· 

Vegan spinazie artisjok kerstkrans van bladerdeeg

vegan kerst hoofdgerecht

Maakte ik eerder nog een zoete vegan kerstkrans, staat er vandaag een hartige bladerdeeg kerstkrans voor je klaar! Dit vegan kerst hoofdgerecht is gemaakt van bladerdeeg gevuld met tofu, spinazie, artisjok en pesto. 

Schrikt de foto van het recept je een beetje af omdat het je lastig lijkt? Dat valt allemaal wel mee hoor! De vulling is in een paar minuutjes klaar, het rollen vergt wat concentratie maar valt stiekem ook best mee hoor. De voorbereiding duurt ongeveer een kwartiertje en het bakken duurt een halfuur. Tip voor als je geen zin hebt om tijdens het kerstdiner veel tijd in de keuken door te brengen: dit recept kun je ook prima een dag van te voren maken en de dag zelf nog een keer 20 minuutjes in de oven doen om warm te maken. 

Wat heb je nodig?

- Een rol vegan bladerdeeg

- 350 g tofu, uitgelekt

- Sap van 1 citroen

- 1 el olijfolie

- 2 teentjes knoflook

- Peper en zout

- 350 g artisjokharten

- 100 g babyspinazie

- 125 g vegan geraspte kaas (ik gebruikte Violife mozzarella, te koop bij AH)

- 2 el kappertjes

- 80 g zongedroogde tomaat

- 3 el vegan pesto, zelfgemaakt of kant en klaar

- 2 el aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten) of sojamelk 

Optioneel: een paar takjes rozemarijn

Hoe maak je een vegan kerstkrans?

- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

- Doe de uitgelekte tofu met de citroensap, knoflook, olijfolie, peper en zout in een keukenmachine en meng tot er een dikke redelijk gladde mousse ontstaat.

- Snijd de artisjokharten in stukken en hak de zongedroogde tomaat grof. 

- Doe je spinazie in grote kom die tegen de warmte kan, kook water in een waterkoker en giet dit over de spinazie heen, giet het water gelijk af en spoel de spinazie met koud water. Knijp het water goed uit de spinazie en hak vervolgens de gegaarde spinazie grof.

- Doe de tofu, spinazie, artisjokharten, vegan kaas, kappertjes, zongedroogde tomaat en pesto in een grote kom en meng het geheel met elkaar.

- Haal de rol bladerdeeg uit de koelkast en rol het uit op de bakplaat. Leg het bladerdeeg met de lange kant naar je toe en besmeer de helft met het tofu-mengsel. Rol het bladerdeeg in de lengte tot een grote "worst". Snijd optioneel het overtollige bladerdeeg weg. 

- Leg het gerolde bladerdeeg met de naad naar beneden neer, verbind de uiteindes van het bladerdeeg en druk vast zodat je een krans krijgt.

- Snijd het bladerdeeg op een aantal punten in zodat het vocht eruit kan. Decoreer je krans optioneel met blaadjes of sterren die je van het overtollige bladerdeeg hebt gemaakt. 

- Smeer de krans met een kwastje in met aquafaba of sojamelk. Bak de krans in ongeveer 25 a 35 minuten goudbruin en gaar in de oven. Serveer warm.

Optioneel: garneer de bladerdeeg kerstkrans met takjes rozemarijn 

Tip: Pin dit vegan kerst recept voor later!

vegan kerst hoofdgerecht

Ga jij deze vegan kerstkrans maken als hoofdgerecht met kerst? Laat het me weten in de reacties op tag je creaties op social media met #blackbirdsandcakes. Vind ik leuk! :) 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Karlijn (zaterdag, 08 december 2018 06:28)

    Wat een fijn recept! Ik denk dat dit een grote kanshebber gaat zijn voor het kerstdiner met mijn familie :)

  • #2

    Greta (zaterdag, 08 december 2018 11:43)

    Ziet er heel lekker uit! Deze week eens proberen voor ik het serveer met Kerst.
    Wel bedankt voor het recept.

  • #3

    Merel (zondag, 09 december 2018 13:08)

    @Karlijn: Ahh wat super leuk zeg! Laat me vooral weten wat jullie er van hebben gevonden mocht je 'm gaan maken! :)

  • #4

    Merel (zondag, 09 december 2018 13:10)

    @Greta: Proefkoken voor kerst is altijd slim om te doen! Dan kun je altijd nog wat dingetjes aanpassen mocht het nodig zijn. Geen dank voor het recept hoor, vind ik juist leuk om te doen, vooral als andere er dan ook wat aan hebben!