· 

Vegan kladdkaka: Zweedse fudgy chocoladetaart

Vegan kladdkaka

Kladwatte? Kladdkaka is een Zweedse knoeicake, in ieder geval als we de vertaling moeten geloven. Deze taart is hoe dan ook een echte Zweedse klassieker. Als je ooit in Zweden op vakantie bent geweest ben je 'm vast wel een keer tegen gekomen! In dit artikel deel ik het recept voor een mega jummie vegan kladdkaka. 

Kladdkaka

Kladdkaka is niet alleen super lekker, het idee er achter is ook nog eens best wel leuk. Deze taart moet namelijk zo makkelijk mogelijk te maken zijn, geen ingewikkelde ingrediënten, urenlange voorbereidingen maar gewoon recht toe, recht aan: taart! Naast dat iedereen 'm moet kunnen maken, moet iedereen 'm ook lekker vinden. En geloof me, jong of oud, iedereen gaat van deze fudgy vegan chocoladetaart houden! Nog een vereiste voor de kladdkaka is dat 'ie super zacht moet zijn aan de binnenkant maar je 'm wel kunnen aansnijden en met je handen moet kunnen eten dus de onderkant en zijkanten moeten wel stevig zijn. Dit maakt deze taart tot een echt feestje!

Fika

Deze vegan kladdkaka kun je dan weer eten tijdens fika. En voor wie nu denkt Merel, hou toch eens op met die moeilijke Zweedse woorden, zal ik fika ook nog even uitleggen. Fika is het Zweedse begrip voor bijkletsen met koffie en iets lekkers. In Zweden doet dus iedereen aan Fika en is het een soort van onderdeel van de cultuur. Je doet het op het werk, met je vrienden, thuis, in een koffiebar, en dan ook nog een elke dag en op ieder moment van de dag. Met carrot cake, kaneelbroodjes, koffie, thee en deze vegan kladdkaka natuurlijk. Zullen we afspreken dat we in Nederland vanaf nu ook iedere dag fika gaan houden? Ik ben in ieder geval voor!

Vegan kladdkaka

Ingrediënten

- 200 g suiker

- 1/4 tl zout

- 30 g cacaopoeder

- 160 g bloem

- 100 g vegan boter

- 100 g pure vegan chocolade

- 120 ml plantaardige melk

- 120 ml kokoscreme of een andere plantaardige room zoals sojaroom

- 1 tl vanille aroma

- Poedersuiker

Hoe maak je vegan kladdkaka?

- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een 18 cm springvorm in met vegan boter of plantaardige olie en bestuif de vorm met bloem.

- Meng de suiker, cacaopoeder, zout en bloem in een grote kom en zet apart.

- Smelt de boter in een pannetje en de pure chocolade au bain marie of in de magnetron.

- Meng de gesmolten chocolade, boter en de overige ingrediënten met de droge ingrediënten met een garde tot een glad beslag zonder klontjes.

- Stort het beslag in de springvorm en bak 25 a 30 minuten in de voorverwarmde oven. Je zult misschien denken dat de taart nog helemaal niet gaar is als de tijd voorbij is, maar dit hoort zo. 

- Laat de taart helemaal afkoelen voordat je 'm uit de springvorm haalt. Bewaar de vegan kladdkaka in de koelkast en haal 'm ongeveer 20 minuten voor serveren uit de koelkast zodat ie weer een beetje zacht kan worden. Bestuif met poedersuiker en serveer optioneel met aardbeien of rood fruit. 

Tip: Pin deze vegan kladdkaka voor later

Vegan kladdkaka

Ga jij deze super fudgy Zweedse chocoladetaart maken en eten met fika? Laat het me weten in de reactie of tag je creatie op social media met #blackbirdsandcakes.

P.s. ik weet dat dit recept totaal niet gezond is, en daar krijg ik soms best veel commentaar op. Maar het is taart, en dat mag soms best ongezond zijn toch? Je zou jezelf nooit schuldig moeten voelen over het eten van een stukje taart. 

Reactie schrijven

Commentaren: 16
  • #1

    Jitske (vrijdag, 28 september 2018 06:27)

    Hoi Merel,

    Zou ik voor dit recept ook haverroom van oatly kunnen gebruiken? Of heb ik iets vetters nodig?

  • #2

    Merel (vrijdag, 28 september 2018 09:31)

    @Jitske: Je kunt gewoon haverroom of welke plantaardige room dan ook gebruiken! :)

  • #3

    Jitske (maandag, 01 oktober 2018 12:13)

    Dank je, Merel!
    Ik heb m nu met kokoscrème gemaakt en hij echt heerlijk geworden!

  • #4

    Merel (zaterdag, 20 oktober 2018 06:27)

    @Jitske: Ahh super goed om te horen!!

