· 

Vegan eetdagboek #1

vegan eetdagboek

Ik krijg best wel vaak de vraag wat ik op een dag eet, dus ik dacht dat het wel eens tijd werd om dat te delen met jullie in een nieuwe rubriek. In dit vegan eetdagboek laat ik je zien wat ik als veganist op een dag eet.

vegan eetdagboek

Ontbijt

Ik maakte dit eetdagboek op een zondag, ik sliep uit en het was dan ook pas best laat toen ik aan mijn ontbijt begon. In het weekend probeer ik altijd het ontbijt wat specialer te maken dan de rest van de week. Deze week maakte ik een ontbijt crumble van dit recept van The Minimalist Baker. Het recept vroeg om ijs, maar aangezien dat me iets te veel werd op zondag ochtend aten we het met ongezoete sojayoghurt. Ik maakt een portie voor vier personen zodat we op maandag ochtend ook nog kunnen genieten van dit feestontbijt. 

Lunch

Omdat we pas laat hebben ontbeten skip ik een tussendoortje en gaan we gelijk lunchen. Met Pasen maakte ik een vegan eiersalade van tofu, en ik vond 'm zo lekker dat ik 'm vandaag weer maakte. En omdat het zo lekker is deel ik natuurlijk het recept met je! 

Wat heb je nodig? 

- 400 g tofu

- 3 el sojayoghurt ongezoet

- 3 el vegan mayo (of gebruik meer sojayoghurt voor een gezondere variant)

- 1 el mosterd

- 3/4 tl knoflookpoeder

- 2 stengels bosui, in dunne ringen gesneden

- Handje gehakte bieslook

- 1/2 tl chilipoeder

- 1 tl kerriepoeder

- Vers gemalen zwarte peper en zout

- 1 tl agavesiroop

- 1 el citroen sap

- 1/2 tl kala namak (optioneel, als je het niet kan vinden)

Wat moet je doen?

- Laat de tofu uitlekken door hem in te wikkelen in een (oude) theedoek en er iets zwaars op te leggen. Het duurt ongeveer een half uur tot het is uitgelekt. 

- Verkruimel de tofu boven een schaal en meng met de overige ingrediënten. Proef en voeg eventueel nog wat extra van een van de ingrediënten toe naar smaak. 

- Eet op een afbakbroodje met komkommer of sla. 

vegan eetdagboek

Tussendoor

Op de een of andere manier eet ik nooit echt fruit tussendoor als ik thuis ben. Terwijl ik dat op het werk dus wel twee keer per dag doe als snack. In het weekend sla ik tussendoortjes vaak over, of ga ik voor een andere snack. Ik had nog wat van deze energy balls in huis, dus daar nam ik er twee van. Ik dronk er een latte met havermelk bij.

Avondeten

Voor het avondeten staat er een curry op het programma. Curry is eigenlijk altijd goed toch? We maakte de zoete aardappel curry uit het vegan kookboek Oh She Glows - Everyday van Angela Liddon. Ik had nog wat mini groene asperges in de koelkast liggen, die gingen er ook doorheen. Lekkere toevoeging, al zeg ik het zelf! Ook hiervan maakte ik een extra portie zodat we er later in de week nog profijt van zouden hebben.

Late night snack

Niet op de foto zijn nog de 2 stukjes chocolade die ik tijdens het bakken snoepte en de matcha latte die ik in de avond dronk. 

Dit was mijn allereerste vegan eetdagboek. Ik ben super benieuwd wat je er van vond en of je dit graag vaker zou willen lezen. Laat het me weten in de reacties! 

Reactie schrijven

Commentaren: 6
  • #1

    Mariëlle (donderdag, 19 april 2018 12:18)

    Super leuk om te zien :) Zo doe ik altijd weer inspiratie op!

  • #2

    Merel (vrijdag, 20 april 2018 00:48)

    @Marielle: Dankjewel! Dat vind ik zelf ook inderdaad zo leuk aan eetdagboekjes :)

  • #3

    Karlijn (zaterdag, 21 april 2018 03:29)

    Ik zou best vaker een eetdagboek willen lezen! Ik doe er altijd nieuwe inspiratie uit op voor mijn eigen maaltijden :)

  • #4

    Yolanda (zondag, 22 april 2018 13:11)

    Hoi Merel,
    Leuk om te lezen inderdaad, ook voor inspiratie weer!
    Wat ik me afvraag is het volgende. Wij zijn nu een jaar vegan aan het eten (mijn man en ik) en ik probeer me elke dag echt aan die piramide te houden en bv elke dag zeker twee keer een portie peulvruchten te eten, vijf porties granen, 2 keer bladgroente, veel andere groente, 4 stuks fruit etc.. Als ik je naar je menu kijk, neem jij het minder nauw of? Hoe ga jij hier mee om?

  • #5

    Merel (maandag, 23 april 2018 07:34)

    @Karlijn: Volgende maand ga ik er weer eentje doen! :)

  • #6

    Merel (maandag, 23 april 2018 07:49)

    @Yolanda: Ik moet zeggen dat ik nog nooit van die piramide heb gehoord. Het klinkt als een goede richtlijn, maar ik ben zelf niet zo van de regels en dingen die ik moet/ niet mag eten. Ik heb een tijdje aan dit soort regels voor mezelf gedaan en merk dat ik daar heel ongelukkig van wordt omdat nu eenmaal niet altijd alles lukt en ik me zelfs schuldig ga voelen als ik iets "verkeerd" eet. Ik eet gezond op goed verstand en naar behoefte en ik heb al meerdere keren een cronometer ingevuld en ik kom daarmee echt niets te kort. Nu moet ik ook zeggen dat dit niet echt een voorbeeld is van wat ik eet, het was op een zondag en over het algemeen eet ik dan wat meer comfortfood. Ik zal vaker een eetdagboekje delen maar ik kan je ook wel een globaal idee geven van wat ik eet op een doordeweekse dag. Ik ontbijt met een smoothie met fruit en groenten of overnight oats met fruit en noten, bij de koffiepauze eet ik fruit (2 kiwi's, 2 nectarines, een peer of sinaasappel bijvoorbeeld), ik lunch meestal met restje avondeten of een salade op basis van granen en groenten. Meestal iets van quinoa, rijst, boekweitnoodles of bulghur. In de middag eet ik nog een keer fruit en drink ik een kop koffie. Avondeten is altijd anders maar meestal iets van curry, pad thai, chili of pasta. Ik zorg ervoor dat of in het avondeten of in de lunch maar het liefst beide een goede eiwitbron zit zoals bonen, peulvruchten, noten of soja. Ik denk eerlijk gezegd dat als je met je gezond verstand bepaald wat je dagelijks eet het wel goed zit en dat je niet perse dagelijks een richtlijn ernaast hoeft te houden. Maar je moet natuurlijk doen waar je jezelf goed bij voelt!