· 

Waarom veganisten geen honing eten

waarom geen honing vegan

Waarom je als veganist geen vlees, melk en ei eet snappen veel mensen wel. Maar waarom veganisten geen honing eten, wekt bij de meeste mensen vragen op. In dit artikel leg ik je uit wat er mis is met honing en waarom ik er voor kies het niet te eten.

Wat is honing?

Honing is een zoete kleverige substantie die bijen produceren uit de nectar van bloemen. Voor de bijen is honing de grootste energiebron. Zonder honing, zouden de bijen verhongeren. Honing levert niet alleen energie aan de bijen, maar ook essentiële voedingsstoffen die ervoor zorgen dat bijen de wintermaanden overleven. Een bij moet zo'n 1500 bloemen afgaan om genoeg nectar te verzamelen om honing te maken. De honing wordt gemaakt door dat er enzymen in de maag van de honing bij de nectar beginnen af te breken. Wanneer de bij terugkeert naar de korf spuugt die het uit en wordt door andere bijen het proces van honing maken verder in werking gezet. In de bijenkorf heeft iedere bij zijn eigen taak bij het proces van honing maken. Bij de productie van 1 kilogram honing zijn zo'n 6000 bijen nodig die twee weken lang hard aan het werk zijn en maar liefst zes miljoen bloemen hiervoor moeten bezoeken. Een bij maakt in haar leven maar 1/12 theelepel honing aan. 

 

waarom geen honing vegan

Maar wat is daar nu mis mee?

Als imker wil je natuurlijk de maximale hoeveelheid honing oogsten. Wanneer imkers de honing uit de korf oogsten, vervangen ze het voor een suikervervanger. Deze suikervervanger is net zo zoet als honing, maar bevat niet de voedingsstoffen die de bijen nodig hebben om te overleven. Een andere manier die wordt ingezet om de honing productie te verhogen is dat de bijen op een bepaalde manier worden gekweekt. Dit fokken gebeurd door kunstmatige inseminatie, hiervoor zijn 8 tot 12 zaadlozingen van een bij nodig. Het zaad van een mannetjes bij wordt uit het acherlijfje geknepen en vervolgens ingebracht bij de bijenkoningin. 

Door op deze manier te fokken krijg je steeds minder verschillende soorten genen in de bijenpopulatie, dit verhoogt de kans op ziektes en sterfgevallen. Deze ziektes verspreiden zich uiteindelijk ook naar andere bijenkorven en imkers. Daarnaast worden de vleugels van de koning van de bijenkorf afgeknipt om ervoor te zorgen dat de koningin de korf niet verlaat. Op deze manier blijft ze in de korf om te werken aan een nieuw batch honing.

Kortom: als mensen de honing niet van de bijen afpakken zouden ze dit zelf kunnen gebruiken om te overleven. Daarnaast brengt de productie van honing meer leed met zich mee dan je op het eerste gezicht zou denken. Meer dan genoeg reden om dit niet meer te consumeren lijkt mij.

waarom geen honing vegan

De gevolgen op het milieu

Je hebt het vast al wel eens in de media of op het nieuws gehoord, het gaat slecht met de bijenpopulatie. Door de sterke toename in gekweekte bijen zijn er bijna geen inheemse hommels en bijen meer en is ook de populatie in verschillende vogelsoorten afgenomen.

Bijen zijn erg belangrijk in onze samenleving, ze bestuiven zo'n 75% van alle gewassen en planten en zorgen er op deze manier voor dat planten zich voortplanten en evolueren. Jaarlijks overleven zo'n 25% van de bijen de Nederlandse winter niet. Dit is onder andere te danken aan de honing industrie maar ook aan het gebruik van landbouwgif. Daarnaast heeft de import van honing ook een hoge CO2 uitstoot, dit komt doordat de meeste honing wordt geïmporteerd vanuit China en Turkije. Als alle bijen op de wereld zouden uitsterven, hebben de mensen nog maar een aantal jaar om te overleven. Het is dan ook slecht nieuws dat jaarlijks de bijenpopulatie blijft afnemen.

Maar honing is toch super gezond?

