· 

Vooroordelen over veganisme

vooroordelen over veganisme

Je kent het wel: je vertelt aan iemand dat je vegan leeft en je gesprekspartner komt met een hele hoop ja-maars aanzetten. Er zijn veel vooroordelen over veganisme, maar zijn die eigenlijk wel terecht? In dit artikel laat ik je de 10 meest voorkomende vooroordelen over vegan eten lezen en vertel ik je of ze ook echt terecht zijn.

Veganisme is moeilijk

Heel eerlijk toegegeven is dit punt een beetje dubbel. Want natuurlijk is veganisme best lastig als je net hebt besloten om er mee te beginnen. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open met vervangers, feiten en recepten. Daarnaast heb je je weg in de supermarkt nog niet helemaal gevonden en kost een maaltje koken net wat meer tijd. Maar na deze periode is veganisme stiekem best wel makkelijk. Ik ben echt niet meer tijd kwijt met koken, boodschappen doen en allemaal andere zaken hoor! Daarnaast hoeft het tegenwoordig ook echt niet meer zo moeilijk te zijn hoor, op ieder station en in iedere supermarkt kun je vegan kant en klare opties vinden en het internet helpt je met websites als Vegan Wiki en Gewoon Vegan een fijn handje op weg. 

Als veganist kom je niet aan je voedingsstoffen

Moest je vroeger nog je groenten allemaal opeten om aan je voedingsstoffen te komen, is het als veganist schijnbaar niet meer goed als je alleen nog maar planten eet. Veel mensen denken dat je als veganist giga voedingsstoffen tekorten op loopt. Maar eigenlijk is dit helemaal niet waar. Sterker nog, ik denk dat ik momenteel met mijn veganistische eetstijl meer vitamines en voedingsstoffen binnen krijg dan ooit tevoren! Het enige wat je niet uit plantaardige voeding kunt halen is vitamine B12, en ook vitamine D is lastig (maar dat is voor iedereen in Nederland lastig). Als je deze vitamines als supplement neemt dan zit je helemaal safe! Calcium? Dat haal je toch gewoon uit tofu of paksoi. Omega-3? Dat zit ook gewoon in zeewier en lijnzaad. Kortom, als je gevarieerd en voldoende eet is er weinig om je zorgen over te maken. Wil je graag weten wat je op een dag aan voedingsstoffen binnenkrijgt? Vul dan eens een Cronometer in.

vooroordelen over veganisme

Maar hoe kom je dan aan je eiwitten?

Voor veel mensen staan eiwitten gelijk aan dierlijke producten zoals vlees, ei en kwark. Er wordt dan ook vaak gedacht dat je als veganist nooit aan voldoende eiwitten kunt komen en je sport prestaties er op achteruit gaan. Dit meest voorkomende vooroordeel over veganisme klopt alleen niet. Er zijn namelijk meer dan genoeg manieren om aan je eiwitten te komen als je plantaardig eet. Meer daarover lees je hier. En wist je bijvoorbeeld al dat er ook vegan topsporters zijn? Aan de afgelopen Olympische Spelen deden er meerdere mee. Maar ook dichterbij huis kun je vegan sporters vinden, heb je bijvoorbeeld al wel eens van Jeremy Reijnder en Sanne Vissers gehoord? Zoek die maar even op en kom dan bij mij terug met het vooroordeel dat je als vegan niet in staat bent om te sporten. 

Vegan eten is zo duur!

