- Snufje zout

- 150 ml amandelmelk

- 60 ml plantaardige olie (ik gebruikte koolzaad olie met boter smaak van IKEA)

- 1 tl vanille extract

Voor de chocolade ganache:

- 50 ml kokoscream

- 50 g pure chocolade

Voor het witte glazuur:

- 30 g poedersuiker

- 1 tl amandelmelk

Topping:

- Handje nougatine

Vegan donut recept

Voor de vegan donuts:

- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de donut pan in met een beetje plantaardige olie. 

- Meng de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder en zout) met elkaar in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en voeg hierin de amandelmelk, olie en vanille extract toe. Meng de natte ingrediënten kort met elkaar met een silicone spatel en vouw vervolgens de natte ingrediënten door de droge tot ze gemengd zijn. Zorg ervoor dat je niet te lang mixt, het is oke als er nog wat klontjes in het beslag zitten.

- Verdeel het beslag in de donut vorm met een spuitzak of lepel. Zorg er voor dat het beslag goed zit aangedrukt zodat je geen grote gaten in de donut krijgt.

- Bak de vegan donuts in ongeveer 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat ze vervolgens kort afkoelen in de vorm, om ze er vervolgens uit te halen en op een rekje af te laten koelen. 

Voor de chocolade ganache:

- Doe de kokoscream in een bakje en verwarm voor ongeveer een halve minuut in de magnetron. 

- Hak de chocolade grof en doe in het bakje bij de warme kokoscream. Laat het geheel ongeveer 3 minuten staan er roer het vervolgens door met een vork of garde tot je een gladde chocoladesaus krijgt. 

- Dip de afgekoelde donuts in de chocolade ganache en leg ze terug op het rekje of op een bord.

Voor het witte glazuur:

- Meng de poeder suiker met de amandelmelk tot een glazuur. Te dik? Voeg een beetje extra melk toe. Te dun? Voeg dan extra poedersuiker toe. Besprenkel de vegan donuts met het glazuur en bestrooi met nougatine. Laat de ganache en het glazuur uitharden in de koelkast voordat je het gaat serveren. 

Tip: Pin dit vegan donut recept voor later!

vegan donuts recept

Ga jij deze te lekkere én makkelijke vegan donuts maken? Vergeet me dan niet te taggen in je creatie met #blackbirdsandcakes! 

Reactie schrijven

Commentaren: 12
  • #1

    Kim (dinsdag, 09 april 2019 11:54)

    Hoi Merel,
    Denk je dat ik dit recept ook kan gebruiken voor een donutapparaat?

    Groetjes Kim

  • #2

    Merel (woensdag, 10 april 2019 01:00)

    @Kim: Ik denk eigenlijk dat het wel moet kunnen! De baktijd wijkt dan wel vast wat af van in de oven. Wellicht staat daar meer over in de handleiding van het apparaat?

  • #3

    Mariëlle (woensdag, 10 april 2019 08:29)

    Woaaah dit ziet er zó goed uit <3

  • #4

    Kim (woensdag, 10 april 2019 10:40)

    Ok bedankt, ga ik binnenkort proberen, nu al zin in!

  • #5

    Merel (woensdag, 10 april 2019 15:26)

    @Mariëlle: Thanks babe! <3

  • #6

    Merel (woensdag, 10 april 2019 15:27)

    @Kim: Laat maar weten hoe het is gelukt! Ik ben benieuwd :)

  • #7

    Carlien (zondag, 14 april 2019 05:29)

    Ooeeeeh dit wil ik zeker proberen met de Pasen, ziet er super uit! Maar - ik heb geen donutblik: zijn er alternatieven te verzinnen? Zou het bijv. ook in een muffinvorm kunnen? (dan is de vorm anders, maar de smaak wellicht niet?)

  • #8

    Merel (zondag, 14 april 2019 10:11)

    @Carlien: Uit een muffinblik lukt het sowieso! Je kunt er dan een propje aluminium folie in leggen in het midden en ze niet mega vol vullen zodat je alsnog een soort mini donuts krijgt. Houd er wel rekening mee dat de baktijd dan iets anders kan zijn omdat de vorm afwijkt van de donutpan die ik gebruik.

  • #9

    Rianda (woensdag, 01 mei 2019 16:32)

    Gemaakt! In mini vorm � Glazuur glijdt alleen van de chocolade af? Minder kokosolie volgende keer?

  • #10

    Merel (donderdag, 02 mei 2019 02:25)

    @Rianda: Voor dit recept gebruik je geen kokosolie, is het daar misschien verkeerd gegaan? Ik begrijp ook niet helemaal of het chocolade glazuur of het witte glazuur er af glijdt. In het geval van de chocolade die er af glijdt kan het zijn dat het nog te warm was, als je 'm iets langer laat afkoelen dan blijft het na het dippen er beter op zitten. Bij het witte glazuur kan het zijn dat het chocolade glazuur nog te vloeibaar is waardoor het witte glazuur eraf glijdt of omdat het witte glazuur zelf niet dik genoeg is en je misschien iets meer poedersuiker nog had kunnen toevoegen. Hopelijk helpt dit voor een volgende keer!

  • #11

    Rianda (vrijdag, 03 mei 2019 02:46)

    Ik heb kokosolie door de chocolade gedaan � Wat is kokoscream? Het dikke vd kokosmelk? P.s. ze zijn wel errug lekker �

  • #12

    Merel (zaterdag, 04 mei 2019 07:30)

    @Rianda: kokoscream is eigenlijk meer zoiets als kokosroom. Je kunt het in kleine blikjes bij AH kopen. Maar mocht je het niet kunnen vinden dan kun je ook gewoon kokosmelk uit blik gebruiken!