· 

Vegan quiche met broccoli

vegan quiche

Een quiche klinkt als iets ontzettend lastig om te veganizen, maar stiekem is het kinderlijk eenvoudig! In dit artikel vertel ik je hoe je iedereen kan verrassen met een heerlijke home made vegan quiche. 

Druk druk druk

Misschien had je het al een beetje door maar ik heb het de afgelopen tijd enorm druk gehad met bloggen en taarten bakken. En ook voor de aankomende tijd staan er weer veel lekkere taartjes, afspraken en deadlines op de agenda. Dat is natuurlijk allemaal heel erg leuk, maar dat betekent ook dat ik naast mijn baan en andere "verplichtingen" minder tijd over heb voor praktische dingen als huishouden, boodschappen, noem maar op. 

vegan quiche

Groen boodschappen doen

Voordat ik bezig was met duurzaam leven en plantaardig eten loste ik mijn boodschappen "probleem" (lees: ik vind boodschappen echt niet leuk) op door een maaltijdbox of door mijn boodschappen te laten bezorgen door Albert Heijn. Helaas gaat dit gepaard met een hele berg afval en is het bio aanbod ook nog eens beperkt. Eerlijk gezegd kon ik mezelf ook weinig voorstellen dat ik boodschappen kan doen vanuit mijn luie stoel bij een bioboer. Er zat dus niets anders op om in mijn toch al overvolle weekend een ritje naar de markt en biowinkel te maken om mijn voorraadkast weer aan te vullen. De drukke en tikkeltje luie ik in mij is dan ook erg blij dat er ook groene alternatieven bestaan voor dit soort luxe problemen. Sinds kort heb ik namelijk Hofweb ontdekt, een bio boodschappen bezorgdienst waardoor je toch groen je online boodschappen kunt doen.

Hofweb

Wat ik zo mooi vind aan Hofweb is dat alles in de webshop biologisch en zo veel mogelijk in het seizoen en lokaal is. Met dit platform wil Hofweb de telers met de consument verbinden en hiermee het voedsellandschap van Nederland veranderen. Dat klinkt als een mooie missie toch?  Inmiddels zijn er al zo'n 50 bio boeren verbonden aan Hofweb. De producten van de telers worden direct van het land bij jou thuisbezorgd. Maar je kunt hier ook voor meer dingen dan alleen groente en fruit terecht. Je shopt hier ook je vegan kaas, vleesvervangers, zuivelvervangers, wijnen, kruiden en nog veel meer. Bij Hofweb check je door het zonnebloem icoontje makkelijk en snel of je producten in je winkelmandje helemaal vegan zijn, hoe handig is dat! 

vegan quiche

Ingrediënten:

Voor een quiche met een doorsnee van 30 cm. 

Voor de bodem: 

- 275 g bloem

- 1/2 tl zout

- 160 g kokosolie (op kamertemperatuur)

- 50 a 150 ml ijskoud water

Voor de vulling:

- 1 el olijfolie

- 1 ui, gesnipperd

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 1 groene paprika, grof gesneden

- 250 g broccoli, gesneden in roosjes

- 125 g kastanje champignons, in plakjes

- 500 g tofu, uitgelekt

- 1 tl kurkuma

- 1 tl oregano

- 1 tl basilicum

- 1 tl rozemarijn 

- 1 tl tijm

- Zout en peper naar smaak

- 160 ml plantaardige melk

- 6 zongedroogde tomaatjes, gesneden in reepjes

Hoe maak je vegan quiche?

Voor de bodem:

 - Voeg de bloem en het zout toe aan een grote kom en meng. Voeg vervolgens de kokosolie toe per lepel. Meng het geheel met een deegsnijder of vork door elkaar tot je een fijne kruimel-achtige structuur krijgt zoals nat zand.

- Voeg het ijskoude water eetlepel voor eetlepel toe en meng met een houten spatel. Voeg zoveel water toe tot het een deeg vormt en aan elkaar gaat plakken. 

- Kneed het deeg goed voor een aantal minuten op een bebloemd werkblad tot je een soepele deegbal hebt. Vorm het deeg tot een grote ronde schijf en rol het uit tot het in je bakvorm past.

- Leg het deeg in de bakvorm en druk het lichtjes aan zodat de vorm helemaal bekleed is met het deeg. Leg de bakvorm in koelkast tot je klaar bent met de vulling.

Voor de vulling:

- Verwarm de oven voor op 220 graden. 

- Verhit de olie in een grote pan en bak fruit hierin de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de champignons, paprika en broccoli toe en bak tot in ongeveer 8 a 10 minuten zacht en gaar.

- Blend in een keukenmachine de tofu, kruiden, zout, peper en plantaardige melk tot een glad mengsel. Roer het mengsel door de gebakken groente en voeg ook de zongedroogde tomaat toe.

Voor de vegan quiche:

- Haal de bodem uit de koelkast en stort hier de vulling in. Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 220 graden voor ongeveer 30 minuten. De quiche is gaar als de randen goud-bruin zijn en wanneer er een tandenprikker droog uit komt wanneer je in het midden prikt. 

- Verdeel de quiche in stukjes en serveer met bijvoorbeeld een groene salade. 

Tip: Pin deze vegan quiche voor later!

vegan quiche

Ga jij deze vegan quiche maken? Laat het me weten in de reacties! Ik ben ook super benieuwd naar jouw creatie, vergeet je mij niet te taggen op social media met #blackbirdsandcakes? 

*Dit recept en artikel is geschreven in samenwerking met Hofweb, dit beïnvloed mijn mening niet.

Reactie schrijven

Commentaren: 8
  • #1

    Mariëlle (zaterdag, 03 maart 2018 08:43)

    Mmm dit ziet er héérlijk uit, dit recept ga ik onthouden :) Het is namelijk lang geleden dat ik een quiche heb gehad!

  • #2

    Susanne (zaterdag, 03 maart 2018 12:39)

    Woooow ziet er heeeerlijk uit!

  • #3

    Carmen (zondag, 04 maart 2018 01:41)

    Hij staat nú in de oven! Hij ruikt in ieder geval al heerlijk!

  • #4

    Merel (zondag, 04 maart 2018 03:49)

    @Marielle: Ik had ook heel erg lang geen quiche meer gemaakt. Eerlijk gezegd was ik altijd te lui en kocht ik ze eerder ook alleen kant en klaar. Maar het is dus echt niet zo moeilijk als ik dacht :)

  • #5

    Merel (zondag, 04 maart 2018 03:49)

    @Susanne: Dankjewel! Zo lief :) De quiche is ook echt heel erg lekker!

  • #6

    Merel (zondag, 04 maart 2018 03:50)

    @Carmen: Echt zo leuk dat je 'm nu al aan het maken bent! Laat je me weten of ie is gelukt?

  • #7

    Nienke (zaterdag, 23 juni 2018 15:34)

    Vanavond de quiche gemaakt, maar vond m niet lekker helaas... er zat een bittere nasmaak aan en een muffe geur van tofu (ondanks toevoegen van veel kruiden)...

  • #8

    Merel (maandag, 25 juni 2018 08:23)

    @Nienke: Wat ontzettend jammer om te horen! Ik herken zelf niet helemaal wat je zegt en van andere die het recept hebben gemaakt heb ik ook juist erg positieve reacties gehoord. Bitter zou kunnen komen door de broccoli, en de tofu misschien door het merk? Ik gebruik die van ekoplaza en heb nooit echt last van een muffe geur of smaak bij dat merk. Maar smaken verschillen natuurlijk dus het is geen garantie.