Eerlijk is eerlijk, al die zuivelvervangers en vleesvervangers zijn niet echt wat je noemt low budget. En als je alles een op een gaat vervangen zul je dan ook niet echt goedkoper uit zijn als veganist. Maar over het algemeen is veganistisch eten echt niet duurder hoor. Zelf ben ik per week evenveel of zelfs goedkoper uit met boodschappen dan voorheen en dat terwijl ik meer en beter ben gaan eten. Wil je graag meer weten over dit vooroordeel over veganisme? Lees dan hier mijn bespaartips

vooroordelen over veganisme

Veganisten zijn geitenwollensokken types

"Eigenlijk val je best mee voor een veganist", eh ja wat denk je dan? Op de een of andere manier hebben mensen voornamelijk het beeld van geitenwollensokken types die bomen aan het knuffelen zijn in hun hoofd als ze denken aan veganisme. Punt een: veganisten dragen geen geitenwollensokken. Punt twee: veganisme is juist hartstikke hip en een van de grootste trends van dit jaar. Nu is veganisme natuurlijk veel meer dan een trend. Wat ik probeer te zeggen is dat veganisten net mensen zijn, ze zijn er in alle soorten en maten. En ja daar zullen vast ook bomenknuffellaars tussen zitten, maar ik kan niet zeggen dat ik dat zelf ben of dat ik daar beroemdheden als Ariana Grande en Miley Cyrus onder kan schalen. Kortom: veganisme is voor iedereen en niet alleen voor geitenwollensokken types.  

Als veganist kun je nooit meer ongezond snacken

Nee als veganist zit je echt niet alleen maar de hele dag op een worteltje te knauwen. Tegenwoordig is er vegan Ben & Jerry's ijs, in Amsterdam is er een heuse vegan junkfood bar, friet is vegan en dan vindt je hier ook nog een hele lijst vegan koek, snoep en chips uit de supermarkt. Do I need to say more? 

vooroordelen over veganisme

Veganisten eten alleen maar konijnenvoer

Als je plantaardig eet betekend dat echt niet dat je de hele dag salades zit te eten. Zoals je hierboven al hebt gezien is er genoeg vegan junkfood te vinden, maar ook voor als je iets gezonder wilt eten zijn er genoeg non-konijnenvoer opties. Neem maar eens een kijkje tussen mijn recepten en kom dan maar weer terug met dit vooroordeel over veganisme. 

Maar dan kun je toch helemaal niets eten?

Eigenlijk kun je een hele lijst maken wat je allemaal wel als veganist kan eten, maar dan ben ik morgen nog bezig. Laten we ons focussen op wat je niet eet. Dat zijn dus alle dierlijke producten zoals vlees, zuivel, ei en honing en een aantal e-nummers en toegevoegde vitamines als vitamine D en karmijn. Wat dan nog overblijft zijn alle groenten, granen, fruit, noten, zaden, plantaardige oliën, peulvruchten, bonen, kruiden, moet ik nog even door gaan? Dacht het niet! Hiermee kun je zowat alles veganizen, van kaas tot vlees en van ei tot kwark. Kortom: alles wat je als gewend was te eten kun je als veganist ook gewoon van blijven genieten. 

vooroordelen over veganisme

Je kunt niet meer uit eten als veganist

Als dit zo zou zijn zou ik persoonlijk echt heel erg verdrietig worden. Ik ben namelijk gek op uit eten gaan en nieuwe dingen proeven en gelukkig kan ik deze hobby ook nog gewoon uitvoeren sinds ik vegan ben. In bijna alle restaurants kun je wel iets veganistisch bestellen en er komen steeds meer toffe vegan hotspots bij. Benieuwd naar waar je onder andere allemaal vegan kunt eten? Bekijk dan mijn favo vegan hotspots eens.

Vegan eten heeft toch geen invloed

"Het dier is al dood en andere vervuilen toch al heel veel, dat een  persoon het op een anders aanpakt heeft geen nut". Tja als we allemaal zo zouden denken heeft het inderdaad geen nut. Maar ook in je eentje kun je er gewoon toe doen voor de dieren en het milieu. Als je een jaar veganistisch leeft red je 362 dierenlevens, 1000 m2 grond, 6500 kg graan, 1,5 miljoen liter water en meer dan 3000 kg CO2. (bron)

Welk vooroordeel over veganisme hoor jij regelmatig uit je omgeving? Laat het me weten in de reacties! 

