· 

3 x zero waste make-up remover

zero waste make-up remover

Zero waste make-up verwijderen is echt super makkelijk, goedkoop en goed voor het milieu. Als je met zero waste wilt gaan starten is dit echt wel het makkelijkste om als eerste aan te pakken. Ik heb de afgelopen tijd meerdere methodes getest en vandaag deel ik met je hoe ze zijn bevallen en hoe je zelf je eigen zero waste make-up remover kunt maken. 

zero waste make-up remover

Zero waste make-up verwijderen met kokosolie

De meest makkelijke manier om make-up te verwijderen is met kokosolie. Eigenlijk is kokosolie sowieso een zero waste superheld. Je kunt het gebruiken om deodorant mee te maken, zelf gebruk ik het voor extreem droge plekjes op mijn lichaam, en dus ook als make-up remover. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is extreem simpel: je neemt een beetje kokosolie uit de pot en verspreidt dit over je (oog) make-up, de kokosolie neemt de make-up gelijk op en vervolgens poets je alles er af met een vochtig wasbaar wattenschijfje. Zelf de meest watervaste make-up kun je hiermee verwijderen! Het voordeel van kokosolie als make-up remover gebruiken is dat het naast een make-up loos gezicht er ook voor zorgt dat je huid rondom je ogen niet uitdroogt.

Zelf heb ik deze methode voor ongeveer twee jaar gebruikt en ik ben er altijd super blij mee geweest, het werkt namelijk echt als een trein. De laatste tijd merkte ik dat ik door het gebruik van kokosolie op mijn gezicht meer last krijg van onzuiverheden. Na wat research kwam ik er achter dat sommige huidtypes hiervoor gevoeliger voor zijn dan anderen. Sinds ik gestopt ben met de pil heb ik een gevoelige/ vettere huid gekregen en dat gaat nou net niet samen met kokosolie helaas. 

zero waste make-up remover

Recept voor twee fasen make-up remover

Wordt jouw huid net als die van mij ook niet zo blij van heel veel olie? Dan is deze twee fasen make-up remover misschien meer iets voor jou! Je kent die twee fasen make-up removers vast wel uit de winkel en die kosten je voor een A-merk al zo €10 voor 150 ml. Ik heb even snel uitgerekend hoeveel je voor deze zero waste twee fasen make-up remover kwijt bent, en dat is ongeveer €1,50 voor 150 ml. Tel uit je winst! En nog een fijn voordeel, door het rozenwater ruikt deze remover super lekker en door de amandelolie is het ook nog eens heel erg zacht en verzorgend. Zelf ben ik erg blij me deze twee fasen make-up remover. 

Wat heb je nodig?

- 120 ml rozenwater

- 30 ml amandelolie (mag ook iets meer of minder, afhankelijk van wat je fijn vindt!)

Hoe maak je het en hoe werkt het?

- Doe het rozenwater en de amandelolie in een pompje of flesje en je twee fasen make-up verwijderaar is helemaal good to go. Ja echt, zo makkelijk!

- Als je jouw make-up wilt gaan verwijderen het flesje goed schudden, verdeel het over een wasbaar wattenschijfje en verwijder je cosmetica zoals je gewend bent. 

zero waste make-up remover

Face Halo

Toen ik voor het eerst over de Face Halo hoorde kon ik eerlijk gezegd niet geloven dat het echt zou werken. Toch besloot ik op het te kopen en uit te proberen. De Face Halo lijkt op het eerste gezicht eens soort extra dik en fluffy wasbaar wattenschijfje. Maar het is toch wel wat bijzonderder dan dat. De Halo pads bevatten namelijk hele fijne vezels die 100 keer dunner zijn dan menselijke haren. Hierdoor verwijder je make-up zo goed als moeiteloos en dat is echt heel erg fijn. Het enige wat je hiervoor hoeft te doel is het schijfje nat te maken met water en je make-up te verwijderen zoals je gewend bent. Je hebt dus geen removers of olie nodig en je kunt er zelf watervaste make-up mee verwijderen!  

En geloof me dit werkt echt! Misschien is dit nog wel de snelste en meest moeiteloze methode van dit rijtje met zero waste make-up removers. De Face Halo is online te koop bij onder andere The Make Up Spot. Voor 3 pads betaal je €22,95, dit klinkt misschien wat prijzig voor drie wattenschijfjes, maar iedere pad gaat zo'n 200 wasbeurten mee. Je kunt dus ongeveer twee jaar je make-up verwijderen voor dit bedrag zonder dat je extra producten hoeft te kopen. 

Tip: Pin dit artikel voor later!

zero waste make-up remover

Wat gebruik jij nu om make-up te verwijderen? Laat het me weten in de reacties. En laat me ook vooral weten als je zelf een zero waste make-up remover gaat maken of hier nog vragen over hebt! 

