· 

Vegan ijstaart met chocolade, oreo en karamel

vegan ijstaart

Wat is er nu beter dan een ouderwets lekkere ijstaart als toetje deze kerst? Nou, een vegan ijstaart! Omdat 'ie zo verfijnd is? Nee.. Maar juist omdat het een bijna nostalgisch toetje is, het stiekem heel erg simpel te maken is en omdat het ook wel een beetje een wauw-effect geeft. Ik bedoel.. kijk 'm shinen deze te lekkere vegan ijstaart!

Laat je trouwens vooral niet afschrikken door de enorme beschrijving voor het maken van de ijstaart. Ik heb de stappen zo uitgebreid mogelijk uitgelegd, maar qua tijd en handelingen valt het reuze mee. Je kunt deze vegan ijstaart het beste een dag van te voren maken en in de vriezer zetten. In de ochtend haal je 'm dan uit het cakeblik en leg je 'm alvast op een mooi bord en doe je 'm weer terug in de vriezer. Zodra je het toetje wilt gaan eten haal je het dan uit de vriezer en beleg je 'm met de frambozen, pistache en gesmolten chocolade

Wat mij betreft is dit toetje trouwens echt een crowd pleaser, als je een groot gezelschap op de vloer krijgt met kerst waar ook kinderen in het gezelschap zitten is dit het ideale toetje om te maken. Het kost namelijk niet heel veel moeite om het te maken, er zitten ongeveer 16 porties in de ijstaart en jong of oud, iedereen gaat 'm lekker vinden!

vegan ijstaart

Wat heb je nodig?

- 1,5 L vegan vanille ijs, ik gebruikte die van Alpro (dus 3 potten Alpro ijs in mijn geval)

- 65 g pure chocolade

- 8 oreo koekjes

- 60 ml kokosolie

- 60 ml ahornsiroop

- 2 el speculoospasta

- 40 g geschaafde amandelen

- 125 g frambozen

- Handje pistache noten 

Hoe maak je vegan ijstaart?

- Bedek een cakeblik met een inhoud van 2 L met bakpapier. 

- Smelt de kokosolie samen met de ahornsiroop in een pannetje, voeg hier de speculoospasta aan toe en meng met een garde tot een dikke karamel saus. Giet de saus op een bord en bestrooi deze met de geschaafde amandel, druk de amandelen een beetje in de karamel en zet het geheel in de koelkast om hard te laten worden. 

- Hak 50 g van de chocolade en zet apart in een bakje. Hak de oreo koekjes fijn en zet apart in een bakje. 

- Haal het vanille ijs uit de vriezer en laat even staan zodat het iets kan ontdooien. Haal het ijs uit de kartonnen verpakking door een deel van de verpakking in te knippen en het karton en rondom af te scheuren. Je hebt nu dus als het goed is drie blokken vanille ijs. Deze snij je eerst van onder tot boven door met een scherp en warm mes, en vervolgens snij je het ijs in plakken van ongeveer 1,5 a 2,5 cm, als het goed is heb je nu dus halve manen gesneden van het ijs.

- Leg ongeveer 1/4 van de plakken ijs in het cakeblik en druk het met de bolle kant van de lepel aan en smeer uitzodat het hele blik is bedekt met een glad laagje ijs. Bestrooi dit met de helft van de gehakte chocolade. Haal de amandel karamel uit de koelkast en snijd/ schraap hier de helft van het bord af, verdeel dit in kleine stukje en verdeel over de chocolade. Druk de chocolade en de amandel karamel lichtjes aan.

- Leg ongeveer 1/4 van de plakken ijs bovenop de vorige laag en druk met de bolle kant van de lepel aan en smeer uit zodat het hele blik is bedekt met een glad laagje ijs. Bestrooi dit met de gehakte oreo koekjes en druk het een beetje aan.

- Leg ongeveer 1/4 van de plakken ijs op de vorige laag en druk het met de bolle kant van de lepel aan en smeer uit zodat het hele blik is bedekt met een glad laagje ijs. Bestrooi dit met de andere helft van de gehakte chocolade en de andere helft van de amandel karamel. Druk het geheel lichtjes aan.

- Leg de overgebleven plakken ijs op de vorige laag en druk met de bolle kant van de lepel aan en smeer uit zodat het hele blik is bedekt met een laagje glad ijs. Zet de vegan ijstaart voor minimaal 4 uur in de vriezer. 

- Haal de vegan ijstaart uit de vriezer en laat een paar minuutjes staan. Zet het cakeblik op z'n kop op een mooie langwerpige bord zodat de ijstaart op het bord valt. Haal het bakpapier van de ijstaart af.

- Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en hak de pistache noten. Leg de frambozen op de ijstaart, besprenkel de met pistache noten en de gesmolten chocolade en serveer in plakken. 

Tip: Pin deze vegan ijstaart voor later!

vegan ijstaart

Ga jij deze te lekkere vegan ijstaart maken met kerst (of op een andere dag, dan is 'ie ook lekker)? Laat het me dan weten in de reacties en vergeet vooral niet je creaties te taggen op social media met #blackbirdsandcakes, vind ik leuk!

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Tine (woensdag, 12 december 2018 13:26)

  Waaaauw dit ziet er écht fantastisch uit!! Zo goed gedaan... Ik ga dit zéker eens proberen!

 • #2

  Merel (woensdag, 12 december 2018 14:29)

  @Tine: Dankjewel!! Super leuk dat je het een keer gaat proberen! :)

 • #3

  Mariëlle (donderdag, 13 december 2018 01:53)

  Oh my GOD!!! Dit ziet er zoooo goed uit :D

 • #4

  Willemijn (donderdag, 13 december 2018 12:10)

  Ziet er super lekker uit ga ik zeker maken.
  Er staat 60 ml kokosolie maar is dat al gesmolten of niet?

 • #5

  Merel (donderdag, 13 december 2018 14:01)

  @Mariëlle: Dat was het ook echt hoor! <3

 • #6

  Merel (donderdag, 13 december 2018 14:01)

  @Willemijn: Ja dat is dan inderdaad al gesmolten zodat het makkelijker af te meten is :)

 • #7

  Diana (donderdag, 20 december 2018 02:30)

  Gebruik je ontgeurde kokosolie of met kokossmaak?

 • #8

  Merel (donderdag, 20 december 2018 03:29)

  @Diana: Ik gebruik zelf kokosolie met kokossmaak, maar in principe proef je daar helemaal niets meer van en maakt het ook niets uit welke je gebruikt want het gaat er uiteindelijk om dat het opstijft door de kokosolie :)

 • #9

  Diana (donderdag, 20 december 2018 06:31)

  Oké bedankt! Dan wordt dit ons kersttoetje :)

 • #10

  Diana (donderdag, 20 december 2018 06:33)

  Nog 1 ding: hoe lang was je cakeblik? In de mijne gaat geen 2 liter dus moet nog een andere regelen..

 • #11

  Evelien (donderdag, 28 november 2019 07:14)

  Was nog op zoekmaakt een mooi dessert!!! Dank je wel. Ga de zeker maken.

 • #12

  Merel (vrijdag, 29 november 2019 01:50)

  @Evelien: Super om te horen! Eet smakelijk alvast! :)