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Mariëlle (maandag, 05 maart 2018 14:13)

  Het was de beste beslissing ooit voor mij, daaaag vooroordelen :)

 • #2

  Merel (dinsdag, 06 maart 2018 12:39)

  @Marielle: Helemaal mee eens hoor! Vooroordelen of niet, het blijft een goede keuze! :)

 • #3

  B.p (vrijdag, 16 maart 2018 06:58)

  Weetje wat ik geregeld te horen krijg: "Ja je hebt gelijk, onze vleesindustrie is inderdaad vervuild en slecht voor het milieu. Maar je kunt ook bij diervriendelijke boeren/slagers vlees en zuivel halen, ze geven de dier een ruime oppervlakte om in te leven, geven het liefde en aandacht, plus het is minder slecht voor het milieu aangezien het geen massaproductie is, of keur je dat ook niet goed?"
  Ik ben een vrij nieuwe veganist en weet heel moeilijk een antwoord te geven op deze vraag, heb jij tips?

 • #4

  Merel (vrijdag, 16 maart 2018 11:20)

  @B.p: Het is natuurlijk aan jou wat je daar in goed keurt of niet, dat kan ik niet voor je bepalen. Voor mij persoonlijk is het zo dat ik vind dat een mens niet degene is die mag bepalen over het leven van een dier. Wie ben ik om een dier te doden voor een voedsel en wie ben ik om het kind van een dier af te nemen om mijn drinken. Dit gebeurd ook op biologische boerderijen. Uiteindelijk vind ik vlees, zuivel en eieren in geen enkel geval diervriendelijk. Daarnaast is het vanuit milieu punt ook als nog slecht wanneer je het vlees biologisch koopt, die koe stoot namelijk ook methaan uit, moet ook drinken en eten en moet ook worden vervoert en verwerkt. Dit hele proces kost, biologisch of niet, veel energie, water, soja en graan die je kunt besparen wanneer je het niet eet. Onthoud vooral waarvoor jij het doet en laat die mensen maar praten. Ik las laatst ook dat dit soort reacties vooral voortkomen uit schuldgevoel van je gesprekspartner, denk daar maar aan de volgende keer als je moeilijke vragen krijgt ;)

 • #5

  Danitsja (zondag, 15 april 2018 15:07)

  Ik vind het lastig, omdat mijn man ook geen tarwe mag eten.
  Heb je daar ook nog tips voor misschien?

 • #6

  Merel (dinsdag, 17 april 2018 01:55)

  @Danitsja: Je zou kunnen gaan voor smoothies, soja yoghurt, overnight oats, havermout of chia pudding in de ochtend. Als lunch zou je een soep met lijnzaadcrackers, quinoa of bulgur salade, glutenvrij of spelt brood of een maiswrap met hummus en gegrilde groenten kunnen maken. Als avond eten zijn er ook tarwe vrije vleesvervangers of je gebruikt tempeh of tofu. Je zou ook bonen als eiwitbron kunnen gebruiken. Zo maak je super lekkere chili sin carne met bonen of curry met kikkererwten, hier eet je dan rijst bij. Ook met quinoa en couscous zijn er veel lekkere dingen te maken. Zonder tarwe lukt het in ieder geval prima om vegan te eten!

 • #7

  Danitsja (dinsdag, 17 april 2018 03:42)

  Dankjewel voor je reactie!

 • #8

  Martine (zondag, 11 augustus 2019 12:15)

  De vooroordelen maakten mij juist standvastiger. Ik ben ze allemaal uit gaan zoeken en ik durf te zeggen dat ik nu gezonder ben dan ooit. In elk geval op voedingsstoffen level.

 • #9

  Merel (dinsdag, 13 augustus 2019 06:31)

  @Martine: Ja daar heb je wel gelijk in. Aan het begin is het wel vervelend maar tegenwoordig weet ik inderdaad gewoon wat ik moet terug zeggen en kan ik er meestal wel om lachen.