Er zijn veel mensen die honing als een soort wondermiddel zien tegen allerlei kwaaltjes en het gebruiken als suikervervanger. Maar als je beter gaat kijken is het helemaal niet zo gezond. Honing is een mengsel van glucose en fructose, en dat is eigenlijk weinig verschil met rietsuiker en kristalsuiker. Uiteindelijk wordt het dus door je lichaam op dezelfde manier verteerd als andere suiker en heb je er voor je gezondheid dus helemaal niets aan. Daarnaast wordt goedkope honing vaak aangevuld met suikerwater en kleur en smaakstoffen. Niet echt iets waar je blij van wordt dus.

waarom geen honing vegan

Honing vervangen

Wil je stoppen met het gebruiken van honing maar heb je geen idee waarmee je dit moet vervangen? Honing kun je gemakkelijk vervangen met behulp van de volgende ingrediënten:

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan de documentaire More Than Honey

Zelf had ik voordat ik plantaardig ging eten nooit stil gestaan bij het leed achter honing en was dan ook in shock toen ik achter de feiten kwam. Honing laten staan is het makkelijkste ooit en je doet er zoveel mee! Wist jij deze feiten over honing al? En wat vindt jij van dit onderwerp? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 17
 • #1

  Linda - Zaailingen (maandag, 23 april 2018 10:15)

  Goed verhaal! Dat dierenleed had ik al wel begrepen, maar dat de diversiteit zo afneemt had ik (als bioloog nota bene) nog nooit eerder bij stil gestaan. Gelukkig vind ik honing supersmerig, dus hoef ik het toch niet ;)

  Gisteren heb ik bloemetjes gezaaid! Hopelijk zijn de bijtjes daar wel blij mee :)

 • #2

  Renske Bos (maandag, 23 april 2018 13:00)

  Of je honing eet of niet, is jouw keuze. Ik zou dat begrijpen omdat het een door dieren geproduceerd product is. Maar in je verhaal scheer je alle imkers over 1 kam. Lang niet alle imkers werken zoals jij het vertelt. Veel imkers zijn niet uit op een maximale honing oogst, doen niet aan kunstmatige inseminatie, knippen geen vleugels van koninginnen en halen alleen het overschot aan honing uit de kast. Ik ben zelf begonnen met imkeren om de bijen te helpen. Naast dat ik bijen houd, zorg ik ook voor meer drachtplanten, niet alleen voor mijn bijen maar ook voor de solitaire bijen. Honing van een imker is doorgaans niet gemengd met suikerwater, dat kan wel zo zijn bij goedkope honing uit de supermarkt. Als je honing koopt bij een imker, kan je ook vragen hoe hij/zij werkt en dan bepalen hoe bij-vriendelijk dat is.

 • #3

  Mariëlle (maandag, 23 april 2018 13:22)

  Ik had er ook nooit bij stil gestaan, maar nu weet ik gelukkig beter <3

 • #4

  Corné (dinsdag, 24 april 2018 02:18)

  Altijd leuk als mensen een eigen mening hebben.
  Jammer alleen, dat velen (ook de auteur van dit anti-honing-pamfletje) deze verkondigen alsof het feiten zijn. Ook hier lopen feiten en volkomen flauwekul door elkaar heen.
  Jammer, want daar is niemand - en zeker de bijen niet- bij gebaat.

 • #5

  Adriana (dinsdag, 24 april 2018 04:20)

  Dit wist ik idd niet over honing! Ik gebruik niet vaak honing, maar na dit nieuws helemaal niet meer.
  Mijn tuin staat gelukkig vol met bijen en vlinder bloemen!

 • #6

  Juan (dinsdag, 24 april 2018 14:22)

  Ik snap niet waar dit verhaal vandaan komt. Weet je hoeveel.sporen en mineralen in honing zit? Rare artikel.

 • #7

  Merel (woensdag, 25 april 2018 01:03)

  @Linda: Bloemetjes zaaien is een van de beste dingen die je kunt doen! Goed bezig dus :)

 • #8

  Merel (woensdag, 25 april 2018 01:07)

  @Renske: Wat goed dat je hier rekening mee houdt! Mijn artikel gaat over de honingindustrie in het algemeen, dus natuurlijk zijn daar ook uitzonderingen op mogelijk, ik schrijf nergens dat dit niet zo is. Voor mij blijft het eten van iets wat aan dieren behoord en waar dieren hun best voor doen niet vegan.

