· 

Vegan Pasen: 4 x brunch recepten

vegan pasen

Wie Pasen zegt, denkt vaak snel aan ei. Maar je kunt ook een heerlijk eivrij vegan Pasen vieren. Met deze vier brunch recepten verras je iedereen tijdens Pasen. In dit blog vindt je recepten voor citroen energy balls, kikkererwten omelet, baba ganoush en carrot cake bananenbrood. 

vegan pasen kikkererwten omelette

Kikkererwten omelet

Je hoeft je eitje helemaal niet te missen hoor als een vegan Pasen viert. Met dit vegan omelet gemaakt van kikkererwtenmeel en gevuld met cashewcream, groene asperges, avocado en spinazie kom je namelijk echt niets te kort. Door kala namak toe te voegen aan het omelet krijg je de typische ei smaak die je gewend bent. Kun je geen kala namak vinden? Gebruik dan gewoon zwarte peper, dat is net zo lekker!

Ingrediënten

Voor twee personen

Voor het kikkererwten omelet:

- 100 g kikkererwtenmeel

- 2 el gemalen lijnzaad

- 1/2 tl bakpoeder

- 1/2 tl zout

- 1/2 tl kurkuma 

- 1/2 tl knoflookpoeder

- 1/2 tl kala namak (vervang door zwarte peper als je het niet kan vinden)

- 275 ml water

Voor de vulling:

- 1 ui, gesnipperd

- 1 teentje knoflook, gehakt

- 1 tl olijfolie

- 100 g baby spinazie

- 1 el balsamico azijn

- 250 g groene asperges

- Avocado, in plakjes gesneden

Voor de cashewcream:

- 75 g ongebrande cashewnoten, geweekt

- 35 ml plantaardige melk

- 1 teentje knoflook

- 1 el olijfolie

- 1/2 tl zout

- Vers gemalen zwarte peper

- Handje muntblaadjes, fijn gehakt

Hoe maak je een kikkererwten omelet?

- Meng de ingrediënten voor het omelet met elkaar met een garde in een grote kom. Laat het beslag 10 minuten staan terwijl je de vulling maakt. 

- Verwarm 1 tl olijfolie in een pan en bak hier in de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de balsamico azijn en baby spinazie toe en bak tot de spinazie is geslonken.

- Verwarm een grillpan en grill de groene asperges tot ze gaar zijn.

- Meng in een blender alle ingrediënten voor de cashewcream behalve de munt met elkaar tot een gladde crème. Voeg eventueel meer plantaardige melk toe om een dunnere structuur te krijgen. Roer de gehakte munt door de cashewcream. 

- Verwarm een klein beetje olie in een pan en op middelhoog vuur. Schep de helft van het beslag in de pan en bak ongeveer 3 a 4 minuten tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin. 

- Beleg de helft van het omelet met de helft van de cashewcream, spinazie en gegrilde asperges. Vouw de andere helft over de vulling. Herhaal met de overige helft en serveer met avocado. 

vegan pasen carrot cake bananenbrood

Carrot cake bananenbrood

Carrot cake en bananenbrood, het beste van twee werelden in een super lekker recept! Ik ben echt dol op deze carrot cake bananenbrood met frisse cashew creamcheese icing. Het past echt perfect bij de Lente en daarmee dus ook bij Pasen. Dit is niet alleen lekker tijdens een vegan paasbrunch maar kan ook prima als snack mee naar het werk of school. 

Ingrediënten

Voor de carrot cake bananenbrood: 

- 175 g speltbloem

- 2 tl bakpoeder

- 1/2 tl bakingsoda

- 1/2 tl zout

- 2 tl kaneel

- 1/2 tl gemperpoeder

- 15 g kokosrasp

- Handje pecannoten, gehakt

- Handje rozijnen

- 75 g geraspte wortel (ongeveer 4 grote wortels) 

- 1 grote rijpe banaan

- 60 ml kokosolie, gesmolten

- 120 ml ahornsiroop

- 2 tl vanille extract

- 120 ml plantaardige melk (op kamertemperatuur)

Voor de cashew creamcheese frosting

- 75 g ongebrande cashewnoten, geweekt

- Sap van een halve citroen

- 2 el ahornsiroop

- 3 el plantaardige melk 

- 1 tl vanille extract

- Snufje zout

Hoe maak je carrot cake bananenbrood?

- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm licht in.

- Zeef boven een groten kom de bloem, bakpoeder, bakingsoda, zout, kaneel en gember. Voeg de kokos en gehakte pecan noten toe en meng alles. Voeg de wortels toe zonder te mengen en zet aan de kant. 

- Meng in een blender de banaan, ahornsiroop, vanille extract, plantaardige melk en kokosolie tot het glad is. Je kunt ook de banaan prakken en mengen met de overige ingrediënten, zorg er dan wel voor dat het echt glad is anders krijg je geen homogene garing van je bananenbrood. 

- Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng met een garde tot er geen klontjes meer in het beslag zitten en alles goed is gemengd. Stort het beslag in de ingevette cakevorm en bak in de een voorverwarmde oven voor ongeveer 45 tot 50 minuten.

- De cake is gaar wanneer je er een prikker droog en schoon uit haalt. Laat het carrot cake bananenbrood minstens een uur afkoelen voordat je de frosting er op doet.

- Maak de frosting door alle ingrediënten in een blender te mengen tot een gladde crème, voeg eventueel meer melk toe voor een dunnere textuur.