Reactie schrijven

Commentaren: 22
 • #1

  Desi (dinsdag, 24 juli 2018 10:47)

  Die Face Halo lijkt me echt ideaal! Maar worden ze niet vies na een tijdje gebruiken? Ik draag zelf maar heel erg weinig make-up, maar vergeet het eigenlijk om die reden altijd om eraf te halen. Of ik kom ineens de douche uit met een panda look, haha. Fijne tips, dankjewel

 • #2

  Mariëlle (dinsdag, 24 juli 2018 10:58)

  Hele goede tips :) Ik heb zelf wasbare watjes en wasbare doekjes van Action, ideaal!

 • #3

  Merel (dinsdag, 24 juli 2018 15:01)

  @Desi: Ik was ze direct na gebruik met wat zeep. Dan gebruik ik ze nog een aantal keer voordat ik ze in de wasmachine gooi. Ze blijven tot nog toe nog redelijk wit. Ik gebruik nu wel al meer dan een jaar wasbare wattenschijfjes, die zijn ondertussen al wel redelijk grijs en niet meer perfect rond maar ze werken nog prima.

 • #4

  Merel (dinsdag, 24 juli 2018 15:02)

  @Mariëlle: Oh wat goed ik wist niet dat ze die bij Action hebben!

 • #5

  Danielle (vrijdag, 21 december 2018 17:12)

  Eh volgens mij zijn deze watjes gemaakt van microvezels en dat valt toch onder microplastics? Als dat zo is, is er natuurlijk niets milieuvriendelijks aan!

 • #6

  Merel (zaterdag, 22 december 2018 07:53)

  @Daniëlle: In mijn ogen is iets herbruikbaars altijd beter dan wegwerp. Dit product scheelt je zowel meerdere watjes per dag + de verpakking daarvan als make-up remover + verpakking. Microvezel doeken bevatten inderdaad microplastics die vrij komen bij het wassen, om te voorkomen dat dit in het water komt kun je gebruik maken van de guppyfriend waszak.

 • #7

  Danielle (zondag, 23 december 2018 07:17)

  Nou voor mij zijn wasbare watjes van katoen met een natuurlijke remover zoals dat mooie product wat jij zelf hebt gemaakt dan toch stukken beter hoor! :)

 • #8

  Merel (maandag, 24 december 2018 04:54)

  @Daniëlle: Je hebt gelijk hoor! Mijn huid reageert alleen helaas niet (meer) zo goed op removers op olie basis, dus voor mij is het echt een uitkomst. Vooral in de winter heb ik best wel een probleemhuid en gaat dat niet goed. Ik hoop in ieder geval dat ik snel weer mijn eigen gemaakte removers kan gebruiken zonder dat mijn huid gaat irriteren. Want dat is inderdaad beter voor het milieu.

 • #9

  Nicole (dinsdag, 19 februari 2019 07:35)

  Hi Merel,

  Bedankt weer voor dit artikel! Ik heb de 2-fasen make-up remover gemaakt en ben er helemaal blij mee � Wel heb ik iets meer olie gebruikt. Fijn dat je er zo weinig van nodig hebt ook, het smeert goed uit. Eerder heb ik al de tip van je overgenomen voor de wasbare wattenschijfjes, nog steeds super blij mee!

 • #10

  Merel (woensdag, 20 februari 2019 00:11)

  @Nicole: Wat goed om te horen dat je tevreden bent met het gebruik! De hoeveelheid olie is ook een beetje afhankelijk per persoon en van welke make-up je gebruikt. Je hebt inderdaad niet zoveel nodig als in veel andere recepten. Ik zou zelf nooit meer terug gaan naar wegwerp doekjes en gekochte make-up reinigers, dit werkt zo veel fijner!

 • #11

  Sietske Klompsma (donderdag, 28 februari 2019 06:09)

  Waar kan ik amandelolie en rozenwater kopen? Ik ben serieus enthousiast ...

 • #12

  Merel (vrijdag, 01 maart 2019 00:43)

  @Sietske: Je kunt het onder andere bij Kruidvat kopen.

 • #13

  Anne-Sophie (maandag, 24 juni 2019 04:34)

  Wat een leuke tips! Ik probeer het uit zodra ik het flesje dat ik nu heb op heb!

 • #14

  Merel (maandag, 24 juni 2019 13:33)

  @Anne-Sophie: Ah wat super om te horen! Daar doe ik het voor! <3

 • #15

  Naomi (vrijdag, 02 augustus 2019 08:35)

  Hi merel! Fijne tips! Ga ik zeker gebruiken! Vroeg mij nog 2 dingen af. 1 is waar haal je die handige kleine potjes voor de Kokosolie? En 2 is als je je eigen zero waste producten maakt zo als een deodorant bijvoorbeeld. Dan zitten daar vaak iets van 5 ingredienten in die ook weer allemaal in een eigen verpakking zitten.
  Dus kan je dan niet beter een "normale" deo kopen omdat je dan maar 1 verpakking hebt?