  • #5

    Mel (vrijdag, 23 november 2018 01:56)

    Ik was de kokoscreme vergeten maar taart was heerlijk met een klodder kokosslagroom erbij :)

  • #6

    Merel (zaterdag, 24 november 2018 02:35)

    @Mel: Ohh goed om te horen! Klinkt heerlijk met kokosslagroom :)

  • #7

    Kristine (maandag, 21 januari 2019 12:24)

    Hoi Merel,

    De taart staat nu in de oven, ben heel benieuwd! Ik heb de bloem vervangen voor boekweitmeel, de vegan boter die ik heb gevonden was alleen helaas niet glutenvrij, weet jij toevallig een variant die zowel vegan als glutenvrij is? Of kan ik eventueel ook een plantaardige olie gebruiken in het vervolg?
    Ook heb je het over kokoscreme, deze heb ik dan ook gehaald alleen lijkt het alsof er toch kokosmelk in moet.. dat zijn twee verschillende producten toch?

    Sorry voor de vele vragen en alvast bedankt!

    Liefs

  • #8

    Sanne (maandag, 21 januari 2019 13:20)

    Ik heb de taart gisteren gemaakt om te trakteren op het werk. Super makkelijk, superrr lekker (!!), super veel calorieën.. Maar je verjaart maar 1x per jaar ;)

    Voor de medelezers: Ik heb dus Oatly haverroom gebruikt.

  • #9

    Merel (dinsdag, 22 januari 2019 00:45)

    @Kristine: Ik heb even voor je gezocht en heb deze glutenvrije boters gevonden: https://www.ah.nl/producten/product/wi429538/ah-biologisch-biologische-plantaardige-margarine en https://www.ah.nl/producten/product/wi3834/blue-band-voor-koken-bakken-en-braden-pakje#omschrijving maar ik eet zelf niet glutenvrij dus ik vind het lastig om te zeggen of dit ook echt is wat je zoekt. In de link onder het woord vegan boter vind je een complete lijst met vegan boter soorten, je kunt waarschijnlijk het beste zelf even kijken welke geschikt is met je allergie. Ik denk dat het met kokosolie mogelijk is, maar dat heb ik zelf niet geprobeerd dus ik sta niet in voor het resultaat, haha. Een andere (vloeibare) plantaardige olie gaat denk ik niet lukken.

    Kokosmelk en kokoscreme zijn twee verschillende producten inderdaad. Kokoscreme is als het ware kokosroom. Onder de link van het woord kokoscreme kun je de variant vinden welke ik gebruik. Je kunt dit ook vervangen door een andere plantaardige room zoals sojaroom of haverroom en ik denk dat een vette kokosmelk ook wel zou lukken.

    Hopelijk gaat de taart lekker worden met deze aanpassingen! Succes! :)

  • #10

    Merel (dinsdag, 22 januari 2019 00:58)

    @Sanne: Ahh wat super goed om te horen! Met je verjaardag moeten die super veel calorieën best kunnen hoor.. En op iedere andere dag mag dat ook best af en toe! :)

  • #11

    Kristine (dinsdag, 22 januari 2019 12:30)

    Hoi Merel,

    Bedankt voor je reactie! Ik zal het de volgende keer nog eens proberen maar dan met je aanpassingen. Ik heb zelf ook geen gluten allergie dus het was natuurlijk geen ramp op het even zo te proberen.

    Ik had deze gisteren gebruikt https://www.jumbo.com/go-tan-creamed-coconut-cocoscreme-santen-3-x-50g/175004PAK/
    Even laten smelten net als met kokosolie en dezelfde ml's aangehouden als bij de crème die ik eigenlijk nodig had.
    Hiermee werd het een soort brownie, ook helemaal niet erg en ook nog steeds erg lekker.
    Mocht iemand dus ooit dezelfde "fout" maken dan kan ik bij deze vertellen dat het allemaal wel goed komt haha.

  • #12

    Merel (woensdag, 23 januari 2019 00:58)

    @Kristine: Nou een brownie is gelukkig ook super lekker! Het is sowieso wel een klein beetje brownie-achtig. De kokoscreme van Go-Tan heb ik nooit eerder gezien, ik heb het even opgezocht en het blijkt santen te zijn, hier kun je daar meer info over vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Santen dit zou dan wel de vaste vorm zijn?

  • #13

    Savita (zondag, 03 februari 2019 16:08)

    Vandaag heb ik deze gemaakt, heerlijk. Ik heb een kleine cake gemaakt met een derde van de genoemde hoeveelheden. Hij is ook al op!

  • #14

    Merel (dinsdag, 05 februari 2019 13:39)

    @Savita: Wat super goed om te horen!!

  • #15

    Hester (zondag, 24 maart 2019 15:14)

    Ik ben van plan deze taart voor m'n kleinzoon te maken. Kan ik hem een aantal dagen van tevoren maken en in de vriezer bewaren?

  • #16

    Merel (maandag, 25 maart 2019 09:49)

    @Hester: Je kunt de taart ook prima een aantal dagen in de koelkast bewaren hoor!