· 

Vegan spinazie artisjok kerstkrans van bladerdeeg

vegan kerst hoofdgerecht

Maakte ik eerder nog een zoete vegan kerstkrans, staat er vandaag een hartige bladerdeeg kerstkrans voor je klaar! Dit vegan kerst hoofdgerecht is gemaakt van bladerdeeg gevuld met tofu, spinazie, artisjok en pesto. 

Schrikt de foto van het recept je een beetje af omdat het je lastig lijkt? Dat valt allemaal wel mee hoor! De vulling is in een paar minuutjes klaar, het rollen vergt wat concentratie maar valt stiekem ook best mee hoor. De voorbereiding duurt ongeveer een kwartiertje en het bakken duurt een halfuur. Tip voor als je geen zin hebt om tijdens het kerstdiner veel tijd in de keuken door te brengen: dit recept kun je ook prima een dag van te voren maken en de dag zelf nog een keer 20 minuutjes in de oven doen om warm te maken. 

Wat heb je nodig?

- Een rol vegan bladerdeeg

- 350 g tofu, uitgelekt

- Sap van 1 citroen

- 1 el olijfolie

- 2 teentjes knoflook

- Peper en zout

- 350 g artisjokharten

- 100 g babyspinazie

- 125 g vegan geraspte kaas (ik gebruikte Violife mozzarella, te koop bij AH)

- 2 el kappertjes

- 80 g zongedroogde tomaat

- 3 el vegan pesto, zelfgemaakt of kant en klaar

- 2 el aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten) of sojamelk 

Optioneel: een paar takjes rozemarijn

Hoe maak je een vegan kerstkrans?

- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

- Doe de uitgelekte tofu met de citroensap, knoflook, olijfolie, peper en zout in een keukenmachine en meng tot er een dikke redelijk gladde mousse ontstaat.

- Snijd de artisjokharten in stukken en hak de zongedroogde tomaat grof. 

- Doe je spinazie in grote kom die tegen de warmte kan, kook water in een waterkoker en giet dit over de spinazie heen, giet het water gelijk af en spoel de spinazie met koud water. Knijp het water goed uit de spinazie en hak vervolgens de gegaarde spinazie grof.

- Doe de tofu, spinazie, artisjokharten, vegan kaas, kappertjes, zongedroogde tomaat en pesto in een grote kom en meng het geheel met elkaar.

- Haal de rol bladerdeeg uit de koelkast en rol het uit op de bakplaat. Leg het bladerdeeg met de lange kant naar je toe en besmeer de helft met het tofu-mengsel. Rol het bladerdeeg in de lengte tot een grote "worst". Snijd optioneel het overtollige bladerdeeg weg. 

- Leg het gerolde bladerdeeg met de naad naar beneden neer, verbind de uiteindes van het bladerdeeg en druk vast zodat je een krans krijgt.

- Snijd het bladerdeeg op een aantal punten in zodat het vocht eruit kan. Decoreer je krans optioneel met blaadjes of sterren die je van het overtollige bladerdeeg hebt gemaakt. 

- Smeer de krans met een kwastje in met aquafaba of sojamelk. Bak de krans in ongeveer 25 a 35 minuten goudbruin en gaar in de oven. Serveer warm.

Optioneel: garneer de bladerdeeg kerstkrans met takjes rozemarijn 

Tip: Pin dit vegan kerst recept voor later!

vegan kerst hoofdgerecht

Ga jij deze vegan kerstkrans maken als hoofdgerecht met kerst? Laat het me weten in de reacties op tag je creaties op social media met #blackbirdsandcakes. Vind ik leuk! :) 

Reactie schrijven

Commentaren: 9
  • #1

    Karlijn (zaterdag, 08 december 2018 06:28)

    Wat een fijn recept! Ik denk dat dit een grote kanshebber gaat zijn voor het kerstdiner met mijn familie :)

  • #2

    Greta (zaterdag, 08 december 2018 11:43)

    Ziet er heel lekker uit! Deze week eens proberen voor ik het serveer met Kerst.
    Wel bedankt voor het recept.

