· 

Vegan op reis

Ik ga regelmatig op reis, en naast de vraag hoe de vakantie was geweest krijg ik ook de vraag hoe ik dat nou doe: vegan eten op reis. Het lijkt namelijk best wel ingewikkeld, maar dit hoeft gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn! Ik zet in dit blog een aantal tips voor je op een rij voor een onbezorgde vegan reis.

Voorbereiding

Ik lees mij voordat mijn reis begint altijd even in op de vegan opties in de omgeving. Dit doe ik door de website HappyCow te checken, of om te googlen op vegan + de stad of het land waar je naar op reis gaat. Vaak zijn er blogs te vinden met toffe vegan hotspots, zo kun je jezelf al verheugen op wat je allemaal voor lekkers gaat tegen komen!

Ik zet vaak de resultaten van mijn vooronderzoek in MyMaps van google, dan heb ik ze bij de hand op de bestemming en hoef ik er tijdens mijn vakantie minder tijd aan te besteden.

Verblijfplaats

Er zijn tegenwoordig vegan reizen te boeken via bijvoorbeeld Veggie Travel of vind een vegan hotel via Veggie Hotels. Wanneer je een "normaal" hotel boekt is het handig om bij het boeken aan te geven veganistisch te zijn zodat ze hier rekening mee kunnen houden met het ontbijt. Zijn er niet veel(of geen) vegan eetplekken in de buurt van je bestemming? Dan kan het handig zijn om een appartement of huisje te boeken zodat je zelf kunt koken.

Noodgevallen

Ben je bang dat je op je bestemming of tijdens een activiteit op reis geen vegan eten zult tegen komen? Neem dan wat mee in je koffer. Een kleine voorraad nootjes, energiebars, gedroogd fruit of jam en crackers is altijd handig om mee te nemen. Wanneer ik een wandeling ga maken vind ik een noodvoorraad in de rugzak onmisbaar!

Super(markten)

Het bezoeken van een markt is voor iedere reiziger een aanrader. Een markt verteld je veel over de (eet)cultuur van het land en brengt je in contact met de lokale bevolking. Als vegan kun je er prima terecht om de lokale fruit en groenten soorten uit te proberen. Wanneer er een biowinkel in de buurt zit kun je daar vaak terecht voor vegan snacks voor onderweg of vlees/zuivel vervangers.

De taal

In sommige landen kan de taal een grote barrière zijn om een veganistische maaltijd te bestellen. Ik kan absoluut geen Frans, maar wat ik tegenwoordig wel kan is uitleggen in het Frans dat ik veganist ben en wat ik wel en niet eet, en dat is toch wel erg handig! Ook een vertaal app op je mobiel kan je hier bij helpen.
Je kunt ook een vegan paspoort bestellen, hierin staat in alle talen uitgelegd wat je wel en niet eet als veganist.

Wees creatief

In principe kun je overal veganistisch eten, verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar er zijn mogelijkheden! Bestel een gerecht zonder dierlijke producten, gerechten als een pizza als salade zijn vaak makkelijk te veganizen. Vaak is een curry of een soep zelfs al vegan.
Ze zullen je soms raar aankijken wanneer je, je verzoek indient, maar het is in mijn ervaring vaak mogelijk.

Geniet!

Je vakantie wordt er echt niet leuker op wanneer je jezelf continu druk maakt over vegan eten. Heb vertrouwen in dat het gaat lukken, dan gaat het dat ook zeker! Wanneer je geniet van je vrije tijd en je verwachtingen over het eten een beetje bijstelt, dan wordt het hoe dan ook een onvergetelijke reis!

Ik hoop dat ik met deze tips jullie volgende reis een beetje makkelijker heb kunnen maken. Hoe ga jij om met eetwensen op reis? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Djuli (dinsdag, 17 januari 2017 14:53)

    Heel handig dit! En inderdaad, er is altijd wel iets mogelijk. Non-vegan restaurants hebben me al vaak positief verrast.

  • #2

    Merel (woensdag, 18 januari 2017 14:58)

    @Djuli: Dankje! Altijd fijn wanneer een restaurant mee wilt denken over de eetwensen van hun klanten!