 • #9

  Merel (woensdag, 25 april 2018 01:07)

  @Marielle: Zo leren we steeds weer bij toch? <3

 • #10

  Merel (woensdag, 25 april 2018)

  @Adriana: Ik heb ook genoeg bloemen en planten in mijn tuin waar vlinders en bijen gek op zijn! Goed bezig!!

 • #11

  Merel (woensdag, 25 april 2018 01:15)

  @Juan: Honing zit inderdaad vol met mineralen en vitamines, het is namelijk het voedsel van de bijen en voor hun dan ook super gezond. Alleen wordt het vaak gepasteuriseerd om een goede textuur te verkrijgen, hierbij gaan deze voedingsstoffen verloren en heeft het weinig voedingswaarde mee over. Daarnaast heb je nog de goedkope supermarkt honing die wordt voorzien van geur en smaakstoffen of zelfs wordt gemengd met suikerwater. Het enige wat dan nog overblijft is suikerige massa zonder enige vorm van mineralen en vitamines. En gezond of niet, de manier waarop de honing wordt gewonnen is ook niet helemaal dier en milieu vriendelijk. Genoeg redenen om het niet meer te eten dus!

 • #12

  Gerard de imker (maandag, 03 december 2018 10:09)

  Honing van de imkers met oog voor het bijen welzijn moet toch ook voor veganisten gewoon eetbaar zijn?

 • #13

  Merel (woensdag, 05 december 2018 07:58)

  @Gerard: Honing is en blijft een dierlijk product dat voor bijen is bedoeld en niet voor mensen. Ik geloof best dat jij goed voor je bijen zorgt, zoals sommige boeren wellicht ook goed voor hun vee zorgen, het maakt het daarmee echter niet geschikt voor veganisten.

 • #14

  Renée de Jonge (zondag, 27 januari 2019 03:11)

  Je begrijpt er echt niks van. Als bijen niet hun honing kwijt kunnen dan gaan ze zwermen. Heel gevaarlijk. Een bij wordt gemiddeld maar 6 weken. De hele hiërarchie bij een bijenvolk is van de bijen zelf. Niet van de mens. Te veel honing dan splits een bijenvolk zich. In de winter is er geen voedsel voor de bijen. Een goede imker voert de bijen bij om te overleven. Er blijft altijd honing voor de bijen achter. Nu jij weer. Misschien eens een cursus over bijen gaan volgen en dan pas gaan roepen �

 • #15

  Merel (zondag, 27 januari 2019 03:24)

  @Renée: Bijen kunnen hun honing ook prima kwijt zonder dat er mensen zijn die de honing van hun afpakken. In de jaren toen er nog niet op grote schaal honing werd verkocht en gebruikt voor massaproductie en de bijen die in de natuur leven lukt het namelijk toch gewoon? Het is gewoon niet oke in dierenwelzijn opzicht, ook al zorg je in jouw inziens nog zo goed voor ze. Het is wat ik ook hierboven zeg, ook al zorgt een boer nog zo goed voor hun dieren, je baat die dieren wel uit om er vooral zelf beter van te worden ten kosten van de dieren en het product is en blijft niet bedoeld voor menselijke consumptie.

 • #16

  Andy (zaterdag, 20 april 2019 06:37)

  Idd niet iedere imker is hetzelfde.

  Eigenlijk zou je je dan ook moeten laten steken door muggen want tja dat een beetje tegen zitten werken als die mug echt dat bloed nodig heeft voor nageslacht is natuurlijk ook niet diervriendelijk, en stel dat het die mug's laatste kans is. Dus niet doodslaan of weg wapperen!
  En uitkijken waar je loopt, elke stap!

 • #17

  Evert (donderdag, 15 augustus 2019 16:31)

  @ Andy. Doodslaan is nergens voor nodig. Wapperen als je te slaperig bent en als je een mug ziet gewoon met een glaasje en een kaartje naar buiten zetten.