  • #3

    Merel (zondag, 09 december 2018 13:08)

    @Karlijn: Ahh wat super leuk zeg! Laat me vooral weten wat jullie er van hebben gevonden mocht je 'm gaan maken! :)

  • #4

    Merel (zondag, 09 december 2018 13:10)

    @Greta: Proefkoken voor kerst is altijd slim om te doen! Dan kun je altijd nog wat dingetjes aanpassen mocht het nodig zijn. Geen dank voor het recept hoor, vind ik juist leuk om te doen, vooral als andere er dan ook wat aan hebben!

  • #5

    Thirza (zondag, 23 december 2018 17:11)

    Hallo, dit ziet er hartstikke leuk en lekker uit! Ik vroeg me alleen voor hoeveel personen dit een hoofdgerecht is. Alvast bedankt.

  • #6

    Merel (maandag, 24 december 2018 00:26)

    @Thirza: dat is een beetje afhankelijk van hoeveel bijgerechten. Tussen de 4 en 8 personen schat ik.

  • #7

    Thirza (maandag, 24 december 2018 11:17)

    Oke dankje Merel. Ik ga deze krans namelijk voor kerst als hoofdgerecht maken voor 7 pers. Dus ik maak er voor de zekerheid maar twee dan :-)

  • #8

    Julia (donderdag, 27 december 2018 23:00)

    Ik heb deze krans voor een potluck gemaakt. Veel mensen hebben gezegd dat ze het lekker vonden!
    Helaas viel het bij mij persoonlijk niet in de smaak. Ik vind tofu toch wat "bland" ondanks alles wat eraan toegevoegd werd. Ik mis de umami smaak.
    Ook vond ik het te zuur voor mijn smaak - artisjokken, citroen, kappertjes, zongedroogde tomaat zorgen er allemaal voor dat het best een zurig geheel wordt.

    Verder is de hoeveelheid vulling te veel voor het recept. Ik heb niet alles gebruikt en toch was het te veel en heeft het gebarsten en een beetje gelekt. Ik zou misschien de helft van de hoeveelheid vulling gebruiken. Beter minder dan meer.

    Nog een opmerking, dat je een streep aan de lange kant moet afsnijden, dat was me eerst niet helemaal duidelijk maar al doende kwam ik erachter.

    Hopelijk mag "negatieve" feedback ook :) niet om het recept te beledigen maar wellicht om te oriënteren of iemand het wel zou lusten.

  • #9

    Merel (zaterdag, 29 december 2018 04:54)

    @Julia: Ook jouw feedback is natuurlijk welkom! Jammer dat dit recept niet was wat je er van had verwacht. Bij de tofu kan het wellicht liggen aan het merk, ik vind namelijk zelf lang niet alle soorten tofu lekker omdat je er vaak een wat muffe smaak doorheen proeft ook al voeg je nog zo veel toe. Ik gebruik daarom uitsluitend die van AH Biologisch en soms die van Ekoplaza al heeft die wel een wat muffere smaak.

    De umami smaak kan ik begrijpen, zo is het recept namelijk ook niet enorm bedoeld en er zit ook niets in wat die smaak geeft. Ik weet niet of je wel eens van spinach/artichock dip heb gehoord? Zoiets moest de vulling een beetje worden en vooral wat romig.

    Ik heb zelf de krans al meerdere keren gemaakt en voor mij was de vulling ook niet te veel en herken ik niet wat je zegt met lekken of scheuren. Het kan zijn doordat je het voor het eerst maakte het lastig was om het goed op te rollen en tot een krans te vormen dat er scheurtjes in het deeg zijn gekomen. Als het bladerdeeg al langere tijd uit de koeling is wordt het ook wat slapper en gaat het sneller scheuren bijvoorbeeld. Maar het is lastig om te zeggen wat daar is mis gegaan, ik heb dit zelf namelijk niet zo ervaren en ook niet van andere gehoord die 'm hebben gemaakt.

    In ieder geval bedankt voor je feedback, hier kan ik absoluut wat mee en wellicht andere ook :)