· 

3 x vegan iced latte

vegan iced latte

Als het mooi weer is heb ik niet perse zin om met een warme mok thee op de bank te zitten. Dus ik dacht laat ik eens drie vegan iced latte's maken om een beetje mee af te koelen op deze warme dagen. Want ook in de zomer word ik nog steeds super blij van dit soort drankjes! 

vegan iced matcha latte

Vegan iced matcha latte

Deze iced matcha latte is een super romig en verfrissend groene thee drankje, past perfect bij de zomer als je het mij vraagt! Voor wie nu denkt eh Merel, wat is in hemelsnaam matcha? Ik zal je even bijpraten! Matcha is een groene thee is poedervorm die vooral erg populair is in Japan. Naast dat het super lekker is, is het ook nog eens hartstikke gezond! Het zit bomvol antioxidanten en er zitten meer vitamine en mineralen in dan in gewone thee. Tegenwoordig is matcha bijna overal wel te koop, in biowinkels, toko's, theewinkels en zelfs de supermarkten springen in op deze trend. Let wel, er zijn grote verschillen in kwaliteit. Je wilt eigenlijk liever voor een hoge kwaliteit matcha gaan in plaats van bezuinigen op een goedkopere variant van slechtere kwaliteit. Die zijn namelijk vaak wat doffer van kleur en smaken behoorlijk bitter.

Wat heb je nodig?

Voor 1 glas iced matcha latte

- 1 tl matcha poeder

- 1 tl ahornsiroop

- 1/2 tl vanille extract 

- 75 ml water

- 225 ml plantaardige melk (ik gebruikte Oatly Barista) 

- Twee flinke handen ijsblokjes

Hoe maak je vegan iced matcha latte?

- Kook het water en laat afkoelen tot het ongeveer 60 a 70 graden is, dit duurt ongeveer 5 minuten.

- Doe ondertussen de matchapoeder, ahornsiroop en vanille extract in een kopje. Giet hier het gekookte water overheen en meng. Om matcha echt goed te kloppen gebruik je een bamboo kloppertje die je kunt halen bij de toko, maar met een kleine garde of vork kom je ook een heel eind. Klopt de thee tot er geen klontjes meer in zitten en er een mooie schuimlaag op de matcha staat. Laat de matcha thee afkoelen, dit duurt ongeveer 15 minuten in de koelkast. 

- Doe de ijsblokjes en de plantaardige melk in een glas, giet de matcha hier overheen en serveer direct. 

vegan iced latte

Vegan iced chai latte

Bij een iced latte denk je misschien gelijk aan ijskoffie. En begrijp me niet verkeerd, dat is ook echt super lekker hoor. Maar er is zoveel meer mogelijk! Ik ben zelf gek op thee en drink dagelijks een kopje chai thee op kantoor. In de winter vind ik chai latte (met kokosmelk!) ook echt een super lekker verwarmend drankje. Voor wie nog nooit chai thee heeft gedronken, chai is een traditioneel Indiaas kruidentheemengsel met onder andere zwarte thee, kaneel, gember, kardemon en kruidnagel. Vaak wordt het gedronken met warme melk. Als je aan mij zou vragen hoe ik de smaak zou omschrijven kan ik niets anders bedenken dan vloeibare speculaas, super lekker! 

Wat heb je nodig?

- 3 zakjes chai thee (ik gebruikte die van Yogi Tea)

- 75 ml water

- 1/2 tl ahornsiroop

- 1/4 tl vanille extract

- 225 ml plantaardige melk (ik gebruikte Oatly Barista)

- Twee flinke handen ijsblokjes

Hoe maak je vegan iced chai latte?

- Kook het water en laat het met de drie theezakjes voor minimaal 15 minuten trekken. Je wilt een sterke thee maken dus knijp de theezakjes ook goed uit als je ze er uit haalt. Voeg de ahornsiroop en vanille extract toe aan de chai thee en meng. Laat de thee goed afkoelen, dit duurt ongeveer 15 minuten in de koelkast.

- Doe de ijsblokjes en de plantaardige melk in een glas, giet hier de chai thee overheen en serveer direct. 

Vegan iced kurkuma latte

Last but not least deel ik het recept voor een vegan iced kurkumma latte. Ik deelde al eerder het recept voor een warme kurkumma latte maar deze koude versie is minstens net zo lekker en gezond. En ja ook dit drankje is gezond, kurkuma heeft namelijk een geneeskrachtige werking. Het zou ontstekingsremmend zijn en vooral in combinatie met zwarte peper en gember wordt deze eigenschap versterkt. Ideaal dus voor wanneer je een griepje te pakken hebt of even niet zo lekker voelt. 

Wat heb je nodig?

- 1 tl kurkuma

- 1/2 tl kaneel

- 1/4 tl gemberpoeder

- Snufje zwarte peper

- 1/2 tl ahornsiroop

- 1/4 tl vanille extract

- 75 ml water

- 225 ml plantaardige melk (ik gebruikte Oatly Barista)

- Twee flinke handen ijsblokjes

Hoe maak je vegan iced kurkuma latte?

- Kook het water. Doe ondertussen de kurkuma, kaneel, gemberpoeder en de zwarte peper in een kopje en giet hier het gekookte water overheen. Meng goed en roer uiteindelijk ook de ahornsiroop en vanille extract door het mengsel. Laat het goed afkoelen, dit duurt ongeveer 15 minuten in de koelkast. 

- Doe de ijsblokjes en de plantaardige melk in een glas, giet hier de chai thee overheen en serveer direct. 

Tip: Pin deze vegan iced latte recepten!

vegan iced latte

Ga jij een van deze vegan iced latte drankjes maken? Of misschien wel allemaal? Laat het me weten in de reacties en vergeet niet je creaties te taggen op social media met #blackbirdsandcakes zodat ik mee kan kijken!

Reactie schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Mariëlle (zaterdag, 14 juli 2018 06:25)

    Ik heb dit nog nooit geprobeerd, maar ik ben wel heel benieuwd naar de kurkuma variant!

  • #2

    Marianne - Groene stapjes (zaterdag, 14 juli 2018 12:45)

    As we speak ga ik de iced chai latte maken. Heb er nu al zin in, jammer dat ik nog een half uur moet wachten �

  • #3

    Merel (dinsdag, 17 juli 2018 02:25)

    @Mariëlle: Ik vind het echt super lekker, laat het me weten als je het gaat proberen! :)

  • #4

    Merel (dinsdag, 17 juli 2018 02:40)

    @Marianne: Wat ben je er snel bij! Wachten is nooit leuk inderdaad, maar het is voor een goed doel! ;) hopelijk is het lekker geweest.