- Smeer de cashew creamcheese frosting op de carrot cake bananenbrood en maak optioneel af met gehakte (pistache)nootjes en kokosrasp.

 

vegan pasen energy balls

Citroen energy balls

Deze  citroen energy balls zijn echt super fris en zien er mega vrolijk door het geel van de kurkuma. Perfect voor een vegan paasbrunch dacht ik zo. Het fijne van dit soort snacks vind ik dat ze zo makkelijk te maken zijn en handig om mee te nemen onderweg. Als ik ze maak probeer ik altijd een voorraad te maken voor de hele week maar zo lang overleven ze het meestal niet. 

Ingrediënten

- 225 g cashewnoten

- 60 g kokosrasp (+ extra voor de coating)

- Rasp van 2 citroenen

- 60 ml citroen sap

- 60 ml rijststroop

- 2 el gesmolten kokosolie

- 1/4 kurkuma

Hoe maak je citroen energy balls?

- Voeg al de ingrediënten toe aan een keukenmachine en druk een aantal keer op pulse tot alles is gemengd en de noten fijn zijn gehakt. Doe alles in een kom en laat ongeveer een uur in de koelkast afkoelen.

- Rol ongeveer 24 balletjes van het beslag en rol ze door kokosrasp. Bewaar de energy balls in een bakje in de koelkast. 

vegan pasen baba ganoush

Baba ganoush

Hummus kennen we inmiddels al wel, maar baba ghanoush is voor de meeste mensen nog wat onbekender. Baba ganoush is een Midden-Oosterse geroosterde aubergine salade en het is echt zo verslavend lekker! Vaak zit er yoghurt of zure room in baba ganoush, voor dit recept heb ik soja kwark gebruikt en dat werkt echt heel erg goed. Gezond is het trouwens niet echt doordat er veel olie in zit, maar ach het is maar een keer per jaar Pasen.. 

Ingrediënten

3 middelgrote aubergines

1 teentje knoflook

Sap van 1 citroen

2 el tahini

60 ml extra virgin olijfolie (plus extra voor het serveren)

1/4 tl cayenne peper

Zout en peper naar smaak

3 el soja kwark

Optioneel: Gehakte peterselie, sesam, chiliflakes en gehakte munt

Hoe maak je baba ganoush?

- Verwarm de oven voor op 230 graden, bedek een bakplaat met bakpapier en rooster de aubergine in z'n geheel voor een uur in de oven tot ze extreem zacht zijn. Haal de aubergines uit de oven en verpak ze in aluminiumfolie, laat ze hier ongeveer een kwartier in zitten.

- Haal de aluminiumfolie van de aubergines, snij de schil open over de lengte en schep het vruchtvlees uit de schil. Doe het vruchtvlees in een zeef en druk hier met behulp van een vork het overtollige vocht uit. 

- Doe het vruchtvlees samen met de knoflook, citroensap, tahini, olijfolie, cayenne peper, peper en zout in de keukenmachine. Pulse een aantal keer tot alles is gemengd. Voeg de soja kwark toe en pulse nog een paar keer tot het is gemengd. 

- Zet het geheel minimaal een uur in de koelkast zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Top de baba ganoush optioneel met extra olijfolie, gehakte peterselie en munt, sesamzaadjes en chiliflakes. Eet met pita brood of geroosterd brood.

Tip: Pin deze vegan Pasen recepten!

vegan pasen

Meer recepten voor een vegan Pasen!

Ik denk dat je met deze vier recepten al een super lekkere vegan paas brunch op tafel kunt zetten. Maar mocht je nu graag nog wat meer inspiratie willen dan heb ik een aantal toffe recepten gevonden die zeker niet zullen misstaan deze Pasen!

Wat zet jij op tafel deze Pasen? Of ga je nog iets leuks ondernemen in dit lange weekend? Laat het me weten in de reacties! En ga je een van deze recepten maken? Vergeet me dan niet in je foto's te taggen met #blackbirdsandcakes.

Reactie schrijven

Commentaren: 7
  • #1

    Mariëlle (maandag, 26 maart 2018 13:09)

    Ik heb baba ganoush nog nooit geprobeerd, maar ben heel benieuwd! Ik ga het zeker onthouden :)

  • #2

    Merel (dinsdag, 27 maart 2018)

    @Marielle: Vaak zijn de kant en klare varianten ook niet vegan. Zelf maken is redelijk makkelijk ook al zit er wel veel wachttijd tussen. Laat je me weten als je het hebt geprobeerd?

  • #3

    Karlijn (dinsdag, 27 maart 2018 15:11)

    Oeh,ik wou eigenlijk met pasen een gewone carrot cake maken, maar deze combinatie klinkt eigenlijk nog veel beter!

  • #4

    Merel (woensdag, 28 maart 2018 08:41)

    @Karlijn: Het is echt heel erg lekker ook! <3

  • #5

    Yolanda (vrijdag, 30 maart 2018 13:46)

    Net de carrotcake bananenbrood gemaakt en geproefd: heerlijk!!!

  • #6

    Yolanda (vrijdag, 30 maart 2018 14:17)

    Trouwens zonder ahornsiroop ook gemaakt (want toch vorm van suiker waar ik last van klachten van krijg) , maar met 10 dadels en dadelstroop (zelf gemaakt) toegevoegd. Prima!

  • #7

    Merel (maandag, 02 april 2018 04:54)

    @Yolanda: Lekker is ie he? En wat goed dat je je eigen dadelstroop hebt gemaakt hiervoor! Ik ga het onthouden voor een volgende keer :)