· 

Zero waste in de keuken

zero waste keuken

Het meeste afval produceer je in de keuken, en dit vind ik dan ook gelijk het lastigste punt om aan te pakken. In dit artikel geef ik je tips en oplossingen voor een zero waste keuken.

Een zero waste keuken begint bij de boodschappen

Wil je jouw keuken helemaal zero waste maken? Dat begint bij het doen van je boodschappen. Als je de luxe hebt van een verpakkingsvrije winkel in je omgeving dan kun je daar heen om boodschappen te doen met je zelf meegebrachte bakjes. Mocht dit niet in de buurt hebben dan kom je met een aantal creatieve oplossingen ook prima uit de voeten. Boodschappen doen op de markt spaart bijvoorbeeld een hoop verpakkingen uit, ik koop mijn groenten en fruit dan ook op de markt en vaak ook kruiden en noten. Dit kan allemaal in mijn eigen zakjes en potjes en hiermee bespaar ik eigenlijk het meeste afval. Als ik brood haal doe ik dat in een broodzak. Mijn ervaring is dat dit overal kan, dus ook in de supermarkt. 

Zeg nee tegen voedselverspilling

Ik schreef al eerder over voedselverspilling en blijf erbij, eten weggooien is een doodzonde! Een goede planning is daarvoor naar mijn mening essentieel. Zelf maak ik iedere week een weekmenu en aan de hand daarvan een boodschappenlijstje zodat ik nooit te veel koop. Wat mij ook helpt is om restjes in te vriezen of te eten als lunch. Dit scheelt afval en tijd, win win dus! 

Afwassen zonder afval

Afwassen zonder afval is helemaal niet zo moeilijk, vooral als je met de hand afwast. Je eigen afwasmiddel maken gaat super makkelijk met dit recept en wanneer je afwast met een houten afwasborstel waar je de kop van kunt vervangen heb je geen plastic afval. Bij de biowinkel verkopen ze ook sponzen van recycled materiaal. Dit werkt opzich handig wanneer je een spons fijner vindt dan een afwasborstel, alleen vind ik persoonlijk de levensduur van de spons te kort waardoor ik 'm niet meer aanschaf. Ik ben zelf nog op zoek naar een goed recept voor vaatwasblokjes, dus mocht je wat weten let me know!

Potjes, bakjes en zakjes

Een zero waste keuken is niet compleet zonder een breed scala aan herbruikbare potten, bakjes en zakjes. Eigenlijk kun je nooit genoeg weckpotten hebben om je droge ingredienten als noten, kruiden en granen in te bewaren. Restjes eten bewaar ik in bakjes. En waar ik eerst nog plastic bakjes gebruikte probeer ik nu meer over te stappen naar glazen bakjes. Dit is steviger en gaat veel langer mee, ook het opwarmen van je eten is veiliger in een glazen bak dan in een plastic bakje vol weekmakers. Voor onderweg heb ik een Keep Leaf zakje waar ik mijn tussendoortjes in doe, deze herbruikbare boterhamzakjes gebruik ik nu al meer dan een jaar en ze zien er nog steeds top uit. Smoothies bewaar ik in een glazen fles en water neem ik natuurlijk altijd zelf mee in mijn herbruikbare waterfles. Kortom: je kunt nooit genoeg potjes, bakjes en zakjes hebben. 

Re-use je "afval"

Koop je toch iets in een verpakking? Geen probleem, dan hergebruik je dat toch gewoon! Potten waar eerst kikkererwten of noten in hebben gezeten gebruik ik om ander eten in te bewaren. Zo is je afval dus eigenlijk helemaal geen afval. 

Refuse single use

Voor dingen als bakpapier, folie, keukenpapier en boterhamzakjes heb je prima zero waste oplossingen. In plaats van bakpapier gebruik ik een silicone bakmat, deze koop je bij hema, blokker of xenos. In plaats van folie om voedsel goed te houden heb ik food huggers aangeschaft. Dit zijn ronde silicone wraps die perfect op aangebroken potten of een halve citroen of iets dergelijks passen. Keukenpapier en boterhamzakjes heb ik gewoonweg niet meer gekocht en ik mis het eigenlijk ook nooit. 

