· 

Zoete aardappel soep met wortel en pinda

zoete aardappel soep

Een tijdje terug vroeg ik via Instagram of jullie het recept van deze zoete aardappel soep met wortel en pinda op mijn blog wouden zien. Het antwoord was unaniem ja. En natuurlijk wil ik dan heel graag het recept met je delen, hier is 'ie dan eindelijk!

Lentekriebels

Hoewel het nog best wel koud en grijs is de afgelopen tijd krijg ik toch wel weer een beetje lentekriebels. De bollen beginnen uit te komen, als het zonnetje schijnt is het gewoon echt heel erg lekker en op de een of andere manier beïnvloed dat mijn stemming behoorlijk. Waar ik de afgelopen tijd niet zo veel heb gedaan om ons huis gezelliger te maken pak ik nu steeds kleine klusjes op. Ik heb eindelijk weer eens nieuwe plantjes gekocht, tulpen op tafel gezet, het balkon eens goed onder handen genomen en eindelijk die poster met een toffe print opgehangen om de slaapkamer wat levendiger te maken. 

Ik merk dit niet alleen terug in dat ik meer zin heb om dingen aan te pakken. Ook met wat ik eet merk ik een aanzienlijk verschil met winter/herfst en zomer/lente. In de koude maanden ben ik geneigd om iets ongezonder en zwaarder te eten met weinig kleur. Nu het weer iets (met de nadruk op iets) warmer begint te worden heb ik echt weer zin in gezonder eten, salades, smoothies en soepen met lekker veel groenten staan weer steeds vaker op het menu. En daar word ik toch wel echt blij van. Deze zoete aardappel soep met wortel en pinda is zo'n soep die voor mij perfect bij die overgang van winter naar lente past, hij heeft het kleurige van de lente maar toch nog het vullende en verwarmende van wat je nodig hebt in de koude maanden. 

zoete aardappel soep

Ingrediënten

Voor vier grote kommen of zes kleine porties

- 1 el kokosolie

- 1 middelgrote ui, grof gesnipperd 

- 3 teentjes knoflook, gehakt

- 1 el garam masala kruiden

- 1 tl kurkuma

- 500 g zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden

- 3 middelgrote wortels, geschild en in dunne plakjes gesneden

- 1 L groentebouillon

- 2 el pindakaas

Topping (optioneel): kokosmelk, gehakte pinda, sesamzaadjes, gehakte peterselie of koriander

Hoe maak je deze zoete aardappel soep?

- Verwarm de kokosolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak voor ongeveer vijf minuten tot de ui zacht is geworden. Voeg de knoflook, garam masala en kurkuma toe en bak voor een a twee minuten tot je de knoflook ruikt.

- Voeg de zoete aardappel en wortel toe en roer tot alle ingrediënten onder een laagje kruiden zitten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten sudderen tot je de wortels en zoete aardappel met een vork kunt doorboren. Roer de pindakaas door de soep en roer tot het is gesmolten. 

- Haal de pan van het vuur en blend de soep met een staafmixer of blender glad. Voeg eventueel zout en peper toe naar smaak. 

- Verdeel de soep over de kommen en top optioneel af met je favoriete toppings. Ik roerde een beetje kokosmelk door mijn soep en bestrooide het met gehakte pinda's, peterselie en sesamzaadjes.

Tip: Pin dit recept voor later!

zoete aardappel soep

Ga jij deze zoete aardappel soep met wortel en pinda maken? Of heb je ook al lentekriebels en kun je niet wachten tot 'ie echt gaat beginnen? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Djuli (zondag, 11 maart 2018 15:56)

    Klinkt goed! Lijkt me een heerlijke combi!

  • #2

    Merel (maandag, 12 maart 2018 01:32)

    @Djuli: Thanks! Het is echt super lekker <3