· 

Vegan kruidnoten speculoos cupcakes

vegan sinterklaas

Traditiegetrouw ook dit jaar weer een vegan Sinterklaas recept. Na de pepernoten tiramisu en chocolade pepernoten cheesecake, deel ik deze Sinterklaas het tikkeltje over de top recept voor vegan kruidnoten speculoos cupcakes. En geloof me, veel beter dan dit gaat het niet worden hoor!

vegan sinterklaas

Suikergoed en speculoos

Speculoos is voor mij echt het nieuwe speculaas, sinds kort heb ik deze koekjes en, niet geheel onbelangrijk, het broodbeleg. Maar nu de kruidnoten, chocoladeletters en marsepein weer in de winkel liggen moet ik bekennen dat ik daar toch ook al wel iets te veel van heb gegeten. Ik ben echt zo gek op al dat herfst en winter-snoepgoed en heb ook echt nu al zin in alles wat ik ga eten met kerst. Misschien ben ik een beetje vreemd daarin, maar zeg nou zelf, zou jij nee zegen tegen (onder andere) deze vegan speculoos kruidnoten cupcakes? Dacht het niet..!

vegan sinterklaas

Wat heb je nodig?

Voor 12 cupcakes

Voor de cupcakes:

- 250 ml amandelmelk

- 1 tl appelcider azijn 

- 65 g zonnebloemolie

- 210 g zelfrijzend bakmeel

- 125 g (riet)suiker

- 1/2 tl bakpoeder

- 1/2 tl bakingsoda 

Optioneel: 1/2 tl kaneel of speculaas kruiden 

- 40 g kruidnoten, fijn gehakt

- 12 kruidnoten

Tip: ik gebruikte chocolade/ koffie kruidnoten om het nóg lekkerder te maken. 

Voor de speculoos frosting:

- 130 g vegan margarine op kamertemperatuur (zoals Wajang)

- 400 g poedersuiker

- 2 el speculoospasta

- Amandelmelk 

- Snufje zout

Overige:

- 3 el speculoospasta

- Handje kruidnoten, gehakt

- Muffin bakblik

- 12 vetvrije cupcake vormpjes


Hoe maak je vegan speculoos kruidnoten cupcakes?

Voor de cupcakes:

- Verwarm de oven voor op 180 graden en doe de cupcake vormpjes in het muffin bakblik. Leg in ieder cupcake vormpje een kruidnoot.

- Meng de amandelmelk met de appelcider azijn en laat een paar minuten staan, de melk lijkt uit elkaar te vallen en te gaan schiften, dit hoort. Meng vervolgens de zonnebloemolie door de amandelmelk en meng met een garde.

- Zeef het zelfrijzend bakmeel, de suiker, het bakpoeder, baking soda en kaneel boven een grote kom en meng de droge ingrediënten met een garde.

- Doe het olie/ melk-mengsel bij de droge ingrediënten en meng met een garde tot een glad beslag. Voeg eventueel extra amandelmelk toe als het beslag heel erg dik is. Vouw uiteindelijk de gehakte kruidnoten door het beslag. 

- Vul de cupcake vormpjes voor 3/4 met beslag en bak ze in ongeveer 18 a 22 minuten gaar. De cupcakes zijn gaar als je er met sateprikker in gaat en die er droog uit komt. Haal de cupcakes uit het muffinblik en laat ze afkoelen op een rek.

Optioneel voor gevulde cupcakes: Als de cupcakes zijn afgekoeld snijd er dan een klein holletje uit in het midden van de cupcake tot ongeveer halverwege. 

Voor de speculoos frosting:

- Klop de boter luchtig en romig op met een handmixer. Voeg vervolgens de speculoospasta en het snufje zout toe en mix opnieuw tot een geheel. 

- Voeg de poedersuiker toe en meng tot een gladde crème. Voeg eventueel nog een scheut amandelmelk toe als de frosting te dik is. 

Voor de speculoos kruidnoten cupcakes:

Optioneel voor gevulde cupcakes: Smelt 2 el speculoospasta in de magnetron tot het redelijk vloeibaar is. Vul de cupcakes met de gesmolten speculoospasta en laat afkoelen in de koelkast voordat je de frosting erop doet.

- Doe de speculoos frosting in een spuitzak en spuit toeven op de cupcakes. 

- Smelt 1 el speculoospasta in de magnetron tot het redelijk vloeibaar is. Besprenkel dit over de cupcakes en verdeel de gehakte kruidnoten over de cupcakes.

Tip: Pin deze vegan cupcakes voor later!

vegan sinterklaas

Ga jij deze vegan kruidnoten speculoos cupcakes maken?  Laat het me dan weten in de reacties of deel je creaties met #blackbirdsandcakes op social media. Vind ik leuk!

Reactie schrijven

Commentaren: 6
  • #1

    Mariëlle (maandag, 19 november 2018 13:54)

    Oh lord, dit ziet er zoooo goed uit <3

  • #2

    Merel (dinsdag, 20 november 2018 00:21)

    @Mariëlle: Thanks!! Zo smaakte het ook echt hoor <3

  • #3

    Femke (donderdag, 06 december 2018 01:35)

    Ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn echt heerlijk gelukt!
    Door het ontdekken van jouw blog bak ik nu al een tijdje Vegan en jouw recepten hebben nog nooit teleurgesteld. Altijd weer even lekker!

  • #4

    Merel (vrijdag, 07 december 2018 10:02)

    @Femke: Ah wat super leuk om te horen!! Dankjewel! :)

  • #5

    Marieke (zaterdag, 08 december 2018 04:10)

    Eindelijk vega cakejes die smaken! Frosting lekker iets te zoet voor mij dus volgende x wat minder poedersuiker. Verder lekker en leuke cakejes om te zien! Top

  • #6

    Merel (zondag, 09 december 2018 13:14)

    @Marieke: Ahh wat fijn dat ze in de smaak vielen! De frosting is inderdaad zoet, maar omdat de cakejes iets minder zoet zijn dan normaal vond ik het wel redelijk in balans, maar smaken verschillen natuurlijk! :)