Duurzame keukenspullen

Plastic spatels, snijplanken en keukenmesjes gaan meestal niet heel lang mee en zijn kwetsbaar waardoor je kans hebt op plastic deeltjes in je eten. Ik werk het liefst met houten, rvs of bamboo keukenspullen. Dit gaat langer mee en is daardoor een duurzamer en meer zero waste alternatief voor in de keuken. 

DIY

Zelf maken geeft altijd minder afval dan een product kopen. Zo maak je bijvoorbeeld zelf super makkelijk vegan mayonaise, hummus of een salade. Dit is niet alleen meestal veel lekkerder dan een kant en klaar alternatief, het is ook nog een goedkoper en je creëert er minder afval mee!

Ben jij zelf ook bezig met zero waste en heb je tips voor mij of andere lezers voor een zero waste keuken? Laat het me weten in de reacties! 

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Mariëlle (donderdag, 22 maart 2018 14:46)

  Super fijn artikel :) Ik doe ook graag mijn best om het duurzamer te maken!

 • #2

  Yolanda (donderdag, 22 maart 2018 14:52)

  Nou Merel, we zitten op dezelfde weg! Doe t op dezelfde manier, al maak ik mijn afwasmiddel niet zelf. Ik koop schoonmaakzeep bij Werfzeep (je kunt dit ook doen met Dr Bronner all in one soap bv.) en maak met een zeepklopper afwaswater. Die zeep kun je ook gebruiken voor sopjes ipv allesreiniger daarvoor te gebruiken en zo hoeven we nog minder spullen in huis te halen!

 • #3

  Merel (vrijdag, 23 maart 2018 01:30)

  @Marielle: Wat goed dat je daar mee bezig bent! :)

 • #4

  Merel (vrijdag, 23 maart 2018 01:31)

  @Yolanda: Ik moest even opzoeken wat een zeepklopper was hoor, maar wat een handig ding! Ik ga eens kijken of ik er binnenkort ook een kan scoren :)

 • #5

  Yolanda (vrijdag, 23 maart 2018 07:18)

  Haha, ja ik was laatst zelf op zoek naar een nieuwe en toen ik in een soort van kookwinkel was wisten ze het daar ook niet!! Dus je bevindt je in goed gezelschap. Maar reuzehandig dus!
  Wat misschien ook nog een tip is: in bulk (in papier ipv in blik of glas) je bonen, havermout, granen, pitten, etc kopen bij de Biologische Toko. Dat levert echt veel minder afval op, in elk geval geen plastic!

 • #6

  Merel (zondag, 25 maart 2018 03:05)

  @Yolanda: Ik koop dit soort dingen meestal in een winkel waar ze dit ook verpakkingsvrij hebben. Ze hebben er helaas niet alles wat ik nodig heb dus dan ga ik meestal voor dit soort less waste oplossingen inderdaad :)

 • #7

  lize (vrijdag, 30 maart 2018 05:16)

  Over vaatwas - dit is niet voor blokjes, maar voor een vloeibaar vaatwasmiddel:
  https://brendid.com/fresh-lemon-homemade-dishwasher-detergent/

  Ik heb die 2x gemaakt en opgebruikt en het beviel goed - wat me vooral opviel was dat metaal er glimmender uit kwam dan met vaatwaspoeder. Verder niks anders dan anders. Als de vaatwasser open gaat ruik je de citroen, maar ik rook het niet aan het servies als het droog was ofzo.
  In eerste instantie was ik bang dat het zuur een slecht idee was voor de vaatwasser, maar ik heb er geen problemen mee gehad, de auteur van de blog ook niet, en in de comments op de blog en instagram zie ik vooral veel positiefs... dus gebruik op eigen risico, maar het lijkt oke :)

 • #8

  Merel (vrijdag, 30 maart 2018 08:27)

  @Lize: Bedankt voor de tip! Ik ga het binnenkort proberen :)

 • #9

  janneke ark (zaterdag, 22 september 2018)

  Wat is de status van groene zeep? Ik weet niet beter dan dat dit milieu vriendelijk is..

 • #10

  Merel (zondag, 23 september 2018 04:42)

  @Janneke: Groene zeep is inderdaad hartstikke milieuvriendelijk, niets mis mee om dat te gebruiken! :)