 • #16

  Merel (maandag, 05 augustus 2019 06:32)

  @Naomi: Die kleine potjes komen van Action. Ze zijn ook handig om kruiden in te bewaren :) En ik snap je andere punt, maar omdat de ingrediënten meestal producten in papieren (baking soda bijvoorbeeld) of glazen verpakkingen (kokosolie bijvoorbeeld) zijn van producten die je misschien toch al in huis hebt omdat je er ook andere dingen mee kunt maken (schoonmaakmiddel, taart, etc.) scheelt het je toch die ene deo verpakking. Ik moet wel zeggen dat ik zelf geen deo maak omdat de recepten die ik tot nu toe heb geprobeerd allemaal irriteren. Maar je hebt ook de deo van "lekker in een potje" die een stuk minder afval bevat dan een klassieke deo bus.

 • #17

  Daphne (woensdag, 29 januari 2020 03:17)

  Gisteren heb ik vol enthousiasme rozenwater en boabab olie (deze had net iets fijnere kwaliteiten dan de amandelolie) bij de Kruidvat gehaald. Tot mijn verbazing las ik op de achterkant van de flesjes een aantal ingrediënten waarvan mijn duurzame hart minder snel ging kloppen. In het rozenwater zitten 2 PEG ingrediënten en propylene glycol. Over beide van deze ingrediënten staan kritische artikelen op internet vanwege het effect ervan op de gezondheid. Ook in de boabab olie kwam ik een ingrediënt tegen die ik liever vermijd: een palmolie derivaat. Hoe denken jullie hierover?

  Los van de ingrediënten werkt de reiniger goed en is het zacht voor de gevoelige huid rond mijn ogen, dus: fijn! Wat wel nog een dingetje is: voor deze reiniger heb ik 2 flessen moeten kopen en gebruik ik een 3e verpakking om de reiniger te bewaren, ten opzichte van de ene fles reiniger uit de winkel... Hoe maakt dat deze optie zero waste?

 • #18

  Merel (woensdag, 29 januari 2020 07:20)

  @Daphne: Je zou voor de rozenwater en de olie voor betere en puurdere varianten kunnen kiezen als je die ingrediënten liever niet gebruikt. Bij Holland & Barrett hebben ze bijvoorbeeld mooie alternatieven zoals het rozenwater van Jacob Hooy. Bij olie kun je ook beter voor een 100% variant gaan.

  Die ene fles om het in te bewaren hergebruik je en gooi je dus niet weg, wat je met steeds een nieuwe verpakking in de winkel wel zou doen. Daarnaast zit het rozenwater en de olie in een glazen verpakking wat ook beter te hergebruiken of recyclen is dan een plastic verpakking en is het een grote verpakking waar je meerdere keren wat mee kan maken. Het gebruikt dus wel degelijk veel minder afval dan keer op keer micellair water in een plastic fles kopen of wegwerp doekjes kopen.

 • #19

  Daphne (woensdag, 29 januari 2020 09:01)

  @Merel: Bedankt voor de tip van het rozenwater! Heb je ook een goede suggestie voor de olie, toevallig? Ik heb geprobeerd om pure varianten via internet te zoeken, maar dit was tot nu toe nog niet heel succesvol (weinig vermeldingen van ingrediënten declaraties). Voor nu, ga ik lekker aan de slag met deze reiniger. Bedankt voor de inspiratie!

 • #20

  Merel (donderdag, 30 januari 2020 00:51)

  @Daphne: Bij Holland & Barrett heb je 100% amandelolie waar niets extra aan is toegevoegd. Ik heb nog nooit boabab olie gekocht, maar zie online dat de website natural heroes koudgeperste baobab olie lijkt te hebben waar verder niets extra bij zit.

 • #21

  Rudy (donderdag, 20 februari 2020 04:00)

  @Daphne (en de rest): bij pit&pit (online) zag ik 100% natuurlijk rozenwater zonder additieven en in een glazen fles! 250ml voor ongeveer 5 euro. En op de site van de AH zag ik KTC pure alond oil 200ml voor €3,07, ook in een glazen fles! Denk wel dat je naar een AH XL ervoor moet of online bestellen. Ik ga deze proberen te vinden en dan zelf de reiniger maken. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook herbruikbare bamboo watenschijfjes te koop (geen microplastic), op bijvoorbeeld bol.com vindt je er heel veel.

 • #22

  Yvonne (zondag, 23 februari 2020 01:15)

  Leuk hoor, die wasbare wattenschijfjes, maar een washandje werkt ook prima. ��