· 

Vegan kladdkaka: Zweedse fudgy chocoladetaart

Vegan kladdkaka

Kladwatte? Kladdkaka is een Zweedse knoeicake, in ieder geval als we de vertaling moeten geloven. Deze taart is hoe dan ook een echte Zweedse klassieker. Als je ooit in Zweden op vakantie bent geweest ben je 'm vast wel een keer tegen gekomen! In dit artikel deel ik het recept voor een mega jummie vegan kladdkaka. 

Kladdkaka

Kladdkaka is niet alleen super lekker, het idee er achter is ook nog eens best wel leuk. Deze taart moet namelijk zo makkelijk mogelijk te maken zijn, geen ingewikkelde ingrediënten, urenlange voorbereidingen maar gewoon recht toe, recht aan: taart! Naast dat iedereen 'm moet kunnen maken, moet iedereen 'm ook lekker vinden. En geloof me, jong of oud, iedereen gaat van deze fudgy vegan chocoladetaart houden! Nog een vereiste voor de kladdkaka is dat 'ie super zacht moet zijn aan de binnenkant maar je 'm wel kunnen aansnijden en met je handen moet kunnen eten dus de onderkant en zijkanten moeten wel stevig zijn. Dit maakt deze taart tot een echt feestje!

Fika

Deze vegan kladdkaka kun je dan weer eten tijdens fika. En voor wie nu denkt Merel, hou toch eens op met die moeilijke Zweedse woorden, zal ik fika ook nog even uitleggen. Fika is het Zweedse begrip voor bijkletsen met koffie en iets lekkers. In Zweden doet dus iedereen aan Fika en is het een soort van onderdeel van de cultuur. Je doet het op het werk, met je vrienden, thuis, in een koffiebar, en dan ook nog een elke dag en op ieder moment van de dag. Met carrot cake, kaneelbroodjes, koffie, thee en deze vegan kladdkaka natuurlijk. Zullen we afspreken dat we in Nederland vanaf nu ook iedere dag fika gaan houden? Ik ben in ieder geval voor!

Vegan kladdkaka

Ingrediënten

- 200 g suiker

- 1/4 tl zout

- 30 g cacaopoeder

- 160 g bloem

- 100 g vegan boter

- 100 g pure vegan chocolade

- 120 ml plantaardige melk

- 120 ml kokoscreme of een andere plantaardige room zoals sojaroom

- 1 tl vanille aroma

- Poedersuiker

Hoe maak je vegan kladdkaka?

- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een 18 cm springvorm in met vegan boter of plantaardige olie en bestuif de vorm met bloem.

- Meng de suiker, cacaopoeder, zout en bloem in een grote kom en zet apart.

- Smelt de boter in een pannetje en de pure chocolade au bain marie of in de magnetron.

- Meng de gesmolten chocolade, boter en de overige ingrediënten met de droge ingrediënten met een garde tot een glad beslag zonder klontjes.

- Stort het beslag in de springvorm en bak 25 a 30 minuten in de voorverwarmde oven. Je zult misschien denken dat de taart nog helemaal niet gaar is als de tijd voorbij is, maar dit hoort zo. 

- Laat de taart helemaal afkoelen voordat je 'm uit de springvorm haalt. Bewaar de vegan kladdkaka in de koelkast en haal 'm ongeveer 20 minuten voor serveren uit de koelkast zodat ie weer een beetje zacht kan worden. Bestuif met poedersuiker en serveer optioneel met aardbeien of rood fruit. 

Tip: Pin deze vegan kladdkaka voor later

Vegan kladdkaka

Ga jij deze super fudgy Zweedse chocoladetaart maken en eten met fika? Laat het me weten in de reactie of tag je creatie op social media met #blackbirdsandcakes.

P.s. ik weet dat dit recept totaal niet gezond is, en daar krijg ik soms best veel commentaar op. Maar het is taart, en dat mag soms best ongezond zijn toch? Je zou jezelf nooit schuldig moeten voelen over het eten van een stukje taart. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0